Çörek Otu Üretiminin Geliştirilmesi, Sorunlar ve Çözüm Önerileri: Burdur İli Bucak İlçesi Örneği
Yıl 2024,
Cilt: 6 Sayı: 2, 82 - 91
Şeyma Özer
,
Hasan Yılmaz
Öz
Bu çalışmada Türkiye’de çörek otu üretiminde önemli bir yere sahip olan Burdur ili Bucak ilçesinde çörek otu üretiminin geliştirilmesi, sorunlar ve çözüm önerilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma bölgesinde çörek otu üretiminin güçlü ve zayıf yönleri ile tehdit ve fırsatların ortaya koyulması için SWOT analizi yöntemi kullanılmıştır. SWOT analizi sonuçlarına göre; araştırma bölgesinde çörek otu üretiminin en güçlü yönü, bölgenin agroekolojik yapısının ve klimatolojik faktörlerin çörek otu yetiştiriciliğine uygun ve işgücü talebinin az olmasıdır. En zayıf yönü, yabancı ot sorununun olması, yabancı otlar için çörek otuna yönelik ruhsatlı herbisitin bulunmaması ve verimin düşük olmasıdır. Çörek otu üretimi için fırsatların, bölgenin iklim ve toprak yapısından kaynaklı içeriğindeki “timokinon” miktarı ve diğer değerlerin istenilen düzeyde olması ve alternatif tıpta kullanımının artmasıdır. Üretim tehditlerinin ise, üretimin hava koşullarına bağlı olarak yapılmasından dolayı kurak giden yıllarda verimin düşmesi, üretimin azalması ve fiyat istikrasızlığının yaşanmasıdır.
Kaynakça
- Aggarwal, B. B., Kunnumakkara, A. B., Harikumar, K. B., Tharakan, S. T., Sung, B., & Anand, P. (2008). Potential of spice-derived phytochemicals for cancer prevention. Planta Medica, 74(13), 1560-1569. https://doi.org/10.1055/s-2008-1074578
- Anshiso, D., & Teshome, W. (2018). Economic value of black cumin (Nigella sativa L.) conservation at bale zone of oromia region, Ethiopia. American Journal of Business, 6(4), 104-109.
- Baytöre, F. (2011). Bazı Çörekotu (NigellaSativa l.) Populasyonlarının Verim ve Verim Kriterlerinin Belirlenmesi. (Yüksek Lisans Tezi, Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü)
- Bayram, E., Kırıcı, S., Tansı, S., Yılmaz, G., Arabacı, O., Kızıl, S., & Telci, İ. (2010). Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Üretiminin Artırılması Olanakları. VII. Teknik Kongresi, 11-15 Ocak, Bursa, 1-21.
- Bulca, S. (2014). Çörek otunun bileşenleri ve bu yağın ve diğer bazı uçucu yağların antioksidan olarak gıda teknolojisinde kullanımı. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 11(2), 29-36.
- Can, M. (2020). Çörek otu tarımında üretici davranışlarının belirlenmesi, sorunlar ve çözümler: Uşak ili örneği. Araştırma Makalesi, Ziraat Mühendisliği, (370), 18-33. https://doi.org/10.33724/zm.744575
- Çobaner, N. (2019). Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Nigella Sativa (Çörek Otu). Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, Ankara.
- Datta, A. K., Saha, A., Bhattacharya, A., Mandal, A., Paul, R., & Sengupta, S. (2012). Black cumin (Nigella sativa L.)–A review. Journal of Plant Development Sciences, 4(1), 1-43.
- Eser, H. Ş. (2009). Türkiye’de Makarnalık Buğday Üretiminde Uygulanan Politikalar ve Makarna Sektörünün Üretici ve Tüketici Düzeyinde Analizi. (Doktora Tezi, Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü)
- Karasar, N. (2016). Bilimsel araştırma yöntemi: Kavramlar, ilkeler, teknikler. Ankara: Nobel Akademi.
- Khan, Md., A., Chen, H., Tania, M., & Zhang, D. (2011). Anticancer Activities of Nigella Sativa (Black Cumın). African Journal of Traditional, Complementary and Alternative Medicines, 8(5S), 226-232.
- TÜİK (2024). Türkiye İstatistik Kurumu. https://www.tuik.gov.tr/ (Son erişim tarihi: 15 Ocak 2024)
- Ukav, İ., İnan, M., & İnan, D. E. (2017). The Comparison of Profitability Analysis of Some Field Farming Products and Black Cumin (Nigella sativa L.) in Adiyaman conditions. International Conference on Food and Agricultural Economics. April 27-28, Alanya Alaaddin Keykubat University, Türkiye, 98-105.
- Üstün, Z. (2015). Soğuk Pres Çörek Otu Tohumu Yağının Fizikokimyasal Özelliklerinin Korunması ve Katma Değerli Ürün Tasarımı. (Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü)
- Winnicki, T., Zuk-Golaszewska, K., & Bozek, K. S. (2018). The effects of agronomic factors on the economic efficiency of black cumin production. Acta Scientiarum Polonorum. Agricultura, 17(2), 101-109. https://doi.org/10.37660/aspagr.2018.17.2.5
- Yilmaz, H., Gokdogan, O., & Ozer, S. (2021). Energy use efficiency and economic analysis of black cumin production in Turkey. Fresenius Environmental Bulletin, 30(10), 11395-11401.
