BibTex RIS Kaynak Göster

Honey production potential and economic value of forest resources in Bartın Region

Yıl 2016, Cilt: 17 Sayı: 1, 108 - 116, 28.03.2016
https://doi.org/10.18182/tjf.89126

Öz

In this study, initially the amounts of honey production and economic value have been analyzed in terms of location of Bartın province within the region and the country. Subsequently, the potential forest areas of honey production in Bartın was designated and honey production quantities which can be obtained from these fields will be calculated for their economic contribution to the province and the country's economy. Then Bartın the potential honey production values within Bartın were compared with current honey production values in terms of production quantity and monetary values. According to the findings of this study; by the year 2015, 352 tons of honey was produced within Bartın province and total revenue of 18 million TL was achieved. However, Bartın Potential Honey Forest has the production potential of 974 tons areas and if these areas were included in the production of honey through beekeeping activities and if these will be introduced into Bartın's economy annual income it would be increased up to 50 million TL from 18 million TL. The results showed that Bartın's income from honey production in the province was only 1/3 of the province and country can be introduced into the economy, whereas 2/3 of which is understood as the use discarded.
Keywords: Honey production and efficiency, Potential honey forest, Economic gain of beekeeping, Bartın

Kaynakça

  • BAB, 2015. Bartın Arıcılar Birliği Üretici Verileri, http://www.bab.org.tr/veriur, Erişim:15.10.2015.
  • BAKKA, 2011. TR81 Bölgesi İstatistikleri. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Yayınları, Zonguldak.
  • Bayraktar, S., 2015. Yaşanabilir Coğrafyalar İçin Kent Arıcılığı. KA Dergi, 1(3): 47-53.
  • BBOP, 2013. Bartın Bal Ormanı Projesi. Orman ve Su Bakanlığı, Bartın Orman İşletme Müdürlüğü Yayınları, Bartın.
  • BMİ, 2015. Bartın Meteoroloji İstasyonu Verileri. http://www.mgm.gov.tr/tahmin/il-ve- ilceler.aspx?m=BARTIN, Erişim:18.11.2015.
  • BOEP, 2013. Bal Ormanı Eylem Planı. Orman ve Su Bakanlığı, OGM Yayınları, Ankara.
  • BOİM, 2005. Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü, Bartın Orman İşletme Müdürlüğü Amenajman Planı (2006- 2025), II. Yenileme. (Tüm Şeflikler), Bartın.
  • Crane, E., 1972. Bees in the pollination of seed erops. J. Royal Agri.Soc., England., 19:133-135.
  • Crane, E., 1975. Honey a Comprehensive Survey. Heinemann, London.
  • Dadant, S., 1975. The Hive and the Honey Bee., Hamilton. Illinois, USA.
  • Doğaroğlu, M., 1999. Modern Arıcılık Teknikleri. Anadolu Matbaası, İstanbul.
  • Ertuğrul, M., Varol, T., 2014. Climate changes in prospect for the West Black Sea Forests, International Journal of Bartin Faculty of Forestry, 16 (23-24): 35-43.
  • FAO, 2015. Food and Agr. Org. Honey Inf . http://www.fao.org. Erişim:17.11.2015.
  • Genç, Y., 2003. Iskalan Bölgesi (Bartın) Ballarında Polen Analizi. Yüksek Lisans Tezi (Yayımlanmamış) ZKÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bartın.
  • Güler, A., 2006. Bal Arısı. OMÜ Ziraat Fakültesi Ders Kitabı. Yayın No:55, Samsun.
  • Karaşın, K., Kaptan, A., 2015. Dünyada Bal Üretimi ve Kovan Sayıları. KA Dergi, 1(3): 34-37.
  • Korkmaz, M., Avcı, M., Özdemir, İ., 2015. Kızılçam Ormanlarında Çam Balı Üretimine Yönelik Sorunlar ve Çözüm Önerileri, IV. Ormancılıkta Sosyo-Ekonomik Sorunlar Kongresi, 15-17 Ekim 2015, Trabzon, s.202- 213.
  • Mısır, M, 2011. Arıt Bölgesi (Bartın) Ballarında Polen Analizi. Yüksek Lisans Tezi (Yayımlanmamış), ZKÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bartın.
  • OGM, 2010. Bal Ormanları. http://balormani.ogm.gov.tr., Erişim:12.11.2015. 2011. OGM, Arhavi Bal Ormanı Projesi. http://balormani.ogm.gov.tr., Erişim:09.11.2015. OGM, 2012. Bayat Bal Ormanı Projesi. http://balormani.ogm.gov.tr., Erişim: 15.11.2015. OGM, 2014. Türkiye Ormanları. http://www.ogm.gov.tr/Sayfalar/Ormanlarimiz/Illere- Gore-Orman-Varligi.aspx, Erişim: 20.01.2015.
  • OTB, 2013. Arıcılık. Ordu Ticaret Borsası Yayınları. http://www.ordutb.org.tr/admin/dosya/aricilik_son(_201 3)(1).pdf., Erişim: 15.10.2015.
  • Özbek, H., 1992. Balarısı (A. mellifera L.)'nın Bitkilerin Tozlaşmasında Kullanılması. Doğu Anadolu Bölgesi I. Arıcılık Semineri, 3-4 Haziran 1992, Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fak. Ofset Tesisleri, Erzurum, s. 30- 47.
  • ÜTB, 2014. Arıcılık. Ünye Ticaret Borsası Yayınları. http://www.unyetb.org.tr., Erişim: 22.11.2015.
  • TAB, 2012. Arıcılık Bilgileri. Türkiye Arıcılar Birliği. http://www.tab.org.tr., Erişim: 12.10.2015.
  • TAB, 2015. 2015 yılı Bal Üretim Değerleri. Türkiye Arıcılar 14.10.2015. Erişim:
  • TBMM, 2010. 2010 Yılı Nüfus Sayım Sonuçları ve Orman Köylüsü Sayıları. http://www2.tbmm.gov.tr/d23/7/7- 14296c.pdf., Erişim: 19.09.2015.
  • Tutkun, E., Boşgelmez, A,. 2003. Bal Zararlısı ve Hastalıkları Teşhis ve Tedavi Yöntemleri. Bizim Büro Basımevi, Ankara.
  • TÜİK, 2015. Arıcılık İstatistikleri. http://www.tuik.gov.tr, Erişim: 11.10.2015.
  • Yakovleva, L. P„ 1975. Utilization of bees for polünation of entomophilous farm crops in the USSR. III. Sym. Int. Pollination. Prague, 15-18 Mai 1974, pp.199- 208.

