Amaç: Bilişsel fonksiyonlar yaşlıların yaşam kalitesini etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Bilişsel fonksiyonlar yaş, cinsiyet, sosyoekonomik düzey, komorbid hastalıklar gibi faktörlerden etkilenmektedir. Günümüzde yapılan bazı çalışmalar obezitenin de bilişsel fonksiyonları etkileyebileceğini işaret etmektedir. Bu çalışmada, 65 yaş ve üstü bireylerin bilişsel fonksiyonları ile obezite durumları arasındaki ilişkinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışma Narlıdere Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde kalan 65 yaş ve üzerinde 315 bireyle tamamlanmıştır. Katılımcıların kilo, boy, bel çevresi ölçümleri yapılarak kaydedilmiş, Standardize Mini Mental Teste ek olarak katılımcıların dikkat, hafıza, yürütücü bilişsel fonksiyonlarını değerlendiren Stroop Test, WMS-V Sayı Menzili Testi, Üç Kelime Üç Şekil Testi, Geriyatrik Depresyon Ölçeği, Günlük Yaşam Aktiviteleri Testi , Enstrümental Günlük Yaşam Aktiviteleri Testi ve araştırmacı tarafından hazırlanan, katılımcının sosyodemografik özelliklerini ve geçmiş obezite öyküsünü içeren anket formu yüz yüze uygulanmıştır. Bulgular: Standardize Mini Mental Test ve nöropsikolojik test sonuçlarına göre 107 katılımcı ''bilişsel fonksiyonları azalmış'' ve 208 katılımcı ''bilişsel fonksiyonları normal'' gruplarına ayrılmıştır. Her iki grupta katılımcıların sosyodemografik özellikleri yaş haricinde benzer bulunmuştur. Bilişsel fonksiyonlarda azalma olan gruptaki katılımcıların yaş ortalaması (79.49±7.06), bilişsel fonksiyonları normal olan gruptaki katılımcıların yaş ortalamasından (76.25±7.38) yüksek bulunmuştur ve bu fark istatistiksel olarak anlamlıdır (p<0.001). Bilişsel fonksiyonlarda azalma olan grupta geçmiş obezite öyküsü olanların oranı yüksek bulunmuştur ve bu fark istatistiksel olarak anlamlıdır (p<0.001). Lojistik regresyon modelinde bilişsel fonksiyonlarda azalma ile yaş (85≥ yaş odss oranı [OR]-_3.95; %95 güven aralığı [GA] 1.52-10.26) ve geçmiş obezite öyküsü- ([OR]- 9.15; %95güven aralığı [GA] 5.25-15.93) arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Sonuç: Günümüzde demansı tetikleyen faktörlerin açığa çıkarılması önemlidir. Birinci basamak hekimleri obez hastaları değerlendirirken, bilişsel fonksiyonları korumaya ve sağlıklı yaşlanmaya yönelik tedbirler almalıdır.
YOKTUR
Objectives: Cognitive functions are one of the crucial factors affecting the quality of life of the elderly and are affected by factors like age, gender, socio-economic level, and comorbidity. Some studies indicate that obesity can also affect them. This study aims to demonstrate the relationship between cognitive functions and obesity. Methods: A questionnaire including the participants’ socio-demographic characteristics, past obesity history and also Standardized Mini-Mental State Examination (MMSE), neuropsychological tests evaluating memory, attention, and executive functions (Stroop Test, Three words-Three Shapes Test, Digit Span Test), were applied to 315 elderly living in Narlidere Residential and Nursing Home. Besides weight, height, and waist circumference of the participants were measured. Results: According to the assessments performed with MMSE and neuropsychological tests, 107 elderly were classified as cognitive impairment and 208 were as cognitively normal. Sociodemographic characteristics of the elderly were similar except for age, as the mean age of cognitive impairment (79.49±7.06) was higher than cognitively normal (76.25±7.38) and it was significant (p<0.001). Past obesity history was significantly higher in the cognitive impairment (p<0.001). There was also a statistically significant relation between cognitive impairment, aging (age 85≥ yearsoddss ratio [OR], 3.95; %95 confidence interval [CI] 1.52-10.26) and obesity history ([OR], 9.15; %95 [CI], 5.25-15.93) in logistic regression model. Conclusion: It is important to indicate the risk factors of dementia. Family physicians evaluating obese patients should take action for the maintenance of cognitive functions and healthy aging.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri |
Bölüm | Orijinal Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Haziran 2022 |
Gönderilme Tarihi | 24 Eylül 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |
Sağlığın ve birinci basamak bakımın anlaşılmasına ve geliştirilmesine katkıda bulunacak yeni bilgilere sahip yazarların İngilizce veya Türkçe makaleleri memnuniyetle karşılanmaktadır.
Turkish Journal of Family Medicine and Primary Care © 2024 by Aile Hekimliği Akademisi Derneği is licensed under CC BY-NC-ND 4.0