Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

EVALUATIONS OF TOURISM ENTERPRISE MANAGERS ABOUT HATAY TOURISM'S STRENGTHS, WEAKNESSES, OPPORTUNITIES, AND THREATS

Yıl 2019, Cilt: 3 Sayı: 5, 350 - 361, 28.02.2019
https://doi.org/10.30520/tjsosci.522339

Öz

The aim of this study is to make suggestions for
improvement of the city in terms of tourism by making SWOT analysis for
determining the current situation of Hatay in terms of tourism. The scale
prepared for this purpose was applied to the lower, middle and senior managers
in the tourism enterprises operating in Hatay province. A total of 179 data were
obtained and 165 data were evaluated by subtracting 14 missing data. The data
obtained are analyzed and the strongest aspect of tourism in terms of tourism
is that Hatay has a historical and cultural background, the weakest point is
that it is not as clean as its beaches, the most important opportunity is that
Hatay is declared a gastronomic city by UNESCO and the biggest threat Hatay has
been identified as the ongoing civil war in Syria.

Kaynakça

  • Demir, A., (1996), Çağlar İçinde Antakya, Akbank Kültür ve Sanat Kitapları, İstanbul. Doğaka, (www.dogaka.gov.tr), Erişim Tarihi: 29.11.2017Durgun A., (2007), Isparta Turizminin SWOT Analizi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Yıl/Volume: 3, Sayı/Issue: 5, 2007, 93-109Erdem, M., 2010, Doğu’nun Kraliçesi Antakya, Antalya Rehberler Odası Dergisi, Sayı: 1, 17-26Gökçe, Sunar ve Türkoğlu, (2014). Doğal Çevrenin Korunmasında Bitki Müzelerinin Etkisi; Hatay Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi Örneği Internatıonal Congress On Cultural Herıtage And Tourısm (Iccht - 2017)Hataycenter, (https://hataycenter.com/hatayin-tarihi-dokusu-st-simon-manastiri/), Erişim Tarihi:10.12.2017Hatay Valiliği, (http://www.hatay.gov.tr/turizm), (http://www.hatay.gov.tr/sosyal-ve-cografi- durum), Erişim Tarihi:10.12.2017Karadeniz, E. , Kadir, S.Y. ve Önal, Y. B. (2007). Seçilmiş paydaşların SWOT yöntemiyle Türk turizm yatırımlarını değerlendirmesine yönelik bir pilot çalışma. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 18 (2), 195-205.Sabbağ, Ç. (2011), Adıyaman Turizminin Güçlü, Zayıf Yönleri İle Fırsat Ve Tehditlerine İlişkin Turizm İşletme Yöneticilerinin Değerlendirmeleri, Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, ISSN: 1308–9196Tümbek, A. N., 2009, Bütünleşik Pazarlama Faaliyetleri ile İnanç Turizmini Geliştirerek Yabancı Yatırımın Çekilmesi ve Antakya Örneği, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı, Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı, Doktora Tezi.Turizm Gazetesi, (http://www.turizmgazetesi.com/news.aspx?id=84778). Erişim Tarihi:10.12.2017.Yer tanıtımları, (http ://www.ben1gezginim.com/yer_tanitimlari /hatay/kursunlu-han-antakya-hatay.html), Erişim Tarihi:14.12.2017.Yosmaoğlu, N. ve Engin, F. (2002), Düzce İl Gelişim Planı, Düzce.

