2013 yılının mart, nisan, mayıs ve haziran aylarında toplanan Thymus zygioides Griseb. var. lycaonicus (Celak.) Ronniger bitkisine ait örneklerin uçucu bileşenleri katı faz mikro ekstraksiyonu işleminden (HS-SPME) sonra gaz kromatografisi kütle spektroskipisi (GC-MS) ile analiz edilmiştir. Toplama zamanına göre bitkiye ait uçucu bileşenler karşılaştırılmıştır. Nisan ve mayıs aylarında toplanan örneklerde 61 bileşen belirlenirken, mart ve haziran aylarında toplanan örneklerde 64 bileşen saptanmıştır. Mart, nisan, mayıs ve haziran aylarında toplanan örneklerde sırasıyla uçucu bileşenlerin %99.27, 99.62, 99.60 ve 99.30’u tanımlanmıştır. Thymus zygioides bitkisinin mart ve haziran ayına ait örneklerinde uçucu bileşen olarak p-Cymene (%24.30 ve 32.71) and thymol (%17.39 ve 10.16) baskın iken, nisan ve mayıs aylarına ait örneklerde γ-Terpinene (%19.63 ve 22.75) ve p-Cymene (%18.32 ve 19.17) öne çıkmaktadır. Monoterpenler (%53.18, 60.44, 64.71 ve 52.39), sesqiterpenler (%12.52, 15.71, 15.95 ve 13.91) ve alkollerin (%22.49, 15.82, 13.07 ve 19.25) miktarı dört toplama dönemine ait örneklerde belirgin bir şekilde göze çarpmaktadır.
Anahtar kelimeler: Thymus zygioides, Toplama zamanı, Uçucu bileşenler, HS-SPME-GC-MS
Volatile components of Thymus zygioides Griseb. var. lycaonicus (Celak.) Ronniger collected in March, April, May and June 2013 were analyzed by gas chromatography mass spectroscopy (GC-MS) after headspace solid phase micro extraction (HS-SPME). Volatile components of the plant samples were compared due to reaping time. Results showed that 61 constituents were detected in the April and May samples, whereas 64 constituents were detected in the March and June samples. 99.27, 99.62, 99.60 and 99.30 % of total volatile constituents were identified in the March, April, May and June samples, respectively. Thymus zygioides offers more p-Cymene (24.30 and 32.71%) and thymol (17.39 and 10.16%) as main volatile components in the March and June samples, while it provides more γ-Terpinene (19.63 and 22.75%) and p-Cymene (18.32 and 19.17%) as major volatile components in the April and May samples. Monoterpenes (53.18, 60.44, 64.71 and 52.39%), sesquiterpenes (12.52, 15.71, 15.95 and 13.91%) and alcohols (22.49, 15.82, 13.07 and 19.25%) were distinctive component groups in the Thymus zygioides samples from March, April, May and June 2013.
Keywords: Thymus zygioides, Reaping time, Volatile components, HS-SPME-GC-MS
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Kasım 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 17 Sayı: 2 |