Giriş: Diabetes mellitus yaş ve cinsiyet ayırımı gözetmeksizin görülebilen kronik metabolik bir hastalıktır. En sık görülen komplikasyonlarından biri polinöropati (PNP) olup denge, postür ve yürüme bozukluklarına yol açabilmektedir. Diyabetik hastalarda nöropati varlığının postür, denge ve yürüme bozukluklarında olası rolünün belirlenmesi amaçlanmıştır.
Yöntem: Çalışmaya Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahiliye-Endokrinoloji Anabilim Dalı polikliniğinde diabetes mellitus tanısı ile izlenen olgular alınmıştır. Bu olgularda yürüme ve denge statik postürografi (göz açık, göz kapalı, baş sağa, baş sola ve tandem Romberg) ve Tinetti Denge ve Yürüme Skalası ile değerlendirilmiş olup eşlik eden otonomik ve periferik sinir tutulumunu belirlemek için elektronörografi (ENG) ve sempatik deri yanıtlarına (SDY) bakılmıştır. Elde edilen veriler kontrol grubu ile karşılaştırılmıştır.
Bulgular: Diabetes mellitus tanılı toplam 29 hasta ve 16 sağlıklı kontrol grubu çalışmaya dahil edilmiş olup ortalama yaş sırası ile 49,9±7,1 ve 47,7±6,6 yıldır. Diyabetiklerde median ve ulnar sinirlerde duyusal iletim hızları ve peroneal ve ulnar sinirlerde ise motor iletim hızları normal kotrollere göre yavaşlamış bulunmuştur. Bu değerler istatistiksel olarak anlamlıdır (p<0.001 ve p<0.003). Klinik tablo ile birlikte yorumlanacak olur ise diyabetiklerin ENG çalışması sonucunda 14’ünde PNP saptanmış, 15’inde ise polinöropatiyi telkin eden bulgular gözlenmemiştir. SDY bakıldığında diyabetiklerde 3 olguda ayakta, 2 olguda ise hem ayak hem de elde SDY’ları elde edilememiştir. Böylece 5 olguda (5/29; % 17,2) otonomik (sudomotor) lif tutuluşu görülmüştür. Bu 5 olguda ENG verileriyle polinöropati tanısı da konmuştur. Tinetti yürüme, denge ve total skor istatistiksel olarak anlamlı olacak şekilde normal kontrol olgularından daha düşük olarak elde edilmiştir (p<0.001). Postürografik çalışma platform üzerinde başın sağ veya sola dönük olduğu pozisyonda ve tandem Romberg testi ile diyabetiklerin normallere göre daha fazla salındığı ve istatistik olarak bu farkın anlamlı olduğu görülmüştür (sırası ile p=0,002; p=0,03 ve p=0,041).
Sonuç: Çalışmamız diyabetik hastalarda nöropati varlığı ile doğrudan ilişkili olmakla birlikte polinöropatisi olan ve olmayan olgularda postüral stabilite ve dengenin kontrol grubuna göre bozuk olduğunu ortaya koymuştur.
destekleyen kurum yok
Objective: Diabetes mellitus is a chronic metabolic disease that occurs regardless of age and gender. One of the most common complications is polyneuropathy (PNP), which may lead to balance, posture, and gait disorders. We aimed to determine the possible role of the presence of neuropathy in posture, balance, and gait disorders in diabetic patients.
Methods: Patients who were followed up with a diagnosis of diabetes mellitus in the outpatient clinic of the Department of Endocrinology, Çukurova University Faculty of Medicine were included in the study. Gait and balance were evaluated on a static posturography force platform performing four tasks (eyes open , eyes closed, head to the right, head to the left, and tandem Romberg), Tinetti Balance and Gait Scale and electroneurography (ENG) and sympathetic skin responses were evaluated to determine the accompanying autonomic and peripheral nerve involvement. The results were compared with the control group.
Results: A total of 29 patients with diabetes mellitus and 16 healthy controls were included in the study with a mean age of 49.9±7.1 and 47.7±6.6 years, respectively. Sensory conduction velocities in the median and ulnar nerves and motor conduction velocities in the peroneal and ulnar nerves were found to be slowed down in diabetics compared to normal controls (p<0.001 and p<0.003). When interpreted together with the clinical picture, 14 of the diabetics had PNP as a result of the ENG study and 15 of them did not have findings suggestive of polyneuropathy. Autonomic fiber involvement was observed in 5 (5/29; 17.2%) of diabetic patients. In diabetics, Tinetti gait, balance, and total score were statistically significantly lower than in normal control subjects (p<0.001). Posturographic study was performed on the platform with the head turned to the right or left and with the tandem Romberg test and it was observed that diabetics oscillated more than normal subjects and this difference was statistically significant (p=0.002; p=0.03, and p=0.041, respectively).
Conclusion: Our study revealed that although postural balance disorders are directly related to the presence of neuropathy in diabetic patients, diabetic patients without polyneuropathy also displayed problems with balance and postural stability compared to normal controls.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Aile Hekimliği, Sağlık Hizmetleri ve Sistemleri (Diğer) |
Bölüm | Orijinal Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 16 Eylül 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 20 Eylül 2023 |
Gönderilme Tarihi | 18 Ağustos 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 17 Sayı: 3 - Turkish Journal of Family Medicine and Primary Care |
Sağlığın ve birinci basamak bakımın anlaşılmasına ve geliştirilmesine katkıda bulunacak yeni bilgilere sahip yazarların İngilizce veya Türkçe makaleleri memnuniyetle karşılanmaktadır.