Araştırma Makalesi

Polatlı-Sivrihisar Neojen Havzası Üst Miyosen Evaporitlerinin Jeokimyasal ve Jeoistatistiksel İncelemesi (Demirci Köyü, KD Sivrihisar-İç Anadolu)

Cilt: 50 Sayı: 2 1 Ağustos 2007
  • Pelin Güngör Yeşilova
  • Erdoğan Tekin
PDF İndir
EN TR

Polatlı-Sivrihisar Neojen Havzası Üst Miyosen Evaporitlerinin Jeokimyasal ve Jeoistatistiksel İncelemesi (Demirci Köyü, KD Sivrihisar-İç Anadolu)

Öz

Polatlı-Sivrihisar Neojen Havzasındaki Üst Miyosen yaşlı Sakarya formasyonu Jips Üyesi, beş farklı alt litofasiyesle temsil olur. Bunlar; a) masif yapılı ikincil jipsler, b) laminalı birincil anhidritler, c) breşik-nodüler yapılı ikincil jipsler, d) kırıntılı jipsler (jipsarenitler) ve e) şevron yapılı selenitik jipsler'dir. Bunlardan masiv jipslerdeki demirli-manganlı ara bantlar ile seyrek elementer kükürt kristallenmeleri ve laminalı birincil anhidritlerdeki stromatolitik alg yaygıları oluşum mekanizmaları açısından oldukça önemlidirler. Bu alt fasiyeslere ait farklı mineralleşme tiplerini karakterize eden jips-anhidrit örneklerinin jeokimyasal ve jeoistatistiksel açıdan değerlendirilmesi, bunların oluşumlarına kökensel bir ön yaklaşım sağlamıştır. Bunun için 24 adet farklı tipteki örneğin 13 adet ana oksit, 15 adet eser element ve 13 adet nadir toprak elementi analizi sonuçları üzerinde; element çiftlerine özgü korelasyon katsayı hesaplamaları ile istatistiksel grafik çizimleri yapılmıştır. Bu jeoistatistiksel çalışmalar sonucunda üç ana grup element birlikteliği belirlenmiştir. Bunlardan birinci grup; SiO , Al O , K O, Rb, ΣFe O , MgO, MnO, As, V, TiO , P O , Zr, Zn, Ni, Co ve Cu ile ikinci grup; Ba, 2 2 3 2 2 3 2 2 5 Sr, Mo, Pb, W, F, Au ve Na O ve üçüncü grup; CaO ve SO element birliktelikleridir. Bu birlikteliklere göre, 2 3 evaporitler içerisinde yoğun diyajenetik kil mineral sıvamaları ve/veya dolguları ile karbonatlaşmaların bulunduğu saptanmıştır. Diğer yandan jeokimyasal analizlerdeki eser element değerlerinin, evaporitik playa göl çökelme ortamı jeokimyası değerlerinden yüksek olduğu gözlenmiştir. Bunun nedeni olarak; Üst Miyosen paleo gölünün evaporitleşme sırasında zemin-tatlı su girişlerine, kısa periyotlarla değişebilen iklimsel şartlara (kuraklık ve yağış gibi), gölün izole olmuş alanlarında gelişen sınırlı indirgeyici ortam koşullarına ve depolanma sonrası etkin olan hidrotermal çözeltilere bağlı olduğu düşünülmektedir. Üst Miyosen yaşlı Sakarya Formasyonu Jips Üyesine ait evaporitlerin jeokimyasal ve jeoistatistiksel değerlendirmesinde bunların; paleo iklimsel koşulların, dönemsel karasal volkanizmanın, depolanmayla eş zamanlı tektonizmanın ve farklı litolojilere (silisiklastik ve karbonatik gibi) sahip depolanma sistemlerinin etkin olarak geliştiği playa gölü kompleksinde çökeldiği belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. PDF dosyaya bakınız

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Yer Bilimleri ve Jeoloji Mühendisliği (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Pelin Güngör Yeşilova Bu kişi benim

