Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Geology and Structural Evolution of the Divriği-Sivas Region

Yıl 2004, Cilt: 47 Sayı: 1, 13 - 46, 01.02.2004

Öz


Kaynakça

  • Aktimur, T., Atalay, Z., Ateş, Ş., Tekirli, M.E., Yurdakul, M.E., 1988. Munzur dağlan ile Çavuşdağı arasının jeolojisi: MTA Derleme Rap. No.8320, Ankara, 102 s. (yayımlanmamış).
  • Altınlı, İ.E., 1963, Kayadibi-Şarkışla bölgesinin jeolojisi ve hidrojeolojisi: İ.Ü. Fen Fakültesi Mecm.,26, 162-199.

Divriği (Sivas) Yöresinin Jeolojisi ve Yapısal Evrimi

Yıl 2004, Cilt: 47 Sayı: 1, 13 - 46, 01.02.2004

Öz

İnceleme alanı, Doğu Toroslar'ın kuzey kesiminde ve Sivas havzasının güney kenarında Divriği, Sincan ve Kangal arasındaki bir bölgede yer almaktadır. Bu çalışmada yörenin temel jeolojik özellikleri ışığında yapısal evriminin incelenmesi amaçlanmıştır.

İnceleme alanının temeli, Torosların göreli otoktonunu oluşturan Alt Paleozoyik yaşlı kırıntılı kayalar, Üst Paleozoyik-Mesozoyik yaşlı platform türü karbonatlar, allokton konumlu Üst Kretase yaşlı ofıyolitli karışık ve Jura yaşlı ofıyolit topluluğundan oluşan bir mozayikle temsil edilmektedir. Bu mozayiğin üzerine Maastrihtiyen-Kuvaternef aralığında oluşmuş bir örtü, açılı uyumsuzlukla gelmektedir. Örtünün en alt düzeyi polijenik çakıltaşı ile başlayan Maastrihtiyen yaşlı volkano-tortul diziden oluşmaktadır.

Paleosen'de Divriği Granitoyidleri'nden oluşan intrüzif kayalar, temeli oluşturan tektonik birimleri ve Maastrihtiyen yaşlı volkano-tortul diziyi kesmiştir. Daha sonra, alt düzeylerden üst düzeylere doğru sıra ile Eosen yaşlı sığ denizel oluşuklar, Üst Oligosen-Alt/Orta Miyosen yaşlı gölsel ve akarsu tortulları, Üst Miyosen-Alt Pliyosen yaşlı akarsu ve gölsel oluşukları, Üst Pliyosen-Kuvaterner yaşlı akarsu oluşukları, volkanitler, alüvyon ve taraçalar ile temsil edilen kayatürü toplulukları açılı uyumsuzlukla kendilerinden daha eski birimlerin üzerinde yer almaktadırlar.

İnceleme alanında, Maastrihtiyen öncesi yaşta olan paleotektonik yapılar, ağırlıklı olarak kuzeye eğimli bindirmelerle temsil edilmektedirler. Bu yapılar boyunca allokton birimler, göreli otoktonun üzerinde yer almaktadır. Maastrihtiyen-Alt Pliyosen yaşlı geçiş dönemi tektonik yapıları kuzeyde KKB-GGD, güneyde ise KD-GB uzanımlı kıvrım sistemleriyle temsil edilmektedir.

Buna göre, KD-GB uzanımlı paleotektonik birimlerin oluşturduğu yükselimin kuzeyinde yaklaşık olarak KKD-GGB doğrultulu sıkışma egemen iken, güneyinde KB-GD doğrultulu bir sıkışma egemen olmuştur. Üst Pliyosen-Kuvaterner yaşlı Neotektonik yapılar ise atımları km'yi geçmeyen KD-GB ve KB-GD doğrultulu eşlenik faylar ve K-G doğrultulu normal faylarla temsil edilmektedir.

