Aim: Distal radius fracture extending into the joint is very common; in any case, the administration of this fracture is controvertible. Related to the significance of intra-articular fracture of the distal radius and the best treatment strategy for the fracture, we tried to evaluate the achievement rate following the treatment of comminuted intra-articular fracture of the distal radius by means of closed reduction and utilization of external fixator.
Material and Methods: This retrospective study was taken over at our division of orthopedics by means of appraisal of radiographs and patient documents of those overlook from 2016 to 2018. Radiographic criteria incorporated the level of angulation and shortening of the range of radius. Information were evaluated SPSS 18 programming and were exhibited as mean ± standard deviation (SD). The essentialness level was set at P ≤ 0.05.
Results: Generally: 28% of the patients was seen ≤ 2 mm shortening of the radius, 53% of the patients had 2- 5 mm outspread shortening and 19% of the patients had in excess of 5 mm shortening of the range. Most of the members patients had admissible results. The mean average angulation was 6.28 ± 2.85 degrees and the average shortening was 3.92 ± 2.22. %39 percent of the patients had shortening of under 5 mm, 56% had shortening of 5- 10 mm and 5% in excess of 10 mm shortening, individually.
Conclusion: The aftereffects of our examination demonstrated that the smaller than expected external fixator is a decent and viable treatment alternative for acquiring outspread length, angulation and hard association in intra-articular fracture of the distal radius.
closed reduction intra-articular fracture Distal radius fracture external fixator
Amaç: Eklem içine uzanan distal radius kırığı çok yaygındır; birçok tedavi yöntemi mevcuttur. İntra-artiküler distal radiusun parçalanmış kırığının önemini ve bu tarz kırıklar için en iyi tedavi stratejisi ile ilgili olarak, kapalı redüksiyon ve eksternal fiksatör kullanımı ile tedavisinin başarısını ve komplikasyon oranlarını değerlendirmeye çalıştık.
Gereç ve Yöntemler: Bu retrospektif çalışma, 2016'dan 2018'e kadar Ortopedi kliniğimizde tedavi edilen hastaların radyografileri ve hasta dosyalarının değerlendirilmesi ile yapıldı. Radyografik kriterler olarak distal radiusun angulasyon dereceleri ve kısalma miktarları değerlendirildi.Sonuçlar SPSS 18 programında değerlendirildi ve ortalama ± standart sapma (SD) olarak gösterildi. Anlamlılık seviyesi p ≤ 0.05 olarak belirlendi
Bulgular: Hastaların %28'inde ≤2 mm yarıçapın kısalması, %53'ünde 2-5 mm arasında kısalması ve %19'unda 5 mm’den fazla kısalma görüldü. Hastaların çoğunluğunun kabul edilebilir sonuçları vardı. Ortalama angulasyon 6.28 ± 2.85 derece ve ortalama kısalma 3.92 ± 2.22 mm idi. Hastaların %39'unda 5 mm'nin altında kısalma, %56'sında 5 - 10 mm kısalma ve %5'inde 10 mm'yi aşan kısalma vardı.
Sonuç: Çalişmamızın sonuçları intra-artiküler distal radius kırığının eksternal fiksatör tedavisinin beklenden daha az olsada angülasyon, radial kısalma gibi sonuçalar açısından alternatif iyi bir tedavi seçeneği olduğunu göstermiştir.
kapalı redüksiyon intra-artiküler kırık distal radius kırığı eksternal fiksatör
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Özgün Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 |
e-ISSN: 2149-8296
The content of this site is intended for health care professionals. All the published articles are distributed under the terms of
Creative Commons Attribution Licence,
which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original work is properly cited.