Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Gözlü Devlet Üretme Çiftliği Civarında Hidrojeolojik Araştırmalar (Konya Sarayönü)

Yıl 1953, Cilt: 4 Sayı: 1, 99 - 117, 31.01.1953

Öz

Giriş: Gözlü Devlet Üretme Çiftliği Konya şehrinin kuzey batısında ve takriben 90 kilometre mesafede bulunur. Bu çiftlik tarafından işletilmekte olan saha oldukça büyüktür ve 290 kilometre kareyi bulmaktadır. Yalnız hububat ziraati ile meşgul olunmaktadır. Çiftliğin tarihi pek eski değildir. Devlet tarafından 1943 de kurulmuştur.
Su ihtiyacı: Gözlü çiftliğinde şimdilik arazi sulamak üzere su bulunması düşünülmemektedir. Zira bugün için çiftliğin içme suyu bile 16 km. mesafede bulunan ve çiftliğin güney batısında kalan Gözlü köyünden nakledilmektedir. Çiftliğin su meselesi kâfi miktarda içme suyu bulmaktan ibarettir. Hali hazırda günde en az 30 ve en çok 50 ton su ile iktifa olunmaktadır. Halbuki ev ihtiyaçları ve çiftlikte mevcut makinaların kullandığı su miktarı günde en az 100-150 tonu bulmaktadır.
...

Destekleyen Kurum

Maden Tetkik Arama Entitüsü

Kaynakça

  • Topkaya, M., 1953. Gözlü Devlet Üretme Çiftliği Civarında Hidrojeolojik Araştırmalar (Konya Sarayönü). Türkiye Jeoloji Kurumu Bülteni, 4 (1), 99-117.

(French) Recherches Hydrogéologiques aux Environs de la Ferme D'Etat Gözlü (Konya Sarayönü)

Yıl 1953, Cilt: 4 Sayı: 1, 99 - 117, 31.01.1953

Öz

Conclusions:

1 — Aux environs de la ferme de Gözlü il est possible de rencontrer plusieurs niveaux d'eau dans les couches profondes, ce sont de haut en bas:

    a — Dans les couches de calcaire supérieur du néogène (50 à 100 m.).

   b — Dans les couches de calcaire inférieur du néogène (150 à 200 m.).

   c — Dans les marbres et les calcaires marmorisés (200 à 300m.).

   d — Au contact des roches vertes avec d'autres roches (300 à 500 m.). et plus).


2 — Le sondage effectué à la ferme de Gözlü ayant 124 m. de profondeur n'avait traversé que les couches calcaires supérieures du néogène. Donc il est indispensable d'entreprendre des sondages de reconnaissance plus profonds allant au moins jusqu'à 500 mètres.
Ces sondages de recannaisance doivent remplir les conditions suivantes:

   a — Les sondages doivent être exécutés avec des sondeuses du type de rotary dans le but d'obtenir la carotte. Et cela avec un soin de maximum de pourcentage de carottes possible.

   b — Les niveaux d'eaux rencontrés doivent être isolés et etudiés sépa-rément,

   c — Il faut mesurer le débit des niveaux d'eau séparément. L'analyse physique, chimique, aussi bien que bactériologique des eaux ne doit pas être négligé.


3 — Si les sondages de reconnaissance donnent des résultats positifs, prenant en considération les mesures de débit et les besoins en eau potable ou pour l'irrigation, après avoir calculé le prix de revient, on peut avoir recours à des sondages de diamètre plus grand pour l'exploitation.
II est à remarquer que, entreprendre directement les sondages de gros diamètres risquent de ne pas être économiques dans cette région dont les eaux souterraines sont dans une situation très précaire. Nous conseillons donc d'aller pas à pas en passant par des sondages de petits diamètres.