Yukarıda sunulan temel jeolojik veriler incelendiğinde yöredeki ofıyolitlerin ve ofıyolitli karışığın daha kuzeyden güneye doğru devinerek üzerleme mekanizmasıyla Toros göreli otoktonu üzerine gelip yerleştiği ve bu yerleşimin Maastrihtiyen öncesinde tamamlandığı görülür. Bölgedeki granitoyidler, paleotektonik evreden sonra yerleşmişlerdir. Maastrihtiyen-Alt Pliyosen aralığında oluşan örtü ise çeşitli doğrultularda gelişen sıkışmanın güdümünde kıvrımlanmıştır. Geçiş dönemini temsil eden bu sürecin sonunda paleotektonik birimler, inceleme alanının ortasında yaklaşık KD-GB doğrultulu bir yükselim boyunca yüzeylenmiştir. 

Kaynakça

  • Aktimur, T., Atalay, Z., Ateş, Ş., Tekirli, M.E., Yurdakul, M.E., 1988. Munzur dağlan ile Çavuşdağı arasının jeolojisi: MTA Derleme Rap. No.8320, Ankara, 102 s. (yayımlanmamış).
  • Altınlı, İ.E., 1963, Kayadibi-Şarkışla bölgesinin jeolojisi ve hidrojeolojisi: İ.Ü. Fen Fakültesi Mecm.,26, 162-199.
Toplam 2 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Konular Yer Bilimleri ve Jeoloji Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Makaleler - Articles
Yazarlar

Hüseyin Yılmaz

Ali Yılmaz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 2004
Gönderilme Tarihi 14 Nisan 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2004 Cilt: 47 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Yılmaz, H., & Yılmaz, A. (2004). Divriği (Sivas) Yöresinin Jeolojisi ve Yapısal Evrimi. Türkiye Jeoloji Bülteni, 47(1), 13-46.
AMA Yılmaz H, Yılmaz A. Divriği (Sivas) Yöresinin Jeolojisi ve Yapısal Evrimi. Türkiye Jeol. Bült. Şubat 2004;47(1):13-46.
Chicago Yılmaz, Hüseyin, ve Ali Yılmaz. “Divriği (Sivas) Yöresinin Jeolojisi Ve Yapısal Evrimi”. Türkiye Jeoloji Bülteni 47, sy. 1 (Şubat 2004): 13-46.
EndNote Yılmaz H, Yılmaz A (01 Şubat 2004) Divriği (Sivas) Yöresinin Jeolojisi ve Yapısal Evrimi. Türkiye Jeoloji Bülteni 47 1 13–46.
IEEE H. Yılmaz ve A. Yılmaz, “Divriği (Sivas) Yöresinin Jeolojisi ve Yapısal Evrimi”, Türkiye Jeol. Bült., c. 47, sy. 1, ss. 13–46, 2004.
ISNAD Yılmaz, Hüseyin - Yılmaz, Ali. “Divriği (Sivas) Yöresinin Jeolojisi Ve Yapısal Evrimi”. Türkiye Jeoloji Bülteni 47/1 (Şubat 2004), 13-46.
JAMA Yılmaz H, Yılmaz A. Divriği (Sivas) Yöresinin Jeolojisi ve Yapısal Evrimi. Türkiye Jeol. Bült. 2004;47:13–46.
MLA Yılmaz, Hüseyin ve Ali Yılmaz. “Divriği (Sivas) Yöresinin Jeolojisi Ve Yapısal Evrimi”. Türkiye Jeoloji Bülteni, c. 47, sy. 1, 2004, ss. 13-46.
Vancouver Yılmaz H, Yılmaz A. Divriği (Sivas) Yöresinin Jeolojisi ve Yapısal Evrimi. Türkiye Jeol. Bült. 2004;47(1):13-46.

Yazım Kuralları / Instructions for Authorshttp://www.jmo.org.tr/yayinlar/tjb_yazim_kurallari.php

Etik Bildirimi ve Telif Hakkı Devir Formu / Ethical Statement and Copyrighy Form https://www.jmo.org.tr/yayinlar/tjb_telif_etik_formlar.php