Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Hatay - Samandağı Kooperatif Sahasında Jeofizik Metodlarla Tatlı ve Tuzlu Su Girişimi Probleminin Çözümlenmesi

Yıl 1971, Cilt: 14 Sayı: 2, 135 - 141, 30.09.1971

Öz

Hatay Samandağı kooperatif sahasının bazı kesimlerinde su kalitesi bozuk (tuzlu) olup, tuzluluğun anılan sahadaki vertikal ve horizontal yayılımı problemi jeokimyasal metodlar ve açılan sondaj kuyuları yardımiyle çözümlenememiştir.
Jeoelektrik metodların bu tip problemlerin çözümünde kullanılan en yaygın metodların biri olduğu bilinmektedir. Elektriksel parametreler satıh rezistivite metodları uygulanmak suretiyle hesaplanabilmektedir. Kayaçlardaki elektronik ve elektrolitik özelliklere ait olan bu parametreleri, tesbit etmekle çimentolanmamış % 100 su ile doygun ortamlarda su kalitesi ile ilgili problemler gayet kolay bir şekilde çözümlenebilir.
Biz burada Samandağı Kooperatif sahasında tatlı ve tuzlu su girişimini nasıl çözdüğümüzü, bulduğumuz neticeleri, bu neticelere göre verilen sondaj kuyuları ile ne ölçüde bir başarı sağladığımızı anlatmağa çalışacağız.

Kaynakça

  • Bertrand, Y. La prospection Electrique appliqueée aux problèmes des Ponts et Chaussées.
  • Doğan, O. (Petrolojik Münasebetler ve Petrofizik).
  • Ertürk, A. Hatay-Samandağı, Yenimahalle Toprak ve Su Kooperatifi Jeofizik Rezistivite Etüt Raporu, 1970.

Par Des Méthodes Géophysiques, La Résolution du Problème de L'eau Salée et Nonsalée, Dans La Région de Samandağı - Hatay

Yıl 1971, Cilt: 14 Sayı: 2, 135 - 141, 30.09.1971

Öz

Dans des certaines parties de la région de Samandağı - Hatay, la qualité de l'eau est salée; il n'est guère possible de résoudre le problème de l'extesion de salinité par les méthodes géochmiques et tes sondages que l'on a déjà forés.
II est donc bien connu que les méthodes géoélectriques s'appliquent couramment à la résolution de ces genres problèmes. Les paramètres électriques peuvent être calculés en utilisant des méthodes ée resistivité à partir de la surface.
II est fort possible de résoudre les problèmes concernant les qualités des eaux, en déterminant ces paramètres qui correspondent aux propriétés électroniques et éléctrolitiques des roches, dans des zones noncimentées et saturées 100 % par l'eau.
Nous tenterons ici d'expliquer la résolution de l'interférence de l'eau salée - nonsalée et les résultats que nous avons obtenus; selon lesquels nous voulons également montrer la coincidence entre les forages proposés et effectués.

Kaynakça

  • Bertrand, Y. La prospection Electrique appliqueée aux problèmes des Ponts et Chaussées.
  • Doğan, O. (Petrolojik Münasebetler ve Petrofizik).
  • Ertürk, A. Hatay-Samandağı, Yenimahalle Toprak ve Su Kooperatifi Jeofizik Rezistivite Etüt Raporu, 1970.
Toplam 3 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Yer Bilimleri ve Jeoloji Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Makaleler - Articles
Yazarlar

Adnan Ertürk Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Eylül 1971
Gönderilme Tarihi 1 Haziran 1971
Kabul Tarihi 1 Ağustos 1971
Yayımlandığı Sayı Yıl 1971 Cilt: 14 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Ertürk, A. (1971). Hatay - Samandağı Kooperatif Sahasında Jeofizik Metodlarla Tatlı ve Tuzlu Su Girişimi Probleminin Çözümlenmesi. Türkiye Jeoloji Bülteni, 14(2), 135-141.
AMA Ertürk A. Hatay - Samandağı Kooperatif Sahasında Jeofizik Metodlarla Tatlı ve Tuzlu Su Girişimi Probleminin Çözümlenmesi. Türkiye Jeol. Bül. Eylül 1971;14(2):135-141.
Chicago Ertürk, Adnan. “Hatay - Samandağı Kooperatif Sahasında Jeofizik Metodlarla Tatlı Ve Tuzlu Su Girişimi Probleminin Çözümlenmesi”. Türkiye Jeoloji Bülteni 14, sy. 2 (Eylül 1971): 135-41.
EndNote Ertürk A (01 Eylül 1971) Hatay - Samandağı Kooperatif Sahasında Jeofizik Metodlarla Tatlı ve Tuzlu Su Girişimi Probleminin Çözümlenmesi. Türkiye Jeoloji Bülteni 14 2 135–141.
IEEE A. Ertürk, “Hatay - Samandağı Kooperatif Sahasında Jeofizik Metodlarla Tatlı ve Tuzlu Su Girişimi Probleminin Çözümlenmesi”, Türkiye Jeol. Bül., c. 14, sy. 2, ss. 135–141, 1971.
ISNAD Ertürk, Adnan. “Hatay - Samandağı Kooperatif Sahasında Jeofizik Metodlarla Tatlı Ve Tuzlu Su Girişimi Probleminin Çözümlenmesi”. Türkiye Jeoloji Bülteni 14/2 (Eylül 1971), 135-141.
JAMA Ertürk A. Hatay - Samandağı Kooperatif Sahasında Jeofizik Metodlarla Tatlı ve Tuzlu Su Girişimi Probleminin Çözümlenmesi. Türkiye Jeol. Bül. 1971;14:135–141.
MLA Ertürk, Adnan. “Hatay - Samandağı Kooperatif Sahasında Jeofizik Metodlarla Tatlı Ve Tuzlu Su Girişimi Probleminin Çözümlenmesi”. Türkiye Jeoloji Bülteni, c. 14, sy. 2, 1971, ss. 135-41.
Vancouver Ertürk A. Hatay - Samandağı Kooperatif Sahasında Jeofizik Metodlarla Tatlı ve Tuzlu Su Girişimi Probleminin Çözümlenmesi. Türkiye Jeol. Bül. 1971;14(2):135-41.

Yazım Kuralları / Instructions for Authorshttp://www.jmo.org.tr/yayinlar/tjb_yazim_kurallari.php

Etik Bildirimi ve Telif Hakkı Devir Formu / Ethical Statement and Copyrighy Form https://www.jmo.org.tr/yayinlar/tjb_telif_etik_formlar.php