Aim: To reveal the coping attitudes of mothers of children who had undergone surgery to diagnose congenital heart diseases and the relationship between these attitudes and depression levels.
Material and Methods: This study was a cross-sectional observational descriptive study conducted in a pediatric cardiovascular surgery clinic. The study included 32 mothers of pediatric patients who were surgically treated for congenital heart diseases. Participants were assessed with sociodemographic information form, Turkish versions of the coping orientation to problems experienced inventory (COPE), and the Beck depression inventory (BDI).
Results: The median maternal age was 31.0 (range, 21-47) years. The median BDI score was 11 (range, 1-27), and the number of mothers with a BDI score of 17 and above was 13 (40.6%). Problem-focused coping was the most common problem-coping style used by 29 (90.6%) participants with a median score of 67.0 (range, 41.0-72.0). In addition, 10 (31.3%), 10 (31.3%), and 9 (28.1%) participants showed the highest scores for active coping, suppression of competing activities, and seeking instrumental social support subscales, respectively. There was a negative correlation between BDI score and active coping, restraint, seeking instrumental social support subscales, and problem-focused coping total scores.
Conclusion: Our study revealed that most mothers of children with CHD used problem-focused coping more frequently. There was a negative correlation between the problem-focused coping attitude total score and the Beck Depression total scores. Interventions to target problem-focused coping could potentially protect mothers from depression.
Coping strategies mother congenital heart diseases depression
Amaç: Doğuştan kalp hastalığı (DKH) tanısıyla ameliyat olan çocukların annelerinin baş etme tutumlarını ve bu tutumlar ile depresyon düzeyleri arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmak.
Gereç ve Yöntemler: Bu çalışma bir pediatrik kardiyovasküler cerrahi kliniğinde yürütülen kesitsel gözlemsel tanımlayıcı bir çalışmadır. Çalışmaya DKH tanısı ile cerrahi olarak tedavi edilen pediatrik 32 hastanın annesi dahil edildi. Katılımcılar sosyodemografik bilgi formu, Baş Etme Tutumları Ölçeği (COPE) Türkçe versiyonu ve Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ile değerlendirildi.
Bulgular: Ortanca anne yaşı 31.0 (aralık, 21,0-47,0) yıldı. Ortanca BDÖ puanı 11 (aralık, 1-27), BDÖ puanı 17 ve üzeri olan anne sayısı 13 (%40,6) idi. Sorun odaklı başa çıkma, 29 (%90.6) katılımcının, ortanca 67.0 (aralık, 41.0-72.0) puanla, kullandığı en yaygın baş etme tutumu olmuştur. Ayrıca 10 (%31,3), 10 (%31,3) ve 9 (%28,1) katılımcı sırasıyla aktif baş etme, diğer meşguliyetleri bastırma ve yararlı sosyal destek kullanımı alt ölçeklerinde en yüksek puanları göstermiştir. BDÖ puanı ile aktif baş etme, geri durma, yararlı sosyal destek kullanımı alt ölçek ve sorun odaklı başa çıkma toplam puanları arasında negatif bir ilişki vardı.
Sonuç: Çalışmamız, DKH'li çocuğu olan annelerin çoğunun sorun odaklı başa çıkmayı daha sık kullandığını ortaya koydu. Sorun odaklı başa çıkma tutumu toplam puanı ile BDÖ toplam puanları arasında negatif bir ilişki vardı. Bu ilişki göz önüne alınarak sorun odaklı başa çıkmayı hedefleyen müdahalelerin anneleri potansiyel olarak depresyondan koruyabileceği düşünülebilir. Bu konuyu araştırmak için geniş çaplı yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.
Başa çıkma stratejileri anne doğuştan kalp hastalıkları depresyon
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Özgün Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 22 Aralık 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 |
e-ISSN: 2149-8296
The content of this site is intended for health care professionals. All the published articles are distributed under the terms of
Creative Commons Attribution Licence,
which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original work is properly cited.