Aim: The aim of this studywas to reduce microbial load that
can cause foodborne and gastrointestinal systeminfections in green detox
smootieby using probiotics instead of antimicrobials and heat treatments, and
to developgreen detox smootietreated with probiotics for promoting
gastrointestinal microflora.
Material and methods: The microflora ofgreen
detox smootie were determined bycountingof total mesophilic aerobic bacteria
(TMAB), yeasts and molds (YM), Lactobacillusspp.,
and E. colion
appropriate selective media. After 24 hours 37oC incubation of green detox smooties with L. acidophilus and L.reuteri solely, all
microorganisms were counted on appropriate mediaby streak plate method with respect to
control.
Results: When treatments of L.
acidophilus
and L.reuteri were
considered,significant reductions in the logarithmic counts of TMAB, YM and E. coli were seen.It was seen that inhibition of yeasts and molds were lower than
inhibition of TMAB in green detox smootie treated with probiotics. It was also
determined that inhibitory effects of L.acidophilus and L.reuteri were
the same against whole microorganisms (p < 0.05).
Conclusion: The applications of probiotics
provide an alternative method for reducing microbial load of nutrients to the usage of antimicrobial substances and heat
treatments. By the applications of
probiotics, not only gastrointestinal microflora is promoted, but also
microbial load of pathogens are eliminated in unprocessed nutrients such as
green detox smootie
Probiotic antimicrobial Lactobacillus acidophilus Lactobacillus reuteri foodborne infections Gastrointestinal system infections green detox smootie
Amaç: Bu
çalışmanın amacı, antimikrobiyaller ve ısılişlem yerine probiyotikler
kullanarak, yeşil detoks içeceğinde gıda kaynaklı ve gastrointestinal sistem
infeksiyonlarına neden olabilen mikrobiyal yükü azaltmakve gastrointestinal
mikroflorayı geliştirmek için probiyotik uygulanan yeşil detoks içeceği
geliştirmektir.
Gereç ve yöntemler:Yeşil detoks içeceğinin mikroflorası, uygun selektif besiyerlerde toplam
mezofilik aerobik bakteri, maya ve küf, Lactobacillusspp.
ve E. coli sayımlarıyapılarak
belirlendi.Uygulama yapılmayan ve L. acidophilus
ve L.reuteriile tek
olarak uygulama yapılan yeşil detoks içeceğinin 24 saat 37oC
inkübasyonundan sonra,mikrobiyal yükü plak sayım besiyerinde (PCA) yayma plak
yöntemi ile sayıldı.
Bulgular: L. acidophilus ve L.reuteri uygulamaları göz önüne alındığında TMAB, YM ve E. coli logaritmik sayımlarında anlamlı
bir azalmalar görüldü.Probiyotik uygulanan yeşil detoks içeceğinde maya ve küfinhibisyonunun
TMABinhibisyonundan daha az olduğu görüldü.L.acidophilus veL.reuteri
nin, E. coli üzerindeki inhibitör etkisinin aynı olduğu da belirlendi(p
< 0.05).
Tartışma: Probiyotik
uygulamaları, besinlerin mikrobiyal yüklerini azaltmak için antimikrobiyal maddelerin
ve ısıl uygulamaların kullanımına alternatif bir metod sağlamaktadır.Probiyotik
uygulamaları ile sadece gastrointestinal mikroflora desteklenmekle kalmaz, aynı
zamanda yeşil detoks içeceği gibi işlenmemiş besinlerde patojenlerin mikrobiyal
yükleri yok edilir.
Probiyotik antimikrobiyal Lactobacillus acidophilus Lactobacillus reuteri gıda kaynaklı infeksiyonlar gastrointestinal sistem infeksiyonları yeşil detoks içeciği
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Özgün Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 |
e-ISSN: 2149-8296
The content of this site is intended for health care professionals. All the published articles are distributed under the terms of
Creative Commons Attribution Licence,
which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original work is properly cited.