Rapor
BibTex RIS Kaynak Göster

Türkiyede Kurulacak Bir Hidrojeoloji Enstitüsü Hakkında Rapor

Yıl 1953, Cilt: 4 Sayı: 1, 63 - 68, 31.01.1953

Öz

Elindeki mevcut elemanları ile imkaânları bakımından hidrojeoloji servisi Maden Tetkik ve Arama Enstitüsüne bağlanmalıdır. Enstitünün bu şubesi istekli mütehassıs elemanlardan teşkil edilmeli; mes'ul teşebbüs sahibi ve hattâ istenirse döner sermaye ile işleyen bir büro şeklinde tesis olunmalıdır. Hidrojeoloji servisi hem yurdda mevcut su ile uğraşan müesseselerin hidrojeolojik etütler yaptırmak için mütehassıs bir makam, hem de telkin, istişare ve liyezon hususlarında faydalanabilecekleri bir merci olabilmelidir.

Yeraltı suyu ile ilgili faaliyetleri yeraltı suyu jeologu tertip etmeli, diğer yardımcı disiplin sahiplerinden yardım görmelidir. Servis nazarı ve pratiği birlikte yürütebilmeli, hüküm ve kararlarını bizzat tahakkuk ettirebilmelidir. Üniversitelerle M. T. A. E. yardımlaşmaktadırlar ve faaliyetlerini, birbirlerinin ihtiyacına daha da iyi cevap verecek tarzda tertipleyebilirler.

Enstitü bilhassa, yeraltı suyu nahiyeleri tesbitinde, yeraltı suyu bilançoları tanziminde, konservasyon hususunda, gözetilen işlerin su imkânları ile mütenasip bulunmasında v.s. çalışmalıdır. Sondaj verileri, arşiv tarzında tertiplenmeli ve ilgililerin istifadesine açık bulunmalıdır.

Unesco hem servisin kurulmasında rehberlik edecek bir mütehassıs göndermek hem de materyelin ikmaline vasıta olmakla kıymetli yardımlarda bulunabilir. Gönderilecek olan mütehassıs, eksiklere Unesco'nun dikkatini çekecek ve ikmallerine delalet edecektir. Gelecek mütehassıs, hem su ile ilgili müşküllerin halli hususunda hidroloji servisine, hem de öğretim hususunda Üniversitelerin jeoloji enstitülerine faydalı olmak imkânlarına maliktir, Unesco, serviste çalışacak hidrojeologların hariç memleketlerde görgü, bilgi ve ihtisaslarına da imkânlar hazırlayabilir.

Destekleyen Kurum

Maden Tetkik Arama Entitüsü

Kaynakça

  • Raporda herhangi bir kaynaktan faydalanılmamış.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Genel Jeoloji, Yer Bilimleri ve Jeoloji Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Rapor
Yazarlar

Hamit Nafiz Pamir Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Ocak 1953
Gönderilme Tarihi 1 Temmuz 1952
Kabul Tarihi 1 Aralık 1952
Yayımlandığı Sayı Yıl 1953 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Pamir, H. N. (1953). Türkiyede Kurulacak Bir Hidrojeoloji Enstitüsü Hakkında Rapor. Türkiye Jeoloji Bülteni, 4(1), 63-68.
AMA Pamir HN. Türkiyede Kurulacak Bir Hidrojeoloji Enstitüsü Hakkında Rapor. Türkiye Jeol. Bült. Ocak 1953;4(1):63-68.
Chicago Pamir, Hamit Nafiz. “Türkiyede Kurulacak Bir Hidrojeoloji Enstitüsü Hakkında Rapor”. Türkiye Jeoloji Bülteni 4, sy. 1 (Ocak 1953): 63-68.
EndNote Pamir HN (01 Ocak 1953) Türkiyede Kurulacak Bir Hidrojeoloji Enstitüsü Hakkında Rapor. Türkiye Jeoloji Bülteni 4 1 63–68.
IEEE H. N. Pamir, “Türkiyede Kurulacak Bir Hidrojeoloji Enstitüsü Hakkında Rapor”, Türkiye Jeol. Bült., c. 4, sy. 1, ss. 63–68, 1953.
ISNAD Pamir, Hamit Nafiz. “Türkiyede Kurulacak Bir Hidrojeoloji Enstitüsü Hakkında Rapor”. Türkiye Jeoloji Bülteni 4/1 (Ocak 1953), 63-68.
JAMA Pamir HN. Türkiyede Kurulacak Bir Hidrojeoloji Enstitüsü Hakkında Rapor. Türkiye Jeol. Bült. 1953;4:63–68.
MLA Pamir, Hamit Nafiz. “Türkiyede Kurulacak Bir Hidrojeoloji Enstitüsü Hakkında Rapor”. Türkiye Jeoloji Bülteni, c. 4, sy. 1, 1953, ss. 63-68.
Vancouver Pamir HN. Türkiyede Kurulacak Bir Hidrojeoloji Enstitüsü Hakkında Rapor. Türkiye Jeol. Bült. 1953;4(1):63-8.

Yazım Kuralları / Instructions for Authorshttp://www.jmo.org.tr/yayinlar/tjb_yazim_kurallari.php

Etik Bildirimi ve Telif Hakkı Devir Formu / Ethical Statement and Copyrighy Form https://www.jmo.org.tr/yayinlar/tjb_telif_etik_formlar.php