Giriş: SARS-CoV-2 salgını ile mücadelede başrole sahip sağlık çalışanları hem fiziksel hem de ruhsal olarak risk altındadır. Salgın hastalıkla ilgili korku ve kaygı taşıyan sağlık çalışanları hastalığı yayma endişesiyle birlikte yaşadıkları kişileri korumak amacıyla misafirhane ve otellerde konaklamayı tercih etmektedir. Bu çalışmada Samsun’da misafirhane ve otellerde konaklayan sağlık çalışanlarının salgın hastalıkla mücadele sürecinde kaygı düzeylerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çevrimiçi yöntemle dağıtılan anket formu, demografik özellikler, SARS-CoV-2 salgını ile ilgili bilgi, düşünce ve kaygı düzeyleri hakkında sorular ve Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeğinden (HAD) oluşmaktadır. Bulgular: Toplam 167 sağlık çalışanından 66’sında (%39,5) anksiyete, 119 sağlık çalışanında ise (%71,2) depresyon bulguları görülmüştür. Demografik veriler içinden yaş, ölçeğin anksiyete ve depresyon alt boyutu ile (p<0,001); meslek grubu (p=0,027), çalışma yılı (p=0,013), çocuk sayısı (p=0,03) ise depresyon alt boyutu ile anlamlı ilişki göstermiştir. Regresyon analizinde sağlık çalışanlarının haberlere olan ilgilerinin artması (p=0,016), işe gitmekte zorlanma durumu (p=0,003), koruyucu ekipmanları kullanma zorluğu (p<0,001), COVID-19 hastalığının kendisine (p=0,003), çocuklarına ve evde birlikte yaşadığı kişilere bulaşmasından korkma durumu (p=0,008) anksiyete ve depresyon alt boyutlarını anlamlı derecede etkileyen bağımsız değişkenler olarak görülmüştür. Sonuç: Sağlık çalışanlarının COVID-19 salgınına bağlı olarak iş yükü ve sorumluluğun artması, hastalığı taşıma ve birlikte yaşadıkları insanlara bulaştırma gibi nedenlerle yaşadıkları korku, kaygı ve endişeleri artmaktadır. Sağlık çalışanları için ruhsal yönden koruyucu müdahalelerin geliştirilmesi hem sağlık çalışanlarının ruhsal iyilik hallerinin sağlanması hem de pandemi ile mücadelede başarı için çok önemlidir.
Objective: Healthcare workers, who have a leading role in the fight against the SARS-CoV-2 epidemic, are at risk both physically and mentally. Healthcare professionals, who were worried about the epidemic, preferred to stay in guesthouses and hotels to protect the people they live with, with the fear of spreading the disease. In this study, it was aimed to evaluate the anxiety levels of health workers staying in guesthouses and hotels in Samsun during the fight against the epidemic disease. Methods: The questionnaire form distributed online consists of demographic characteristics, questions about knowledge, thoughts and anxiety levels about the SARS-CoV-2 epidemic, and the Hospital Anxiety and Depression Scale (HAD). Results: Anxiety was observed in 66 (39.5%) and depression was observed in 119 (71.2%) of a total of 167 healthcare professionals. Among demographic data, there was a significant relationship between age and anxiety and depression sub-dimensions (p<0.0019). Occupational group (p<0.027), working year (p<0.013), number of children (p<0.03) were related with depression sub-dimension. In the regression analysis, on the other hand, the increased interest of healthcare professionals in the news (p<0.016), difficulty in going to work (p<0.003), difficulty in using protective equipment (p<0.001), fear of contracting COVID-19 disease (p<0.003), fear of infecting their children and people they lived together (p<0.008) were seen as independent variables affecting anxiety and depression sub-dimensions significantly. Conclusion: Fears and concerns of healthcare professionals are increasing due to the increase in workload and responsibility due to the COVID-19 epidemic, carrying the disease and infecting the people they live with. The development of mental protective interventions for healthcare professionals is very important both for ensuring the mental well-being of healthcare professionals and for success in the fight against the pandemic.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | İç Hastalıkları |
Bölüm | Orijinal Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Aralık 2021 |
Gönderilme Tarihi | 24 Ağustos 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 |
Sağlığın ve birinci basamak bakımın anlaşılmasına ve geliştirilmesine katkıda bulunacak yeni bilgilere sahip yazarların İngilizce veya Türkçe makaleleri memnuniyetle karşılanmaktadır.
Turkish Journal of Family Medicine and Primary Care © 2024 by Aile Hekimliği Akademisi Derneği is licensed under CC BY-NC-ND 4.0