Öz
Batı Toroslarda, yukarı Göksu Irmağı ile Göller mıntakası arasında birbirine azçok müvazi ve SE den NW veya NNW ye doğru uzanan müteaddit orografik ve tektonik Zonlar tefrik olunmuştur. Bunlardan burada bizi alâkadar edeni Paleozoik Hadim Zonu olup, kendisinden daha genç (mezozoik) formasyonlar üstünde tamamen şarye vaziyettedir. Bu Zonu teşkil eden formasyonlar ise, başta Devoniyene ait bol fosilli şisti kalkerler ve şisti grelerle bunlara refakat eden kuvarsit bantları olmak üzere; Fusulinler ve Alg’ler bakımından zengin olan mavi esmer Permiyen kalkerleridir.
Bu paleozoik kompleksin altında, Hadim Hattı boyunca sırf kalkerlerden müteşekkil bir "ayrılamıyan seri" (Sèrie compréhensive) mevcut olup Lias'dan alt Lütesiyene kadar uzanmaktadır.
Paleozoik Hadim Zonu hakiki bir Nap şeklinde kalker ekaylarının üstünü kaplamış ve zamanla intikâl neticesi olarak da bugün ancak örtü lambolarını (Lambeaux de recouvrement), mezkûr Nap’ın delilleri olarak muhafaza edebilmiştir.
Bu "Klippe"ler SE den itibaren şunlardır:
1.Çalbalı-Kartlankaz Dağı
2. Gökdağ (merkezde)
3. Yalıncak Dağ (NW de Elmasut civarında)
4. Cevizli Budamya kitlesi (daha SW de)
Hülâsa olarak denebilir ki, 80 km. lik bir hat üzerinde hakiki şaryaj Nap'i karakterini taşıyan bu "Klippe"ler daima kendilerinden daha genç, tercihan üst Kretase formasyonları üstünde bulunur. Bunlar yalnız hemhudut oluşları bakımından değil, aynı zamanda stratigrafik serilerinin aynı oluşundan dolayı da doğrudan doğruya Paleozoik Hadim Zonuna bağlıdırlar. Böylece bunların cümlesi birden Hadim Nap'ını teşkil ederler.
Hadim Hattı boyunca hiç olmazsa 30 km. lik bir genişlik kabul etmek lâzımdır ki, belki de hakikatte daha fazladır.
Tektonik stil bakımından bu şekil Nap kırık Nap (Nappe cassante) olup,
Toroslar için tipiktir. Ve aynı zamanda Dinarid silsilelerindekilere de uymaktadır.