Amaç: Çalışmamız postmenopozal osteoporoz (OP) tedavisinde kullanılan oral ve parenteral bifosfanatların etkinliklerini karşılaştırmayı amaçlamaktadır.
Gereç ve Yöntemler: 2016-2019 yılları arasında postmenopozal OP tanısı konularak, oral ya da parenteral bifosfonat ile tedavi edilen 50 yaş üstü hastalar çalışmaya dahil edildi. Tedaviye göre oral bifosfonat alan 80 hasta grup ‘O’ ve parenteral bifosfonat alan 80 hasta grup ‘P’ olarak iki gruba ayrıldı. Tedavilerini düzenli alan ve en az 2 yıl takibi yapılabilen 160 hastanın tedavinin 2. yıldaki sonuçları değerlendirilerek karşılaştırıldı. Bulgular: Her iki grupta tedavi öncesine göre; vertebra ve femur kemik mineral yoğunluğu (BMD) ve T-skorlarında anlamlı düzelme olduğu görüldü. Vertebra ve femur T-skorundaki ve femur BMD değerindeki ortalama düzelme bakımından grup ‘P’ daha iyiydi ve istatistiksel olarak anlamlı fark vardı. Oral bifosfonat grubunda femur T-skorunda alendronat lehine gruplar arasında istatistiksel anlamlı fark olduğu ve parenteral bifosfonat grubunda ise vertebra ve femur T-skorundaki düzelme zoledronat alt grubunda daha iyiydi ve istatistiksel olarak anlamlıydı.
Sonuç: Çalışmamızın sonuçları; postmenopozal OP’nin tedavisinde oral ve parenteral bifosfonatların etkili olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte vertebra ve femur T-skorlarında ve femur KMY ortalama düzelme bakımından parenteral bifosfonatlar daha etkili bulundu.
Aim: The aim of the study is to compare the efficacy of oral and parenteral bisphosphonates used in the treatment of postmenopausal osteoporosis.
Material and Methods: Patients older than 50 years who were diagnosed with postmenopausal OP and treated with oral or parenteral bisphosphonate between 2016 and 2019 were included in the study. The patients were grouped by treatment; 80 patients receiving oral bisphosphonate and 80 patients receiving parenteral bisphosphonate were divided into two groups as group ‘O’ and group ‘P’, respectively. The results of the second-year treatment of 160 patients, who were treated regularly and could be followed-up for at least 2 years, were evaluated and compared. Results: According to the pre-treatment state in both groups; vertebral and femoral bone mineral density (BMD) and T-scores showed significant improvement. The mean improvement in vertebral and femoral T-scores and femoral BMD values was better in group ‘P’ with a statistically significant difference. In the oral bisphosphonate group, there was a statistically significant difference between the groups in favor of alendronate in the femoral T-score, while, in the parenteral bisphosphonate group, the improvement in the vertebral and femoral T-score was better in the zoledronate subgroup and statistically significant.
Conclusion: This study concluded that oral and parenteral bisphosphonates are effective in the treatment of postmenopausal OP. Nevertheless, parenteral bisphosphonates were found to be more effective in terms of mean improvement in vertebral and femoral T-scores and femoral BMD.
DEXA bisphosphonate Postmenopausal osteoporosis zolendronic acid
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Özgün Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Mart 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 13 Sayı: 1 |
e-ISSN: 2149-8296
The content of this site is intended for health care professionals. All the published articles are distributed under the terms of
Creative Commons Attribution Licence,
which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original work is properly cited.