Amaç: Patellar tendon-lateral femoral kondil sürtünme sendromunun (PTLFKSS) etiyolojisi tam olarak bilinmemektedir ve PTLFKSS'unun tanısı, tedavisi ve prognozu ile ilgili çalışmaların sayısı sınırlıdır. Bu çalışmada amacımız PTLFKSS ile patellofemoral instabilite ilişkisini değerlendirmekti.
Gereç ve Yöntemler: Diz manyetik rezonans görüntülemesinde (MRG) PTLFKSS saptanan hastalarda (çalışma grup n=82) ve PTLFKSS saptanmayan hastalarda (kontrol grup n=204) patellofemoral stabiliteyi değerlendirmek için altı morfolojik parametre MRG’de ölçüldü. Bu parametreler Insall-Salvati oranı, ön troklear çıkıntı, sulkus açısı, lateral troklear eğim açısı, patellar eğim açısı ve pateller laterilizasyon ölçümü idi. Ayrıca kondromalazik patella ilişkisi de değerlendirildi.
Bulgular: Çalışma grubunda kontrol grubuna göre Insall-Salvati oranı, patellar eğim açısı, patellar lateralizasyon, sulkus açısı ve ön troklear çıkıntı anlamlı olarak daha yüksek ve lateral troklear eğim açısı ise anlamlı olarak daha düşük bulundu. Kondromalazik patella insidansı çalışma grubunda anlamlı derecede yüksekti. Çalışma grubunda kondromalazik patella ile ön troklear çıkıntı arasında pozitif bir korelasyon vardı.
Sonuç: PTLFKSS' ye sebep olan faktörler arasında patellofemoral instabilitenin etkili olduğu bulundu. Ölçülen parametrelerin yüksek sensitivite ve spesifiteye sahip olması; bu parametrelerin hem risk faktörü, hem de tanıda kullanılabileceği önerilmektedir.
Anahtar kelimeler: Patellar tendon-lateral femoral kondil sürtünme sendromu; patellar insitabilite; manyetik rezonans görüntüleme
Patellar tendon-lateral femoral kondil sürtünme sendromu patellar insitabilite manyetik rezonans görüntüleme
Aim: The etiology of the patellar tendon–lateral femoral condyle friction syndrome (PTLFCFS) is not fully known and the number of studies on the diagnosis, treatment, and prognosis of PTLFCFS is limited. The aim of this study was to evaluate the relationship between PTLFCFS and patellofemoral instability in magnetic resonance imaging
Material and Methods: Six morphological parameters were measured in magnetic resonance imaging (MRI) to evaluate patellofemoral stability in patients with PTLFCFS (study group n = 82) and patients without detection PTLFCFS (control group n = 204) in the knee MRI examination. These parameters include the Insall–Salvati ratio, ventral trochlear prominence, sulcus angle, lateral trochlear inclination angle, patellar inclination angle, and patellar lateralization measurement. In addition, the chondromalacia patella relationship was also evaluated.
Results: The Insall–Salvati ratio, patellar inclination angle, patellar lateralization, sulcus angle, and ventral trochlear prominence were significantly higher and lateral trochlear inclination angle was significantly lower in the study group than in the control group. The incidence of chondromalacia patella was significantly higher in the study group. In the study
group, there was a positive correlation between the chondromalacia patella and the ventral trochlear prominence.
Conclusion: Among the factors causing PTLFCFS, patellofemoral instability was found to be effective. The measured parameters having high sensitivity and specificity suggest that these parameters can be used as risk factors and for the diagnosis.
Patellar tendon–lateral femoral condyle friction syndrome patellofemoral instability magnetic resonance imaging
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Özgün Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 22 Haziran 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 11 Sayı: 3 |
e-ISSN: 2149-8296
The content of this site is intended for health care professionals. All the published articles are distributed under the terms of
Creative Commons Attribution Licence,
which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original work is properly cited.