Koroner Bypass Operasyonlarında Safen Ven Grefti Hazırlama Tekniklerinin Karşılaştırılması
Öz
Amaç: Bu çalışmada koroner bypass cerrahisi (CABG) sırasında safen ven grefti hazırlanırken tek ya da iki bacaktan safen ven grefti çıkartmanın bacak ağrısı, sellülit ve ödem açılarından aralarında fark olup olmadığı araştırıldı.
Gereç ve Yöntemler: CABG yapılacak ardışık 80 hasta çalışmaya alındı. Kırkar hastadan oluşan iki grup oluşturuldu. Gurup-1 de safen ven grefti tek bir bacaktan ve diz eklemini geçecek bir insizyonla hazırlandı. Gurup-2 de ise safen ven grefti hazırlanırken her iki bacaktan birer tane greft alınacak şekilde, diz eklemini geçmeyen insizyonlar yapıldı. Olguların insizyon yapılan bacak çevreleri, preoperatif evrede, postoperatif 1. hafta ve 1. aylarda, insizyonun 15. cm’den ölçüldü. Hastalar postoperatif üçüncü günde, mobilize olduklarında, bacak ağrısı sorgulandı.
Bulgular: Her iki grupta da bacak çevresi ölçüm değerleri ve sellülit tablosu görülmesi benzer bulundu ve istatistiksel fark saptanmadı (p > 0.05). Ancak bacak ağrısı yönünden birinci gruptaki hastaların şikayetlerinin diğer gruba göre daha fazla olduğu saptandı (p < 0.05).
Sonuç: Koroner bypass operasyonu için safen ven grefti hazırlanırken cerrahi insizyon seviyesinin diz eklem seviyesi üzerine çıkmaması, hastaların olası bacak ağrısı şikayetinin daha az olmasını sağlayacaktır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- 1. Chukwuemekai A, Lindsay J. Modified incision for long saphenous vein Harvest. Ann Thorac Surg 1998; 66: 279.
- 2. Kan CD, Luo CY, Yang YJ. Endoscopic saphenous vein harvest decreases leg wound complication in coronary artery bypass grafting patients. J Card Surg 1999; 14: 157-62.
- 3. Tevaearai HT, Mueller XM, Von Segesser LK. Minimally invasive harvest of the saphenous vein for coronary artery bypass grafting. Ann Thorac Surg 1997; 63: 119-21.
- 4. Lehmann A, Lang J, Weisse U, Boldt J. Pneumoperitoneum secondary to endoscopic harvest of saphenous vein graft. Ann Thorac Surg 2000; 69: 1937-38.
- 5.Tianjie Lai, Yarrow Babb, Qian Ning et al. The Transition from Open to Endoscopic Saphenous Vein Harvesting and Its Clinical Impact. Tex Heart Inst J 2006; 33: 316–320.
- 6. Mueller XM, Tinguely F, Tevaearai HT, Revelly JP, Chiolero R, von Segesser LK. Pain location, distribution and intensity after cardiac surgery. Chest. 2000; 118: 391-96.
- 7. L’Ecuyer PB, Murphy D, Little JR, Fraser VJ. The epidemiology of chest and leg wound infections following cardiothoracic surgery. Clin Infect Dis 1996; 22: 424-29.
- 8. Utley JR, Thomason ME, Wallace DJ et al. Preoperative correlated of impaired wound healing after saphenous vein excision. J Thorac Cardiovasc Surg 1989; 98: 147-49.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
25 Haziran 2018
Gönderilme Tarihi
5 Mart 2018
Kabul Tarihi
27 Mayıs 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 9 Sayı: 2
Cited By
Learning process and results in endoscopic saphenous vein harvesting technique
Journal of Surgery and Medicine
https://doi.org/10.28982/josam.969519