Bartın Yöresi orman kaynaklarının bal üretim potansiyeli ve ekonomik değeri

Yıl 2016, Cilt: 17 Sayı: 1, 108 - 116, 28.03.2016
https://doi.org/10.18182/tjf.89126

Öz

Bu çalışmada öncelikle bal üretim miktarı ve ekonomik değeri açısından Bartın ilinin bölgedeki ve ülkedeki konumu irdelenmiştir. Akabinde Bartın’da bal üretimine konu olabilecek potansiyel orman alanların belirlenmiş ve bu alanlardan elde edilebilecek bal üretim miktarları ile il ve ülke ekonomisine yapılacak ekonomik katkı hesaplanmıştır. Daha sonra Bartın İli mevcut bal üretim değerleri ile potansiyel bal üretim değerleri, üretim miktarı ve parasal değerler bakımından karşılaştırılmıştır. Çalışma kapsamında elde edilen bulgulara göre; 2015 yılı itibari ile Bartın İlinde 352 ton bal üretilmiş ve toplamda 18 milyon TL gelir elde edilmiştir. Oysa ki Bartın’da Potansiyel Bal Ormanı alanlarının üretim kapasitesi 974 ton olup bu alanlar arıcılık faaliyetleri yoluyla bal üretimine dahil edilebilseydi, Bartın ekonomisine kazandırılacak yıllık gelir 18 milyon TL’den 50 milyon TL’ye yükselmiş olacaktı. Çalışma sonucunda Bartın’da bal üretiminden sağlanabilecek gelirin yalnızca 1/3’ünün il ve ülke ekonomisine kazandırılabildiği buna karşın 2/3’ünün ise atıl kaldığı anlaşılmaktadır.
Anahtar kelimeler: Bal üretimi ve verimliliği, Potansiyel bal ormanı, Arıcılığın ekonomik katkısı, Bartın

