Objective: This study was planned to determine the level of knowledge about breast cancer (BC) and attitudes and practices towards BC in female healthcare providers. Thereby, it was aimed to identify the level of awareness, which is intended to be improved in the community, among female healthcare providers; the topics of failure; attitudes and practices towards screening programs; and factors involved in these areas. Method: The study sample consisted of 266 female healthcare providers. In all participants, a 29-item questionnaire was completed by the face-to-face interview method. The questionnaire included items about sociodemographic characteristics, and level of knowledge, attitudes and practices in BC. Each correct answer was rated as one point while no score was assigned to incorrect answers which were excluded. Data were analyzed by SPSS version 22.0 (SPSS Inc., Chicago, IL, USA). Results: The mean age was 30.29 ± 0.55 years. Of subjects, 47.7% (n=127) were physicians, 48.1% (n=128) were nurses while 4.2% (n=11) were other healthcare providers. Significant differences were found in the level of knowledge according to marital status, educational level and age. Of the factors affecting participation in screening programs, marital status, educational level, age, and duration of a professional career. It was found that the level of knowledge regarding BC was high while the participation rate for screening programs was low among subjects.Conclusion: It was found that knowledge level was high while the participation rate for screening programs were rather low among female healthcare providers. This shows that there should be studies in order to increase the participation of female healthcare providers in screening programs.
Amaç: Bu çalışma, kadın sağlık çalışanlarının meme kanseri ile ilgili bilgi düzeyi, meme kanserine karşı tutum ve davranışlarını belirlemek amacıyla planlanmıştır. Böylece toplumda oluşturulmak istenen meme kanseri konusundaki bilincin öncelikle ne kadarının kadın sağlık çalışanlarında mevcut olduğu, hangi konularda eksikliklerin bulunduğu, tarama programlarına karşı tutum ve davranışların ne düzeyde olduğu ve bunları etkileyen faktörlerin neler olduğu tespit edilmeye çalışıldı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 266 kadın sağlık çalışanı katıldı. Tüm katılımcılara yüz yüze görüşme yöntemi ile 29 soruluk, araştırmacılar tarafından hazırlanan bir anket uygulandı. Anket formu; sosyodemografik bilgileri ve meme kanseri bilgi, tutum ve davranışlarını belirlemeye yönelik sorulardan oluşuyordu. Her bir doğru cevaba bir puan verilirken, yanlış cevaplar puanlandırılmadı. Veriler SPSS version 22.0 (SPSS Inc., Chicago, IL, USA) ile analiz edildi.Bulgular: Yaş ortalaması 30,29 ± 0,55 yıl idi. Katılımcıların %47,7 (n=127)’sini hekimler, %48,1 (n=128)’ini hemşireler, %4,2 (n=11)’sini diğer sağlık personelleri oluşturmaktaydı. Çalışmaya katılan kadın sağlık çalışanlarının meme kanseri ile ilgili bilgi düzeyleri ile medeni durum, eğitim seviyesi ve yaş arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Tarama programlarına katılımı etkileyen faktörler ise medeni durum, eğitim seviyesi, yaş ve meslekte geçen süre idi. Katılımcıların meme kanseri hakkında bilgi düzeyleri yüksek saptanırken, tarama programlarına uyumları oldukça düşük olarak tespit edilmiştir. Sonuç: Yaptığımız çalışmada kadın sağlık çalışanlarının genel olarak meme kanseri hakkında bilgi düzeyleri yüksek iken tarama programlarına katılımları oldukça düşük olarak tespit edildi. Bu durum kadın sağlık çalışanlarının tarama programlarına katılımını arttırmak için çalışmaların olması gerektiğini göstermektedir.
Healthcare providers breast cancer knowledge attitude practice
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | İç Hastalıkları |
Bölüm | Orijinal Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 10 Temmuz 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 |
Sağlığın ve birinci basamak bakımın anlaşılmasına ve geliştirilmesine katkıda bulunacak yeni bilgilere sahip yazarların İngilizce veya Türkçe makaleleri memnuniyetle karşılanmaktadır.
Turkish Journal of Family Medicine and Primary Care © 2024 by Aile Hekimliği Akademisi Derneği is licensed under CC BY-NC-ND 4.0