BibTex RIS Kaynak Göster

Kestane, fındık ve antepfıstığı meyve kabuklarının kimyasal yapısı

Yıl 2016, , 174 - 177, 28.11.2016
https://doi.org/10.18182/tjf.09817

Öz

Kestane (Castanea sativa Mill.), fındık (Corylus avellana L.) ve antepfıstığı (Pistacia vera) meyveleri bakımından değerlendirilen önemli ağaç türleridir. Meyveler, pastacılık, şekerleme, tatlı ve yağ sanayi vb. birçok alanda değerlendirilmektedir. Bu ağaç türlerinin meyveleri kullanılırken meyve kabukları atıl olarak düşünülmekte ve yakılarak enerji üretimi amacı dışında pek fazla kullanım alanı bulunmamaktadır. Bu çalışmada kestane, fındık ve antepfıstığı meyve kabuklarının kimyasal analizleri yapılmıştır. Bu maksatla örneklerde hücre çeperi ana bileşenleri ve yan bileşenlerinin miktarları belirlenmiştir. Holoselüloz miktarı baz alındığında antepfıstığı meyve kabuklarının en yüksek değere sahip olduğu (%78.46) tespit edilmiştir. Lignin miktarı ise fındık meyve kabuklarında (%45.62) en yüksek değerdedir. Bunun yanısıra çözünürlük değerlerinde %1’lik NaOH çözünürlüğü en yüksek olarak kestane meyve kabuklarında (%56.76), sonrasında fındık meyve kabuklarında (%19.78) en düşük olarak da antepfıstığı meyve kabuklarında (%10.00) tespit edilmiştir.
Anahtar kelimeler: Kestane, Fındık, Antepfıstığı, Kimyasal analiz, Meyve kabuğu

Chemical composition of chestnut, hazelnut and pistachios fruits rind

Yıl 2016, , 174 - 177, 28.11.2016
https://doi.org/10.18182/tjf.09817

Öz

Chestnut (Castanea sativa Mill.), hazelnut (Corylus avellana L.) and pistachios (Pistacia vera) are important tree species by taking into consideration their fruits. Fruits of these species are evaluated in many areas such as bakery, candy and oil industries. While these species’ fruits are being used, their fruit rinds are considered as waste and they cannot find any using area except burning for energy production. In the study, chestnut, hazelnut and pistachios fruit rinds were analyzed. From this point of view, the amount of cell-wall main and side components was determined. Holocellulose amount was found as the highest in pistachios fruit rind (78.46%). Hazelnut had the highest lignin amount (45.62%). Besides, in solubility experiments, 1% NaOH solubility was determined as the highest in chestnut fruit bark (56.76%), then in hazelnut fruit rind (19.78%) and in pistachios as the lowest (10.00%).
Keywords: Chestnut, Hazelnut, Pistachios, Chemical Analysis, Fruit rind

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

İlhami Emrah Dönmez

Sefa Selçuk Bu kişi benim

Sinem Sargın Bu kişi benim

Hatice Özdeveci Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 28 Kasım 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016

Kaynak Göster

APA Dönmez, İ. E., Selçuk, S., Sargın, S., Özdeveci, H. (2016). Chemical composition of chestnut, hazelnut and pistachios fruits rind. Turkish Journal of Forestry, 17(2), 174-177. https://doi.org/10.18182/tjf.09817
AMA Dönmez İE, Selçuk S, Sargın S, Özdeveci H. Chemical composition of chestnut, hazelnut and pistachios fruits rind. Turkish Journal of Forestry. Kasım 2016;17(2):174-177. doi:10.18182/tjf.09817
Chicago Dönmez, İlhami Emrah, Sefa Selçuk, Sinem Sargın, ve Hatice Özdeveci. “Chemical Composition of Chestnut, Hazelnut and Pistachios Fruits Rind”. Turkish Journal of Forestry 17, sy. 2 (Kasım 2016): 174-77. https://doi.org/10.18182/tjf.09817.
EndNote Dönmez İE, Selçuk S, Sargın S, Özdeveci H (01 Kasım 2016) Chemical composition of chestnut, hazelnut and pistachios fruits rind. Turkish Journal of Forestry 17 2 174–177.
IEEE İ. E. Dönmez, S. Selçuk, S. Sargın, ve H. Özdeveci, “Chemical composition of chestnut, hazelnut and pistachios fruits rind”, Turkish Journal of Forestry, c. 17, sy. 2, ss. 174–177, 2016, doi: 10.18182/tjf.09817.
ISNAD Dönmez, İlhami Emrah vd. “Chemical Composition of Chestnut, Hazelnut and Pistachios Fruits Rind”. Turkish Journal of Forestry 17/2 (Kasım 2016), 174-177. https://doi.org/10.18182/tjf.09817.
JAMA Dönmez İE, Selçuk S, Sargın S, Özdeveci H. Chemical composition of chestnut, hazelnut and pistachios fruits rind. Turkish Journal of Forestry. 2016;17:174–177.
MLA Dönmez, İlhami Emrah vd. “Chemical Composition of Chestnut, Hazelnut and Pistachios Fruits Rind”. Turkish Journal of Forestry, c. 17, sy. 2, 2016, ss. 174-7, doi:10.18182/tjf.09817.
Vancouver Dönmez İE, Selçuk S, Sargın S, Özdeveci H. Chemical composition of chestnut, hazelnut and pistachios fruits rind. Turkish Journal of Forestry. 2016;17(2):174-7.