Erdoğan Tekin Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Ağustos 2007

Gönderilme Tarihi

29 Mart 2017

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2007 Cilt: 50 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Güngör Yeşilova, P., & Tekin, E. (2007). Polatlı-Sivrihisar Neojen Havzası Üst Miyosen Evaporitlerinin Jeokimyasal ve Jeoistatistiksel İncelemesi (Demirci Köyü, KD Sivrihisar-İç Anadolu). Türkiye Jeoloji Bülteni, 50(2), 71-94. https://izlik.org/JA36PS53ZA
AMA
1.Güngör Yeşilova P, Tekin E. Polatlı-Sivrihisar Neojen Havzası Üst Miyosen Evaporitlerinin Jeokimyasal ve Jeoistatistiksel İncelemesi (Demirci Köyü, KD Sivrihisar-İç Anadolu). Türkiye Jeol. Bült. 2007;50(2):71-94. https://izlik.org/JA36PS53ZA
Chicago
Güngör Yeşilova, Pelin, ve Erdoğan Tekin. 2007. “Polatlı-Sivrihisar Neojen Havzası Üst Miyosen Evaporitlerinin Jeokimyasal ve Jeoistatistiksel İncelemesi (Demirci Köyü, KD Sivrihisar-İç Anadolu)”. Türkiye Jeoloji Bülteni 50 (2): 71-94. https://izlik.org/JA36PS53ZA.
EndNote
Güngör Yeşilova P, Tekin E (01 Ağustos 2007) Polatlı-Sivrihisar Neojen Havzası Üst Miyosen Evaporitlerinin Jeokimyasal ve Jeoistatistiksel İncelemesi (Demirci Köyü, KD Sivrihisar-İç Anadolu). Türkiye Jeoloji Bülteni 50 2 71–94.
IEEE
[1]P. Güngör Yeşilova ve E. Tekin, “Polatlı-Sivrihisar Neojen Havzası Üst Miyosen Evaporitlerinin Jeokimyasal ve Jeoistatistiksel İncelemesi (Demirci Köyü, KD Sivrihisar-İç Anadolu)”, Türkiye Jeol. Bült., c. 50, sy 2, ss. 71–94, Ağu. 2007, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA36PS53ZA
ISNAD
Güngör Yeşilova, Pelin - Tekin, Erdoğan. “Polatlı-Sivrihisar Neojen Havzası Üst Miyosen Evaporitlerinin Jeokimyasal ve Jeoistatistiksel İncelemesi (Demirci Köyü, KD Sivrihisar-İç Anadolu)”. Türkiye Jeoloji Bülteni 50/2 (01 Ağustos 2007): 71-94. https://izlik.org/JA36PS53ZA.
JAMA
1.Güngör Yeşilova P, Tekin E. Polatlı-Sivrihisar Neojen Havzası Üst Miyosen Evaporitlerinin Jeokimyasal ve Jeoistatistiksel İncelemesi (Demirci Köyü, KD Sivrihisar-İç Anadolu). Türkiye Jeol. Bült. 2007;50:71–94.
MLA
Güngör Yeşilova, Pelin, ve Erdoğan Tekin. “Polatlı-Sivrihisar Neojen Havzası Üst Miyosen Evaporitlerinin Jeokimyasal ve Jeoistatistiksel İncelemesi (Demirci Köyü, KD Sivrihisar-İç Anadolu)”. Türkiye Jeoloji Bülteni, c. 50, sy 2, Ağustos 2007, ss. 71-94, https://izlik.org/JA36PS53ZA.
Vancouver
1.Pelin Güngör Yeşilova, Erdoğan Tekin. Polatlı-Sivrihisar Neojen Havzası Üst Miyosen Evaporitlerinin Jeokimyasal ve Jeoistatistiksel İncelemesi (Demirci Köyü, KD Sivrihisar-İç Anadolu). Türkiye Jeol. Bült. [Internet]. 01 Ağustos 2007;50(2):71-94. Erişim adresi: https://izlik.org/JA36PS53ZA

Yazım Kuralları / Instructions for Authors /https://dergipark.org.tr/tr/pub/tjb/writing-rules / https://dergipark.org.tr/en/pub/tjb/writing-rules 

Etik lkeler ve Yayın Politikası / Ethical Principles and  Publication Policy  /  https://dergipark.org.tr/tr/pub/tjb/policy    / https://dergipark.org.tr/en/pub/tjb/policy