Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Siyaset-Demokrasi-Protesto Sarmalında Latin Amerika’da Toplumsal Hareketler ve Devlet İlişkisi

Yıl 2022, Cilt: 1 Sayı: 2, 49 - 65, 13.09.2022

Öz

Bu çalışmanın amacı, toplumsal hareketlerin yükselişini güç, siyaset ve protesto bağlamında incelemek ve bunların Latin Amerika kapsamında devletle ilişkilerini ele almaktır. Bunu başarmak için, çalışma 19. ve 20. yüzyıllarda Latin Amerika’daki toplumsal protesto hareketlerinin tarihini kısaca izleyecek ve ekonomik, politik, kültürel ve dini seçkinlerin, kentsel ve kırsal işçiler, köylülük, kayıt dışı yoksullar, kadınlar ve yerli topluluklar gibi geleneksel olarak dışlanmış sosyal kesimleri harekete geçirme, bastırma veya birleştirme yollarını ele alacak; böylece, toplumsal hareketlerin siyasi sonuçlarının neler olduğu ve bu sonuçlara nasıl ulaşıldığı eleştirel bir şekilde incelenecektir. Bunun arkasında iki ana neden yatmaktadır: (1) Akademisyenler, son yıllarda Latin Amerika toplumsal hareketlerinin politika üzerindeki etkisini ele almaya başlamış olsalar da, toplumsal hareket protestosunun politika sonuçlarını etkilediği koşullar ve mekanizmalar hakkında sınırlı sistematik bir anlayışa sahibiz; (2) Mevcut çalışmalar, neredeyse yalnızca politika değişikliğine odaklanmakta; bu yüzden de, toplumsal hareketlerin Latin Amerika’ya ilişkin daha geniş siyasi etkilerini hafife almaktadır. Dolayısıyla bu çalışma, toplumsal hareketler, Latin Amerika’nın yeni sol hükümetleri ile özellikle ABD gibi küresel ve ulusötesi aktörler arasındaki ilişkilere neoliberalizme ve neoliberalizm sonrası reform deneyimine verilen tepkileri analiz ederek yakından bakacaktır. Latin Amerika’da (tarihsel) bağlam, tipoloji ve güç ve protesto motivasyonları üzerine olan bu çalışma için araştırma yaklaşımı olarak, esasen nitel araştırma metodolojisi benimsenmiştir. Bunun nedeni, nitel araştırma metodolojisinin öznelliğe dayalı olması ve kültüre ve topluma yorumlayıcı bir yaklaşım sunmasıdır. Bu nedenle, bu çalışmanın araştırma metodolojisi ağırlıklı olarak ilgili bilimsel kitap, makale, rapor ve tezler gibi ikincil veri kaynaklarına dayalı olarak belge ve içerik analizi gibi nitel araştırma yöntemleri ile gerçekleştirilecektir.

Kaynakça

  • Alvarez, S., & Escobar, A. (Eds.) (1988). Cultures of politics, politics of cultures: Revisiting Latin American social movements. Westview Press.
  • Ancelovici, M., Dufour, P., & Nez, H. (2015). Street Politics in the Age of Austerity. Amsterdam University Press.
  • Andrews, K. T. (2001). Social Movements and Policy Implementation: The Mississippi Civil Rights Movement and the War on Poverty, 1965 to 1971. American Sociological Review, 66(1), 71-95.
Toplam 3 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Siyaset Bilimi
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Gökhan Ak 0000-0003-0674-9699

Yayımlanma Tarihi 13 Eylül 2022
Gönderilme Tarihi 22 Mayıs 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Ak, G. (2022). