The aim of this article is to determine the structure, consumption tendency and preference of final consumers in relation to non-wood forest productions in Isparta city center. The method of the research is based on a questionnaire survey. According to the results of this research; (1) The consumers use these plants for general health, therapy and for pleasure, (2) They are consumed as infusion and decoction on large scale, (3) There is a big deficiency by means of using dose and side effect, (4) It is prefered in form naturally collected from the area, (5) Among the factors affecting consumption behaviors, recommendations of family and relatives come first. In this regard, traditionality dominates the formation of consumption habits.
Keywords: Non-wood forest products, final consumer, consumption tendency, consumption preference, Isparta
Bu makalede, Isparta kent merkezinde odun dışı bitkisel orman ürünlerine ilişkin nihai tüketicilerin yapısının, tüketim eğilimlerinin ve tercihlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada anket yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; (1) Tüketiciler, genel sağlık, tedavi ve keyif amacıyla bu bitkileri kullanmaktadır, (2) Tüketim biçimi büyük oranda infüzyon ve dekoksiyon şeklindedir, (3) Alınacak dozaj ve yan etkiler konusunda önemli bir bilgi eksikliği bulunmaktadır, (4) Doğadan toplanan bitkilerin, toplandığı haliyle tüketimi tercih edilmektedir, (5) Tüketim alışkanlığının oluşmasında etkili olan faktörler arasında ilk sırada aile ve yakın çevrenin tavsiyeleri yer almaktadır. Bu açıdan tüketim alışkanlığının oluşmasında geleneksellik hakimdir.
Anahtar Kelimeler: Odun dışı bitkisel ürünler, nihai tüketici, tüketim eğilimi, tüketim tercihi, Isparta
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Orijinal Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 3 Eylül 2009 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2009 Cilt: 10 Sayı: 2 |