Kaynakça

  • BAB, 2015. Bartın Arıcılar Birliği Üretici Verileri, http://www.bab.org.tr/veriur, Erişim:15.10.2015.
  • BAKKA, 2011. TR81 Bölgesi İstatistikleri. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Yayınları, Zonguldak.
  • Bayraktar, S., 2015. Yaşanabilir Coğrafyalar İçin Kent Arıcılığı. KA Dergi, 1(3): 47-53.
  • BBOP, 2013. Bartın Bal Ormanı Projesi. Orman ve Su Bakanlığı, Bartın Orman İşletme Müdürlüğü Yayınları, Bartın.
  • BMİ, 2015. Bartın Meteoroloji İstasyonu Verileri. http://www.mgm.gov.tr/tahmin/il-ve- ilceler.aspx?m=BARTIN, Erişim:18.11.2015.
  • BOEP, 2013. Bal Ormanı Eylem Planı. Orman ve Su Bakanlığı, OGM Yayınları, Ankara.
  • BOİM, 2005. Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü, Bartın Orman İşletme Müdürlüğü Amenajman Planı (2006- 2025), II. Yenileme. (Tüm Şeflikler), Bartın.
  • Crane, E., 1972. Bees in the pollination of seed erops. J. Royal Agri.Soc., England., 19:133-135.
  • Crane, E., 1975. Honey a Comprehensive Survey. Heinemann, London.
  • Dadant, S., 1975. The Hive and the Honey Bee., Hamilton. Illinois, USA.
  • Doğaroğlu, M., 1999. Modern Arıcılık Teknikleri. Anadolu Matbaası, İstanbul.
  • Ertuğrul, M., Varol, T., 2014. Climate changes in prospect for the West Black Sea Forests, International Journal of Bartin Faculty of Forestry, 16 (23-24): 35-43.
  • FAO, 2015. Food and Agr. Org. Honey Inf . http://www.fao.org. Erişim:17.11.2015.
  • Genç, Y., 2003. Iskalan Bölgesi (Bartın) Ballarında Polen Analizi. Yüksek Lisans Tezi (Yayımlanmamış) ZKÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bartın.
  • Güler, A., 2006. Bal Arısı. OMÜ Ziraat Fakültesi Ders Kitabı. Yayın No:55, Samsun.
  • Karaşın, K., Kaptan, A., 2015. Dünyada Bal Üretimi ve Kovan Sayıları. KA Dergi, 1(3): 34-37.
  • Korkmaz, M., Avcı, M., Özdemir, İ., 2015. Kızılçam Ormanlarında Çam Balı Üretimine Yönelik Sorunlar ve Çözüm Önerileri, IV. Ormancılıkta Sosyo-Ekonomik Sorunlar Kongresi, 15-17 Ekim 2015, Trabzon, s.202- 213.
  • Mısır, M, 2011. Arıt Bölgesi (Bartın) Ballarında Polen Analizi. Yüksek Lisans Tezi (Yayımlanmamış), ZKÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bartın.
  • OGM, 2010. Bal Ormanları. http://balormani.ogm.gov.tr., Erişim:12.11.2015. 2011. OGM, Arhavi Bal Ormanı Projesi. http://balormani.ogm.gov.tr., Erişim:09.11.2015. OGM, 2012. Bayat Bal Ormanı Projesi. http://balormani.ogm.gov.tr., Erişim: 15.11.2015. OGM, 2014. Türkiye Ormanları. http://www.ogm.gov.tr/Sayfalar/Ormanlarimiz/Illere- Gore-Orman-Varligi.aspx, Erişim: 20.01.2015.
  • OTB, 2013. Arıcılık. Ordu Ticaret Borsası Yayınları. http://www.ordutb.org.tr/admin/dosya/aricilik_son(_201 3)(1).pdf., Erişim: 15.10.2015.
  • Özbek, H., 1992. Balarısı (A. mellifera L.)'nın Bitkilerin Tozlaşmasında Kullanılması. Doğu Anadolu Bölgesi I. Arıcılık Semineri, 3-4 Haziran 1992, Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fak. Ofset Tesisleri, Erzurum, s. 30- 47.
  • ÜTB, 2014. Arıcılık. Ünye Ticaret Borsası Yayınları. http://www.unyetb.org.tr., Erişim: 22.11.2015.
  • TAB, 2012. Arıcılık Bilgileri. Türkiye Arıcılar Birliği. http://www.tab.org.tr., Erişim: 12.10.2015.
  • TAB, 2015. 2015 yılı Bal Üretim Değerleri. Türkiye Arıcılar 14.10.2015. Erişim:
  • TBMM, 2010. 2010 Yılı Nüfus Sayım Sonuçları ve Orman Köylüsü Sayıları. http://www2.tbmm.gov.tr/d23/7/7- 14296c.pdf., Erişim: 19.09.2015.
  • Tutkun, E., Boşgelmez, A,. 2003. Bal Zararlısı ve Hastalıkları Teşhis ve Tedavi Yöntemleri. Bizim Büro Basımevi, Ankara.
  • TÜİK, 2015. Arıcılık İstatistikleri. http://www.tuik.gov.tr, Erişim: 11.10.2015.
  • Yakovleva, L. P„ 1975. Utilization of bees for polünation of entomophilous farm crops in the USSR. III. Sym. Int. Pollination. Prague, 15-18 Mai 1974, pp.199- 208.
Toplam 28 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Derleme
Yazarlar

