The aim of this study is to reduce water uptake of wooden materials manufactured from some tree species. Specimens of 3x3x1.5 cm were prepared from sapwood parts of experimental logs of beech (Fagus orientalis L.Cavr.), alder (Alnus glutinosa Geartn.), spruce (Picea orientalis L.) and scoth pine (Pinus sylvestris L.) wood. The specimens were impregnated by dipping in a solution (3% paraffin wax/10% linseed oil/87% white spirit) at the periods of 1/3, 3 and 24 hours. Then, the specimens were immersed in distilled water for 1/4, 1, 4, 16 and 24 hours. The results were analysed statistically. According to the results, impregnation time, period of immersion in water, and wood species were effective on solution absorption, retention of dry matter, water absorption, and water repellent efectiveness (WRE). The WRE of impregnated specimens were increased with the increase of solution absorption and the retention.
Keywords: Wood, Water Absorption, Paraffin, Linseed Oil, Impregnation, Water Repellency.
Bu çalışmanın amacı; bazı ağaç türlerinden elde edilen ahşap malzemenin su veya rutubet alımını azaltmaktır. Kayın (Fagus orientalis L.Cavr.), Kızılağaç (Alnus glutinosa Geartn.), Ladin (Picea orientalis L.) ve Sarıçam (Pinus sylvestris L.) tomruklarının diri odunundan 3x3x1.5 cm boyutlarda hazırlanan örnekler, emprenye çözeltisine (%3 parafin vaks/%10 bezir yağı/%87 white spirit) 1/3, 3 ve 24 saat daldırılarak emprenye edilmiştir. Sonra test ve kontrol örnekleri, destile su içinde 1/4,1,4,16 ve 24 saat bekletilmiştir. Deneyden elde edilen su alma oranı ve su itici etkinlik değerleri istatistiksel olarak irdelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; emprenye süresi suda bekletme periyodu ve ağaç türü, çözelti soğurulmasını, kuru madde tutunmasını, su alımını ve su itici etkinliği etkilemiştir. Çözelti soğurulması ve kuru madde tutunmasının artmasıyla, emprenyeli örneklerin su itici etkinliği artmıştır.
Anahtar Kelimeler: Ahşap, Su Alımı, Su İticilik, Parafin, Bezir Yağı, Emprenye.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Orijinal Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 9 Şubat 2009 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2001 Cilt: 2 Sayı: 1 |