Low-grade, chronic inflammation is related to various non-communicable diseases, such as diabetes, obesity, cardiovascular disease, and cancers. Dietary factors are important modulators of chronic inflammation. Furthermore, diet may increase the risk of type 2 diabetes mellitus through inflammation. The dietary inflammatory index was designed to determine the inflammatory potential of diet. Considering that diet may increase the risk of type 2 diabetes mellitus through inflammation, determining the inflammation potential of individuals' diets is essential for preventing diabetes risk. Thus, it may benefit from using the dietary inflammatory index to characterize dietary inflammatory potential. In this review, a comprehensive literature search was performed for the dietary inflammatory index and studies investigating the effects of the Dietary Inflammatory Index on diabetes risk and glucose markers. Although studies evaluating diabetes and diabetes-related markers with the dietary inflammatory index have inconsistent results, the dietary inflammatory index is successful in reflecting the inflammatory potential of diet. It can be an essential tool to characterize the populations' diet and reduce the risk of chronic inflammation-related disease, including diabetes. However further clinical studies are needed to determine the relationship between the Dietary Inflammatory Index and diabetes and whether the dietary inflammatory index tool will be helpful in practice.
Dietary inflammatory index Inflammation Diabetes Type 2 diabetes pro-inflammatory diet
Düşük dereceli kronik inflamasyonun, diyabet, obezite, kardiyovasküler hastalıklar ve kanserler gibi çeşitli bulaşıcı olmayan hastalıklarla ilişkili olduğu bilinmektedir. Diyet faktörleri de kronik inflamasyonun önemli modülatörleridir. Bununla beraber diyet, inflamasyon yoluyla tip 2 diyabetes mellitus riskini artırabilmektedir. Diyet inflamatuvar indeksi, diyetin inflamatuvar potansiyelini belirlemek için tasarlanmış bir indekstir. Diyetin inflamasyon yoluyla tip 2 diyabetes mellitus riskini artırabileceği göz önüne alındığında, bireylerin diyetlerinin inflamasyon potansiyelinin belirlenmesi diyabet riskinin önlenmesi açısından önemlidir. Bu nedenle, diyetin inflamatuvar yükünü saptama amacıyla Diyet inflamatuvar indeksinin kullanılmasından faydalanılabilir. Bu derlemede Diyet inflamatuvar indeksi için kapsamlı bir literatür taraması yapılmış ve Diyet inflamatuvar indeksinin diyabet riski ve glukoz belirteçleri üzerindeki etkilerini araştıran çalışmalara yer verilmiştir. Diyabet ve diyabetle ilişkili belirteçleri diyet inflamatuvar indeks ile değerlendiren çalışmalarda tutarsız sonuçlar elde edilmesine rağmen, Diyet inflamatuvar indeksinin diyetin inflamatuvar potansiyelini yansıtmada başarılı olduğu ve popülasyonun diyetini karakterize etmek ve diyabetin de dahil olduğu çeşitli hastalıklarda kronik inflamasyon riskini azaltmak için önemli bir araç olabileceği gösterilmiştir. Ancak diyet inflamatuvar indeks ile diyabet arasındaki ilişkinin ve Diyet inflamatuvar indeksinin pratikte yararlı olup olmayacağının belirlenmesi için daha fazla klinik çalışmaya ihtiyaç olduğu belirtilmektedir.
Diyetin inflamatuar indeksi Tip 2 diyabet proinflamatuar diyet İnflammasyon Diyabet
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlığın Geliştirilmesi, Aile Hekimliği |
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 5 Mart 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 12 Mart 2024 |
Gönderilme Tarihi | 17 Kasım 2023 |
Kabul Tarihi | 22 Ocak 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |
Sağlığın ve birinci basamak bakımın anlaşılmasına ve geliştirilmesine katkıda bulunacak yeni bilgilere sahip yazarların İngilizce veya Türkçe makaleleri memnuniyetle karşılanmaktadır.