HATAY TURİZMİNİN GÜÇLÜ, ZAYIF YÖNLERİ İLE FIRSAT VE TEHDİTLERİNE İLİŞKİN TURİZM İŞLETME YÖNETİCİLERİNİN DEĞERLENDİRMELERİ

Yıl 2019, Cilt: 3 Sayı: 5, 350 - 361, 28.02.2019
https://doi.org/10.30520/tjsosci.522339

Öz

Bu çalışmanın amacı, Hatay’ın turizm açısından mevcut durumunun
belirlenmesi için SWOT analizini yaparak, şehrin turizm açısından
iyileştirilmesine yönelik önerilerde bulunmaktır. Bu amaçla hazırlanan ölçek,
Hatay ilinde faaliyet gösteren turizm işletmelerindeki alt, orta ve üst düzey
yöneticilere uygulanmıştır. Toplam 179 adet veri elde edilmiş, eksik olan 14
verinin çıkartılması ile 165 adet veri değerlendirmeye alınmıştır. Elde edilen
veriler analiz edilmiş ve ilin turizm açısından en güçlü yönü Hatay’ın tarihi
ve kültürel bir geçmişe sahip olması, en zayıf yönü plajlarının yeteri kadar
temiz olmaması, en önemli fırsat Hatay’ın UNESCO tarafından gastronomi şehri
ilan edilmesi ve en büyük tehdit unsuru ise Hatay’a sınırı olan Suriye’de devam
eden iç savaş olarak tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • Demir, A., (1996), Çağlar İçinde Antakya, Akbank Kültür ve Sanat Kitapları, İstanbul. Doğaka, (www.dogaka.gov.tr), Erişim Tarihi: 29.11.2017Durgun A., (2007), Isparta Turizminin SWOT Analizi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Yıl/Volume: 3, Sayı/Issue: 5, 2007, 93-109Erdem, M., 2010, Doğu’nun Kraliçesi Antakya, Antalya Rehberler Odası Dergisi, Sayı: 1, 17-26Gökçe, Sunar ve Türkoğlu, (2014). Doğal Çevrenin Korunmasında Bitki Müzelerinin Etkisi; Hatay Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi Örneği Internatıonal Congress On Cultural Herıtage And Tourısm (Iccht - 2017)Hataycenter, (https://hataycenter.com/hatayin-tarihi-dokusu-st-simon-manastiri/), Erişim Tarihi:10.12.2017Hatay Valiliği, (http://www.hatay.gov.tr/turizm), (http://www.hatay.gov.tr/sosyal-ve-cografi- durum), Erişim Tarihi:10.12.2017Karadeniz, E. , Kadir, S.Y. ve Önal, Y. B. (2007). Seçilmiş paydaşların SWOT yöntemiyle Türk turizm yatırımlarını değerlendirmesine yönelik bir pilot çalışma. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 18 (2), 195-205.Sabbağ, Ç. (2011), Adıyaman Turizminin Güçlü, Zayıf Yönleri İle Fırsat Ve Tehditlerine İlişkin Turizm İşletme Yöneticilerinin Değerlendirmeleri, Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, ISSN: 1308–9196Tümbek, A. N., 2009, Bütünleşik Pazarlama Faaliyetleri ile İnanç Turizmini Geliştirerek Yabancı Yatırımın Çekilmesi ve Antakya Örneği, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı, Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı, Doktora Tezi.Turizm Gazetesi, (http://www.turizmgazetesi.com/news.aspx?id=84778). Erişim Tarihi:10.12.2017.Yer tanıtımları, (http ://www.ben1gezginim.com/yer_tanitimlari /hatay/kursunlu-han-antakya-hatay.html), Erişim Tarihi:14.12.2017.Yosmaoğlu, N. ve Engin, F. (2002), Düzce İl Gelişim Planı, Düzce.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ahmet Büyükşalvarcı

Mehmet Eren

Yayımlanma Tarihi 28 Şubat 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 3 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA Büyükşalvarcı, A., & Eren, M. (2019). HATAY TURİZMİNİN GÜÇLÜ, ZAYIF YÖNLERİ İLE FIRSAT VE TEHDİTLERİNE İLİŞKİN TURİZM İŞLETME YÖNETİCİLERİNİN DEĞERLENDİRMELERİ. The Journal of Social Science, 3(5), 350-361. https://doi.org/10.30520/tjsosci.522339