4 — La région se trouvant 1 ou 2 km. à l'ouest du village de Zengân et se prolongeant du Nord au sud semble être très propice pour la formation des eaux souterraines à cause des failles et de grands bassins d'alimentation formés par des masses de marbres dolomitiques et les calcaires marmorisés de Dikmen Tepe et Kırk Arşın Tepe.
II est à conseiller dans cette région d'entreprendre des recherches géophysiques par les méthodes magnétique, éléctromagnétique et électrique (résistivité), pour fixer les ondulations du substratum et controler la possibilité de l'existence et la profondeur des niveaux d'eau probables.

5 – Les resultats que nous avans obtenus à la ferme de Gözlü sont assez encourageants. Mais il ne faut pas les exagérér. Car les eaux rencontrées sont les eaux karstiques et ne permettent pas une généralisation pour une grande étendue de territoire explorée. Nous voulons donc prévenir à ceux qui ont des grands espoirs dans cette région une location faite pour le sondage est une question singulièrement délicate.

Kaynakça

  • Topkaya, M., 1953. Gözlü Devlet Üretme Çiftliği Civarında Hidrojeolojik Araştırmalar (Konya Sarayönü). Türkiye Jeoloji Kurumu Bülteni, 4 (1), 99-117.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Genel Jeoloji, Yer Bilimleri ve Jeoloji Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Makaleler - Articles
Yazarlar

Mehmet Topkaya Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Ocak 1953
Gönderilme Tarihi 1 Temmuz 1952
Kabul Tarihi 1 Aralık 1952
Yayımlandığı Sayı Yıl 1953 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Topkaya, M. (1953). Gözlü Devlet Üretme Çiftliği Civarında Hidrojeolojik Araştırmalar (Konya Sarayönü). Türkiye Jeoloji Bülteni, 4(1), 99-117.
AMA Topkaya M. Gözlü Devlet Üretme Çiftliği Civarında Hidrojeolojik Araştırmalar (Konya Sarayönü). Türkiye Jeol. Bült. Ocak 1953;4(1):99-117.
Chicago Topkaya, Mehmet. “Gözlü Devlet Üretme Çiftliği Civarında Hidrojeolojik Araştırmalar (Konya Sarayönü)”. Türkiye Jeoloji Bülteni 4, sy. 1 (Ocak 1953): 99-117.
EndNote Topkaya M (01 Ocak 1953) Gözlü Devlet Üretme Çiftliği Civarında Hidrojeolojik Araştırmalar (Konya Sarayönü). Türkiye Jeoloji Bülteni 4 1 99–117.
IEEE M. Topkaya, “Gözlü Devlet Üretme Çiftliği Civarında Hidrojeolojik Araştırmalar (Konya Sarayönü)”, Türkiye Jeol. Bült., c. 4, sy. 1, ss. 99–117, 1953.
ISNAD Topkaya, Mehmet. “Gözlü Devlet Üretme Çiftliği Civarında Hidrojeolojik Araştırmalar (Konya Sarayönü)”. Türkiye Jeoloji Bülteni 4/1 (Ocak 1953), 99-117.
JAMA Topkaya M. Gözlü Devlet Üretme Çiftliği Civarında Hidrojeolojik Araştırmalar (Konya Sarayönü). Türkiye Jeol. Bült. 1953;4:99–117.
MLA Topkaya, Mehmet. “Gözlü Devlet Üretme Çiftliği Civarında Hidrojeolojik Araştırmalar (Konya Sarayönü)”. Türkiye Jeoloji Bülteni, c. 4, sy. 1, 1953, ss. 99-117.
Vancouver Topkaya M. Gözlü Devlet Üretme Çiftliği Civarında Hidrojeolojik Araştırmalar (Konya Sarayönü). Türkiye Jeol. Bült. 1953;4(1):99-117.

Yazım Kuralları / Instructions for Authorshttp://www.jmo.org.tr/yayinlar/tjb_yazim_kurallari.php

Etik Bildirimi ve Telif Hakkı Devir Formu / Ethical Statement and Copyrighy Form https://www.jmo.org.tr/yayinlar/tjb_telif_etik_formlar.php