Objective: Arterial stiffness reflects the viscoelastic properties of the vessel wall. In this study, we aimed to evaluate the relationship between aortic strain, elasticity, stiffness, and left ventricle functions in obese and obesity-prone young adults.
Materials and Methods: The participants were classified as obese, overweight, normal-weight, and underweight, according to the BMI. There were 28 underweight, 84 normal weight, 89 overweight, and 22 obese individuals. Physical examinations, findings and medical history of patients were recorded. Left and right ventricle functions were evaluated with 2D transthoracic echocardiography. Parameters of aortic elasticity including aortic strain, elasticity, and stiffness index were calculated according to the predefined formula.
Results: Baseline clinical and demographic findings were similar, except age and weight. In the comparison of echocardiographic measurements, left ventricular end-systolic and end-diastolic diameters, interventricular septum and posterior wall diastolic diameters, left atrial diameter, left ventricular mass and mass index were significantly higher between groups as consistent with the increase in BMI, mitral early diastolic filling velocities, mitral early and late diastolic filling velocity ratio and mitral lateral early diastolic relaxation were significantly lower between groups as conversely with the increase in BMI (p < 0.05, for all). Statistically significant differences were observed between groups regarding aortic strain, elasticity, and stiffness values. Aortic strain were significantly higher between groups as consistent with the increase in BMI, aortic strain and elasticity were significantly lower between groups as conversely with the increase in BMI (p < 0.05, for all). BMI, systolic blood pressure, pulse pressure, and myocardial performance index (MPI) were found as independent variables affecting the aortic stiffness index (β).
Conclusion: Aortic stiffness index (β), which might have a prognostic value in determining the risk of future CV disease, tends to be increased in obese and obesity-prone young adults, and correlated with the increase in BMI, systolic blood pressure, and left ventricle MPI.
aortic elasticity properties obesity young adults Aortun elastikiyet özellikleri obezite genç erişkinler
Amaç: Arter sertliği damar duvarının viskoelastik özelliklerini yansıtır. Bu çalışmada obez ve obeziteye yatkın genç erişkinlerde aort strain, elastikiyet, sertlik ve sol ventrikül fonksiyonları arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi amaçladık.
Gereç ve Yöntemler: Katılımcılar VKİ'ye göre obez, fazla kilolu, normal kilolu ve zayıf olarak sınıflandırıldı. 28 zayıf, 84 normal, 89 fazla kilolu ve 22 obez birey vardı. Hastaların fizik muayeneleri, bulguları ve tıbbi öyküleri kaydedildi. Sol ve sağ ventrikül fonksiyonları 2D transtorasik ekokardiyografi ile değerlendirildi. Aortik strain, elastikiyet ve sertlik indeksini içeren aort elastikiyet parametreleri, önceden tanımlanmış formüle göre hesaplandı.
Bulgular: Temel klinik ve demografik bulgular, yaş ve ağırlık dışında benzerdi. Ekokardiyografik ölçümlerin karşılaştırılmasında, sol ventrikül sistol sonu ve diyastol sonu çapları, interventriküler septum ve arka duvar diyastol çapları, sol atriyum çapı, sol ventrikül kitle ve kitle indeksi, VKİ'deki artışla uyumlu olarak gruplar arasında anlamlı olarak yüksekti, mitral erken diyastolik dolum hızları, mitral erken ve geç diyastolik dolum hızı oranı ve mitral lateral erken diyastolik gevşeme, VKİ'deki artışın tersine, gruplar arasında anlamlı olarak daha düşüktü (tümü için p < 0.05). Aortik strain, elastikiyet ve sertlik değerleri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar gözlendi. Aortik sertlik, VKİ'deki artışla uyumlu olarak gruplar arasında anlamlı olarak daha yüksekti, aort strain ve elastikiyeti, VKİ'deki artışa zıt olarak gruplar arasında anlamlı olarak daha düşüktü (tümü için p < 0.05). VKİ, sistolik kan basıncı, nabız basıncı ve miyokardiyal performans indeksi (MPI), aort sertliği indeksini (β) etkileyen bağımsız değişkenler olarak bulundu.
Sonuç: Gelecekteki kardiyovasküler hastalık riskini belirlemede prognostik bir değeri olabilecek aort sertliği indeksi (β), obez ve obeziteye yatkın genç erişkinlerde artma eğilimindedir ve VKİ, sistolik kan basıncı ve sol ventrikül MPI ile korele olduğu gözlenmiştir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Özgün Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 13 Sayı: 4 |
e-ISSN: 2149-8296
The content of this site is intended for health care professionals. All the published articles are distributed under the terms of
Creative Commons Attribution Licence,
which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original work is properly cited.