Balau red (Shorea guiso) odunu yurt dışında inşaatta, kirişlerde ve evlerin diğer kısımlarında ve araç çerçevelerinde kullanılmaktadır. Bu çalışmada, ahşap ağartma kimyasalları [tek komponentli (C2H2O4) ve çift komponentli (H2O2+NaOH)] uygulandıktan sonra balmumu (tek kat) ile muamele edilmiş balau red (Shorea guiso) odununda bazı yüzey özellikleri renk parametreleri, parlaklık ve beyazlık indeksi: WI*) araştırılmıştır. 6 farklı deney grubu [kontrol, tek komponentli ağartma işlemi, çift komponentli ağartma işlemi, balmumu muamelesi, tek komponentli ağartma + balmumu ve çift komponentli ağartma + balmumu] oluşturulmuştur. Elde edilen sonuçlara göre, varyans analizi testleri bütün testler üzerinde anlamlı olarak tespit edilmiştir. Liflere dik yönde WI* değerleri ve a* değeri tek ve çift komponentli ağartma kimyasalları ile azalış gösterirken, ho değeri artış sonuçları sergilemiştir. Balmumu uygulaması ile liflere dik ve paralel yönlerde yapılan WI* değerleri azalış durumları vermiştir. Yapılan 5 farklı uygulamalar ile bütün derece ve yönlere ait parlaklık değerleri azalmıştır.
Balau red (Shorea guiso) wood is used in construction abroad, in beams, other parts of houses, and vehicle frames. In this study, some surface properties of balau red (Shorea guiso) wood treated with wax (single coat) after the application of wood bleaching chemicals [single-component (C2H2O4) and double-component (H2O2+NaOH)] were investigated, including color parameters, glossiness, and whiteness index (WI*). Six different experimental groups were formed [control, single-component bleaching process, double-component bleaching process, wax treatment, single-component bleaching + wax, and double-component bleaching + wax]. According to the obtained results, variance analysis tests were found to be significant across all tests. WI* values perpendicular to the fibers and the a* value showed a decrease with both single and double-component bleaching chemicals, while the ho value exhibited an increase. Wax application resulted in decreases in WI* values in both perpendicular and parallel directions to the fibers. The glossiness values for all degrees and directions decreased with the five different treatments.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Kereste, Hamur ve Kağıt |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 13 Haziran 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 15 Haziran 2024 |
Gönderilme Tarihi | 21 Aralık 2023 |
Kabul Tarihi | 27 Mayıs 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 6 Sayı: 1 |