Ersin Güngör

Akif Ayhan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 28 Mart 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 17 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Güngör, E., & Ayhan, A. (2016). Bartın Yöresi orman kaynaklarının bal üretim potansiyeli ve ekonomik değeri. Turkish Journal of Forestry, 17(1), 108-116. https://doi.org/10.18182/tjf.89126
AMA Güngör E, Ayhan A. Bartın Yöresi orman kaynaklarının bal üretim potansiyeli ve ekonomik değeri. Turkish Journal of Forestry. Mart 2016;17(1):108-116. doi:10.18182/tjf.89126
Chicago Güngör, Ersin, ve Akif Ayhan. “Bartın Yöresi Orman kaynaklarının Bal üretim Potansiyeli Ve Ekonomik değeri”. Turkish Journal of Forestry 17, sy. 1 (Mart 2016): 108-16. https://doi.org/10.18182/tjf.89126.
EndNote Güngör E, Ayhan A (01 Mart 2016) Bartın Yöresi orman kaynaklarının bal üretim potansiyeli ve ekonomik değeri. Turkish Journal of Forestry 17 1 108–116.
IEEE E. Güngör ve A. Ayhan, “Bartın Yöresi orman kaynaklarının bal üretim potansiyeli ve ekonomik değeri”, Turkish Journal of Forestry, c. 17, sy. 1, ss. 108–116, 2016, doi: 10.18182/tjf.89126.
ISNAD Güngör, Ersin - Ayhan, Akif. “Bartın Yöresi Orman kaynaklarının Bal üretim Potansiyeli Ve Ekonomik değeri”. Turkish Journal of Forestry 17/1 (Mart 2016), 108-116. https://doi.org/10.18182/tjf.89126.
JAMA Güngör E, Ayhan A. Bartın Yöresi orman kaynaklarının bal üretim potansiyeli ve ekonomik değeri. Turkish Journal of Forestry. 2016;17:108–116.
MLA Güngör, Ersin ve Akif Ayhan. “Bartın Yöresi Orman kaynaklarının Bal üretim Potansiyeli Ve Ekonomik değeri”. Turkish Journal of Forestry, c. 17, sy. 1, 2016, ss. 108-16, doi:10.18182/tjf.89126.
Vancouver Güngör E, Ayhan A. Bartın Yöresi orman kaynaklarının bal üretim potansiyeli ve ekonomik değeri. Turkish Journal of Forestry. 2016;17(1):108-16.

Cited By