Amaç: Sol ventrikül destek cihazı (LVAD) ileri dönem kalp yetmezliği tedavisinde kullanılan metodlardan biridir. Erken dönemde kalp nakline köprülemek amacı ile kullanılan sol ventrikül destek cihazları kalp nakli verici sayısının kısıtlı olması sebebi ile artık destinasyon tedavisi olarak kullanımı her geçen gün artmaktadır. LVAD ile geçirilen süre uzadıkça komplikasyonlarda artmaktadır. Bu komplikasyonlardan en mortal olanı LVAD trombozudur. Bu mortal komplikasyonun önlenebilmesi amacı ile risk faktörlerinin aydınlatılması çok önemlidir.
Gereç ve Yöntemler: Nisan 2012 ile ocak 2020 tarihleri arasında, toplam 80 LVAD hastası retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Hastaların veri tabanından demografik özellikleri, yandaş hastalıkları, preoperatif tetkikleri, LVAD data kayıtları kayıt altına alınılmıştır. Sağ ventrikülün kasılma fonksiyonlarını değerlendirmek amacı ile ameliyat öncesi dönemde yapılmış olan ekokardiyogram tetkiklerinde triküspid kapak anüluler hareketinin ölçümü (TAPSE) değeri kullanılmıştır.
Bulgular: Çalışmaya toplam 60 hasta dahil edilmiştir. Bu hastalardan sağ ventrikül fonksiyonları, normal veya hafif etkilenmiş olan (TAPSE≥17) ve orta veya ileri etkilenmiş (TAPSE<17) olarak ikiye ayrılmıştır. TAPSE değeri normal veya hafif etkilenmiş grupta (TAPSEN) 28 (%46.7) hasta varken; orta veya ileri etkilenmiş (TAPSE<17) olan grupta (TAPSED) 32 (%53.3) hasta mevcuttur. Gruplar arasında yaş, cinsiyet, BMI,DM, AF,REDO,LVAD trombozu ve trombozun geliştiği gün açısından istatistiksel olarak fark saptanmadı.
Sonuç: Sonuç olarak, LVAD ile takip edilen hastaların yaşam sürelerini uzatmak için gelişebilecek komplikasyonların önlenmesi hayatı öneme sahiptir. Bu çalışmada preoperatif sağ ventrikül fonksiyonlarının bozulmuş olması ile LVAD trombozu arasında herhangi bir ilişki olmadığını ortaya koymuş bulunmaktayız. LVAD trombozu açısından risk faktörü olma ihtimali olan tüm parametrelerin yapılacak çalışmalarla aydınlatılması bu hasta grubu açısından hayatı öneme sahiptir.
Aim: Left ventricular assist device (LVAD)is one of the treatment method of advanced heart failure. LVAD, which are used to bridge heart transplantation in the early period, are now increasingly used as destination therapy due to the limited number of heart transplant donors. As the time spent with LVAD increases, complications increase. The most mortal of these complications is LVAD thrombosis. It is very important to clarify the risk factors in order to prevent this mprtal complication.
Material and Methods: Between April 2012 and January 2020, a total of 80 LVAD patients were evaluated retrospectively. Demographic characteristics, co-morbidities, preoperative examinations, LVAD data records of the patients were recorded from the database. Tricuspid valvw annular motion measurement (TAPSE) value was used in echogradiogram examinations performed in the preoperative period to evaluate the contractile functions of the right ventricle.
Results: A total of 60 patients included in the study. Patients divided into two according to right ventricular functions. Normal or mildly affected right ventricular functions (TAPSE≥17) and modarete or severely affected right ventricular functions (TAPSE<17). While there were 28 (%46.7) patients in normal or mildly affected group (TAPSEN); There were 32 (%53.3) patients in moderately or severely affected group (TAPSED). There was no statistical difference between the groups in terms of age, gender, BMI, DM, AF, REDO, LVAD thrombosis and the day the thrombosis developed.
Conclusion: In conclusion, it is vital to prevent complications that may develop in order to prolong the life expectancy of patients followed up with LVAD. In this study, we have shown that there is no relationship between preoperative right ventricular dysfunction and LVAD thrombosis. It is vital fort his patients group to clarify all the parametres that are likely to be risk factors for LVAD thrombosis with fytyre studies.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Kalp ve Damar Cerrahisi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |
e-ISSN: 2149-8296
The content of this site is intended for health care professionals. All the published articles are distributed under the terms of
Creative Commons Attribution Licence,
which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original work is properly cited.