Araştırma Makalesi

Karabük yöresinde farklı arazi kullanımı ve mevsimlerin karşılaştırılmasında sıçrar kuyrukluların (Collembola: Arthropoda) biyolojik gösterge olarak kullanımı

Cilt: 21 Sayı: 3 30 Eylül 2020
PDF İndir
EN TR

Karabük yöresinde farklı arazi kullanımı ve mevsimlerin karşılaştırılmasında sıçrar kuyrukluların (Collembola: Arthropoda) biyolojik gösterge olarak kullanımı

Öz

Farklı arazi kullanımı ve mevsimsel şartlar, toprak özellikleri ve toprak kalitesi üzerinde etkili faktörlerdendir. Toprak kalitesi ölçütlerinden biyolojik göstergelerin kullanımı gün geçtikçe artmaktadır. Burada sunulan çalışmada, biyolojik göstergeler ile farklı arazi kullanımı ve mevsimin toprak biyolojik kalitesine etkisini ortaya koyulması amaçlanmıştır. Çalışmada, topraktaki Collembola miktar ve çeşitliliği ile QBS-c (Collembolalara dayalı biyolojik toprak kalitesi) indeksi kullanılmıştır. Örnekleme, ağaçlandırılmış alan, çalılık, doğal çayır ve işlenmiş topraktan dört mevsimde 3 tekerrürlü olarak yapılmıştır. Her bir alandan 5x5 cm boyutlarındaki silindirlerle toprak örnekleri alınarak ekstrakt edilmiştir. Örneklerdeki Collembolalar familya düzeyinde sınıflandırılmıştır. Collembolalar hem miktar ve biyolojik çeşitlilik bakımından hem de ekolojik morfolojik özelliklerine bağlı olarak QBS-c indeksi bakımından değerlendirilmiş ve istatistiki analizler yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda, çalışma alanında tüm arazi kullanım türlerinin yıllık ortalaması olarak 12853 birey/m² Collembola bulunmuştur. Collembola miktar ve biyoçeşitliliği üzerinde farklı arazi kullanımının etkili olmadığı tespit edilmiştir. Fakat, mevsimler arasında önemli bir farklılık olduğu belirlenmiştir. Ortalama Collembola miktarı bahar ve güz mevsiminde (20.500 birey/m²) en yüksek, yazın ise (2761 birey/m²) en düşük bulunmuştur. QBS-c indeks değerleri farklı arazi kullanımı arasında benzer olmasına rağmen, mevsimsel olarak farklılıklar göstermiştir. Bu çalışmada, QBS-c indeksi değeri ile Collembolaların miktar ve biyoçeşitlilik değerleri toprak kalite göstergesi olarak benzer sonuçlar vermiştir ve birbirlerinin yerine kullanılabilir niteliktedir. QBS-c indeksi örnek içerisindeki tüm bireyleri saymayı gerektirmeyen daha kolay bir yöntem olduğundan, pratik uygulamalar için önerilebilir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Bei-Bienko, G.Y., Blagoveshchenskii, D.I., Chernova, O.A., Datsig, E.M., Emel'yanov, A.F., Kerzhner, I.M., Loginova, M.M., Martynova, E.F., 1967. Keys to Insects of the European USSR, Akademiya Nauk, USSR.
  2. Bogdanović, A.M., Blesić, B., 2011. Seasonal dynamics of protura in an oak forest in Kragujevac (Serbia). Kragujevac Journal of Sciences, 33: 77-82.
  3. Bouyoucos, G.J., 1951. A recalibration of the hidrometer for making mechanical analysis of soils. Agronomy journal, 43(9): 434-438.
  4. Cassagne, N., Gers, C., Gauquelin, T., 2003. Relationships between Collembola, soil chemistry and humus types in forest stands (France). Biology and Fertility of Soils, 37: 355–361.
  5. Conti, F.D., Gardi, C., Panzacchi, P., Ventura, M., Visioli, G., Menta, C., 2015. Biochar in soil: Effects on soil microarthropods. In Wageningen Soil Conference 2015: 'Soil Science in a Changing World' , 23-27 August, Wageningen, Netherlands, p. 208.
  6. Çelebi, H., 1970. Kars çayır toprakları ile Sarıkamış orman topraklarının erozyona mukavemetleri üzerine bir araştırma. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 1(2): 34-39.
  7. Dindal, D.L., 1990, Soil Biology Guide. Wiley, New York.
  8. Doran, J.W., Zeiss, M.R., 2000. Soil health and sustainability: Managing the biotic component of soil quality. Applied soil ecology, 15: 3-11.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Mühendislik