Development of Black Cumin Seed Production, Problems and Solution Suggestions: The Example of Bucak District of Burdur Province
Yıl 2024,
Cilt: 6 Sayı: 2, 82 - 91
Şeyma Özer
,
Hasan Yılmaz
Öz
In this study, it was aimed to determine problems and solution suggestions and develop in black cumin production in the Bucak district of Burdur province which has an important place in black cumin production in Türkiye. It was used in SWOT analysis to reveal the strengths, weaknesses, threats and opportunities of black cumin production in the research region. According to the SWOT analysis results. The strongest aspect of black cumin production in the research region is that the agroecological structure and climatological factors of the region are suitable for black cumin cultivation and the labor demand is low. Its weakest aspects are that it has a weed problem, there is no registered herbicide for black cumin for weeds, and its low yield. Opportunities for black cumin production are that the amount of "thymoquinone" and other values in its content due to the climate and soil structure of the region are at the desired level and its use in alternative medicine is increasing. Production threats are that the decrease in productivity, decrease in production and price instability in dry years due to production depending on weather conditions.
Teşekkür
Bucak çörek otu üreticilerine ulaşmamda yardımcı olduğu için Bucak Ziraat Odası Başkanlığına teşekkür ederim.
Kaynakça
- Aggarwal, B. B., Kunnumakkara, A. B., Harikumar, K. B., Tharakan, S. T., Sung, B., & Anand, P. (2008). Potential of spice-derived phytochemicals for cancer prevention. Planta Medica, 74(13), 1560-1569. https://doi.org/10.1055/s-2008-1074578
- Anshiso, D., & Teshome, W. (2018). Economic value of black cumin (Nigella sativa L.) conservation at bale zone of oromia region, Ethiopia. American Journal of Business, 6(4), 104-109.
- Baytöre, F. (2011). Bazı Çörekotu (NigellaSativa l.) Populasyonlarının Verim ve Verim Kriterlerinin Belirlenmesi. (Yüksek Lisans Tezi, Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü)
- Bayram, E., Kırıcı, S., Tansı, S., Yılmaz, G., Arabacı, O., Kızıl, S., & Telci, İ. (2010). Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Üretiminin Artırılması Olanakları. VII. Teknik Kongresi, 11-15 Ocak, Bursa, 1-21.
- Bulca, S. (2014). Çörek otunun bileşenleri ve bu yağın ve diğer bazı uçucu yağların antioksidan olarak gıda teknolojisinde kullanımı. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 11(2), 29-36.
- Can, M. (2020). Çörek otu tarımında üretici davranışlarının belirlenmesi, sorunlar ve çözümler: Uşak ili örneği. Araştırma Makalesi, Ziraat Mühendisliği, (370), 18-33. https://doi.org/10.33724/zm.744575
- Çobaner, N. (2019). Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Nigella Sativa (Çörek Otu). Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, Ankara.
- Datta, A. K., Saha, A., Bhattacharya, A., Mandal, A., Paul, R., & Sengupta, S. (2012). Black cumin (Nigella sativa L.)–A review. Journal of Plant Development Sciences, 4(1), 1-43.
- Eser, H. Ş. (2009). Türkiye’de Makarnalık Buğday Üretiminde Uygulanan Politikalar ve Makarna Sektörünün Üretici ve Tüketici Düzeyinde Analizi. (Doktora Tezi, Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü)
- Karasar, N. (2016). Bilimsel araştırma yöntemi: Kavramlar, ilkeler, teknikler. Ankara: Nobel Akademi.
- Khan, Md., A., Chen, H., Tania, M., & Zhang, D. (2011). Anticancer Activities of Nigella Sativa (Black Cumın). African Journal of Traditional, Complementary and Alternative Medicines, 8(5S), 226-232.
- TÜİK (2024). Türkiye İstatistik Kurumu. https://www.tuik.gov.tr/ (Son erişim tarihi: 15 Ocak 2024)
- Ukav, İ., İnan, M., & İnan, D. E. (2017). The Comparison of Profitability Analysis of Some Field Farming Products and Black Cumin (Nigella sativa L.) in Adiyaman conditions. International Conference on Food and Agricultural Economics. April 27-28, Alanya Alaaddin Keykubat University, Türkiye, 98-105.
- Üstün, Z. (2015). Soğuk Pres Çörek Otu Tohumu Yağının Fizikokimyasal Özelliklerinin Korunması ve Katma Değerli Ürün Tasarımı. (Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü)
- Winnicki, T., Zuk-Golaszewska, K., & Bozek, K. S. (2018). The effects of agronomic factors on the economic efficiency of black cumin production. Acta Scientiarum Polonorum. Agricultura, 17(2), 101-109. https://doi.org/10.37660/aspagr.2018.17.2.5
- Yilmaz, H., Gokdogan, O., & Ozer, S. (2021). Energy use efficiency and economic analysis of black cumin production in Turkey. Fresenius Environmental Bulletin, 30(10), 11395-11401.