BibTex RIS Kaynak Göster

Goethe ve Jeoloji

Yıl 1963, Cilt: 8 Sayı: 1-2, 156 - 164, 28.02.1963

Öz

GOETHE ve Jeoloji konusu, GOETHE'nin şahsiyetinin yalnız bir kısmını içine alır, çok küçük bir kısmını, zira biliyoruz ki, onun çalışması sanat ile ilgilidir ve GOETHE diğer tabiat ilimlerinde, meselâ Botanik ve Anatomide, Jeolojiye nazaran çok daha derin ve tesir bakımından daha devamlı olmuş bilgilere sahiptir. İşte sırf bu sebepten dolayı bugünkü Jeoloji ilminin görüş noktasından onun yapmış olduğu araştırmaların münferit neticelerine mümkün olduğu kadar az temas edeceğiz. Zira hakikatte GOETHE'nin Jeoloji sahasındaki mesaisini gösterecek olan bir indeks sayfası bizi ilgilendirmemektedir. Buradaki izahatımızın siklet merkezini daha ziyade, onun fikrî dünyasının muhteviyatı teşkil edecektir. Bu o kadar kolay bir iş değildir. Zira ilmî tebliğler, edipler tarafından yapılmış olsalar dahi, umumiyetle katı bir bilgi vermekten uzaktırlar. Bu çeşit çalışmaların içerisinden objektif hükümler elde etmek için sarf edilen bütün gayretler açıklanmaktan ziyade, şahsi kanaatlerle gölgelenmektedirler. Böyle satırların arasında dolaşırken, hangi noktaya dikkat edilmesi icabettiği ve esas mânasının ne olduğu ancak endirekt olarak kestirilebilir.

Kaynakça

  • Yayında Referanslar bölümü bulunmamaktadır.

(German) Goethe und Geologie

Yıl 1963, Cilt: 8 Sayı: 1-2, 156 - 164, 28.02.1963

Öz

Im folgenden Artikel-wird ausgedrückt, das Goethe sich nicht nur mit Kunst, sondern auch mit Naturwissenschaft, darunter mit Geologie beschaeftigt hat.
Die jähre 1775-1825 waren für Geologie eine ganz besondere Zeit und man kann sehen, dass Goethe sich auch in diesem Zeitraum zu den geologischen Untersuchungen begeben hat. Das können wir von Goethes Wort über Granit verstehen, als er sich auf seiner Harzreise befand, die darauf gerichtet war, den Grund unserer Erde zu suchen. Diese Worte klingen etwa so: Auf einem hohen und nackten Gipfel sitzend und ein weites Gebiet schauend, kann ich mir folgendes sagen; Du befindest Dich auf einem Grund, der sich über tiefste Stellen unserer Erde erstreckt. Hier ist irgend eine neue Schicht, ein Trümmer, der durch die Gewaesser geschleppt ist und nicht zwischen Dir und dem starken Grund der ursprünglichen Erde dringen kann. Diese Gipfel waren vor allen Leben und bestehen über allen Leben.
Seine Fassungskraft über Geologie können wir auch von seinem Naturgemaeide sehen.
In diesen Jahrgaengen regierten über Geologie 2 Theorien, die erste ist die Neptunistische, die mit dem A. G. Werner seine systematische Entwicklung gefunden hat, die zweite it die Plutonistische, die James Hutton entwickelt hat.
Goethe, der philosophische Gründe dieser Theorien untersuchte, ist beim Werner als ein treuer Anhaenger geblieben, bis die Neptunistische Theorie endgültig ihren Wert verloren hat. Goethe drückte aus, dass er an die Neptunistische Theorie gebunden sei, trotzdem sie manche Probleme nicht gelöst hat. Goethe sagte auch mit grosser Ergebenheit für die Plutonisten. Es ist nicht zum erstenmal in meinem Leben passiert, dass ich eine Sache nicht annehmen und in meine Gedanken hineinbringen kann, die für die anderen einleuchtend ist.
Diese Schrift bildet noch mehr den Inhalt der Gedankenwelt Goethes.

Kaynakça

  • Yayında Referanslar bölümü bulunmamaktadır.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Genel Jeoloji
Bölüm Notlar
Yazarlar

... Brınkmann Bu kişi benim

M. İlhan Artüz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 28 Şubat 1963
Gönderilme Tarihi 1 Ekim 1962
Kabul Tarihi 1 Ocak 1963
Yayımlandığı Sayı Yıl 1963 Cilt: 8 Sayı: 1-2

Kaynak Göster

APA Brınkmann, .., & Artüz, M. İ. (1963). Goethe ve Jeoloji. Türkiye Jeoloji Bülteni, 8(1-2), 156-164.
AMA Brınkmann ., Artüz Mİ. Goethe ve Jeoloji. Türkiye Jeol. Bült. Şubat 1963;8(1-2):156-164.
Chicago Brınkmann, . , ve M. İlhan Artüz. “Goethe Ve Jeoloji”. Türkiye Jeoloji Bülteni 8, sy. 1-2 (Şubat 1963): 156-64.
EndNote Brınkmann ., Artüz Mİ (01 Şubat 1963) Goethe ve Jeoloji. Türkiye Jeoloji Bülteni 8 1-2 156–164.
IEEE .. Brınkmann ve M. İ. Artüz, “Goethe ve Jeoloji”, Türkiye Jeol. Bült., c. 8, sy. 1-2, ss. 156–164, 1963.
ISNAD Brınkmann, . - Artüz, M. İlhan. “Goethe Ve Jeoloji”. Türkiye Jeoloji Bülteni 8/1-2 (Şubat 1963), 156-164.
JAMA Brınkmann ., Artüz Mİ. Goethe ve Jeoloji. Türkiye Jeol. Bült. 1963;8:156–164.
MLA Brınkmann, . ve M. İlhan Artüz. “Goethe Ve Jeoloji”. Türkiye Jeoloji Bülteni, c. 8, sy. 1-2, 1963, ss. 156-64.
Vancouver Brınkmann ., Artüz Mİ. Goethe ve Jeoloji. Türkiye Jeol. Bült. 1963;8(1-2):156-64.

Yazım Kuralları / Instructions for Authorshttp://www.jmo.org.tr/yayinlar/tjb_yazim_kurallari.php

Etik Bildirimi ve Telif Hakkı Devir Formu / Ethical Statement and Copyrighy Form https://www.jmo.org.tr/yayinlar/tjb_telif_etik_formlar.php