Not
BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 1951, Cilt: 3 Sayı: 1, 159 - 164, 31.01.1951

Öz

Kaynakça

  • Bu yazıda, Amerikanın bazı devlet yayınlarından faydalanılmıştır.

Jeolog Mesleği

Yıl 1951, Cilt: 3 Sayı: 1, 159 - 164, 31.01.1951

Öz

Az tanınmış bir bilim olan Jeolojinin öğrencisi jeolog daha da az tanınmış bir meslek adamıdır. Aşağıdaki satırlar esas faaliyetinin ne olduğunu, mesaisini nasıl ve niçin yaptığını, mesleğin nasıl bir istikbali olduğunu, herkese, açıklamak için yazılmıştır.

Jeolog arzın teşekkülünü, yapısını, tarihçesini, hayat eserlerini ve faydalı malzemelerini inceler. Jeoloji bilimi oldukça yenidir; ancak 18 inci yüzyılın sonuna doğrudur ki özgür bir bilim olabilmiştir ve henüz inkişafının başlangıcındadır. Tasvir safhasını aşmış ise de kemmî bir bilim olarak hiç işlenmemiş gibidir. Yeryüzünde daha varlıklarından bile şüphe edilmiyen meselâ petrol hazneleri vardır ki yüzey ve yapı jeologlarının mesailerini beklemektedirler. Daha jeolojisi yapılmamış, kömürlü tabakaları ölçülmemiş araziler vardır. Madenlerin yalnız kolay keşfedilebilenleri bulunmuştur. Daha uzun seneler için iş bulmakta üzüntü çekmiyecek bir meslek adamı jeologtur. Böyle bir mazhariyet daha ziyade jeolojinin olduğu kadar yardımcı bilimlerin de malûmlarını öğrenecek, kendi bilim sınırlarını hep genişletecek, muhayyelenin de payı bulunduğu müşahedeye müstenid nuhakemeler yapacak, lâboratuarda olduğu kadar topluluklardan uzakta ve tabiyatla basbaşa yapılmasını bilecek kimseler içindir.

Jeolojinin meşguliyet sahaları ancak birbirini tamamlar, yoksa birbirlerinden ayrı faaliyet istikametleri değildirler. İktisadî jeoloji, mineral, metal, metalolmayanlar, kömür, petrol, su, nafia işlerinin temel hususiyetleri vesaire ile uğraşır. Tarihsel jeoloji kayaçların silsilesini, fosilleri ve hayat eserlerinin teşekküllerle olan ilgisini araştırır, Fiziksel jeoloji, kayaçların teşekkül ve sıralanışını, teşekküllerinin etmen, işlem, ısı ve basınç problemlerini çözer. Bu faaliyet sahaları aynı zamanda beşer ihtiyaç ve problemleridir; onların çözülmesiyle fertlerin refahı artar, yurdun seviyesi yükselir. Nafia mühendisleri, askerler, ziraatçılar, iktisatçılar, hepsi de jeolojinin inşa, iktisat, araziden faydalanma, müdafaa mevzularındaki rolünü gitikçe takdir etmektedirler. Doğru ve hassas bir jeoloji haritası diğer birçok meslekler için bir hazinedir. Yurdumuzun jeolojinin hem hazırlık maiyetindeki etüdlerine hemde mahdut bir meselenin üç buut üzerinden yapılacak ayrıntılı incelemelerine ihtiyacı sınırsızdır.

Jeoloji birçok bakımlardan tıbbı andırır; jeolojininde fizik, kimya ve riyaziye gibi temel bilgilere mutlak ihtiyacı vardır. Jeolojide sayısız denecek kadar yardımcı bilimlere ve onların âlet ve vasıtalarına başvurmak zorundadır. Meselâ petrol kuyularında yapılan elektrik sondajları bir rontgen filiminin gördüğü hizmeti görürler. Her yapılan sondaj yer kabuğunun o kısmındaki bünyeyi bize tafsilâtiyle öğreten bir teşrih ameliyesidir. Muhayyelenin dahi karıştığı müşahedeye müstenit muhakeme jeolojinin esas bir hususiyetidir. Manevi cihetlerle bile ilgisi vardır. Batıl itikad ve hurafelere asıl darbeyi jeoloji vurmuştur.

...

Kaynakça

  • Bu yazıda, Amerikanın bazı devlet yayınlarından faydalanılmıştır.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Genel Jeoloji, Yer Bilimleri ve Jeoloji Mühendisliği (Diğer), Fiziksel Coğrafya ve Çevre Jeolojisi
Bölüm Notlar
Yazarlar

Enver Altınlı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Ocak 1951
Gönderilme Tarihi 1 Temmuz 1950
Kabul Tarihi 1 Aralık 1950
Yayımlandığı Sayı Yıl 1951 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Altınlı, E. (1951). Jeolog Mesleği. Türkiye Jeoloji Bülteni, 3(1), 159-164.
AMA Altınlı E. Jeolog Mesleği. Türkiye Jeol. Bült. Ocak 1951;3(1):159-164.
Chicago Altınlı, Enver. “Jeolog Mesleği”. Türkiye Jeoloji Bülteni 3, sy. 1 (Ocak 1951): 159-64.
EndNote Altınlı E (01 Ocak 1951) Jeolog Mesleği. Türkiye Jeoloji Bülteni 3 1 159–164.
IEEE E. Altınlı, “Jeolog Mesleği”, Türkiye Jeol. Bült., c. 3, sy. 1, ss. 159–164, 1951.
ISNAD Altınlı, Enver. “Jeolog Mesleği”. Türkiye Jeoloji Bülteni 3/1 (Ocak 1951), 159-164.
JAMA Altınlı E. Jeolog Mesleği. Türkiye Jeol. Bült. 1951;3:159–164.
MLA Altınlı, Enver. “Jeolog Mesleği”. Türkiye Jeoloji Bülteni, c. 3, sy. 1, 1951, ss. 159-64.
Vancouver Altınlı E. Jeolog Mesleği. Türkiye Jeol. Bült. 1951;3(1):159-64.

Yazım Kuralları / Instructions for Authorshttp://www.jmo.org.tr/yayinlar/tjb_yazim_kurallari.php

Etik Bildirimi ve Telif Hakkı Devir Formu / Ethical Statement and Copyrighy Form https://www.jmo.org.tr/yayinlar/tjb_telif_etik_formlar.php