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Eylül 2020

Gönderilme Tarihi

20 Nisan 2020

Kabul Tarihi

7 Temmuz 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 21 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Duyar, A. (2020). Karabük yöresinde farklı arazi kullanımı ve mevsimlerin karşılaştırılmasında sıçrar kuyrukluların (Collembola: Arthropoda) biyolojik gösterge olarak kullanımı. Turkish Journal of Forestry, 21(3), 224-230. https://doi.org/10.18182/tjf.724012
AMA
1.Duyar A. Karabük yöresinde farklı arazi kullanımı ve mevsimlerin karşılaştırılmasında sıçrar kuyrukluların (Collembola: Arthropoda) biyolojik gösterge olarak kullanımı. Turkish Journal of Forestry. 2020;21(3):224-230. doi:10.18182/tjf.724012
Chicago
Duyar, Ahmet. 2020. “Karabük yöresinde farklı arazi kullanımı ve mevsimlerin karşılaştırılmasında sıçrar kuyrukluların (Collembola: Arthropoda) biyolojik gösterge olarak kullanımı”. Turkish Journal of Forestry 21 (3): 224-30. https://doi.org/10.18182/tjf.724012.
EndNote
Duyar A (01 Eylül 2020) Karabük yöresinde farklı arazi kullanımı ve mevsimlerin karşılaştırılmasında sıçrar kuyrukluların (Collembola: Arthropoda) biyolojik gösterge olarak kullanımı. Turkish Journal of Forestry 21 3 224–230.
IEEE
[1]A. Duyar, “Karabük yöresinde farklı arazi kullanımı ve mevsimlerin karşılaştırılmasında sıçrar kuyrukluların (Collembola: Arthropoda) biyolojik gösterge olarak kullanımı”, Turkish Journal of Forestry, c. 21, sy 3, ss. 224–230, Eyl. 2020, doi: 10.18182/tjf.724012.
ISNAD
Duyar, Ahmet. “Karabük yöresinde farklı arazi kullanımı ve mevsimlerin karşılaştırılmasında sıçrar kuyrukluların (Collembola: Arthropoda) biyolojik gösterge olarak kullanımı”. Turkish Journal of Forestry 21/3 (01 Eylül 2020): 224-230. https://doi.org/10.18182/tjf.724012.
JAMA
1.Duyar A. Karabük yöresinde farklı arazi kullanımı ve mevsimlerin karşılaştırılmasında sıçrar kuyrukluların (Collembola: Arthropoda) biyolojik gösterge olarak kullanımı. Turkish Journal of Forestry. 2020;21:224–230.
MLA
Duyar, Ahmet. “Karabük yöresinde farklı arazi kullanımı ve mevsimlerin karşılaştırılmasında sıçrar kuyrukluların (Collembola: Arthropoda) biyolojik gösterge olarak kullanımı”. Turkish Journal of Forestry, c. 21, sy 3, Eylül 2020, ss. 224-30, doi:10.18182/tjf.724012.
Vancouver
1.Ahmet Duyar. Karabük yöresinde farklı arazi kullanımı ve mevsimlerin karşılaştırılmasında sıçrar kuyrukluların (Collembola: Arthropoda) biyolojik gösterge olarak kullanımı. Turkish Journal of Forestry. 01 Eylül 2020;21(3):224-30. doi:10.18182/tjf.724012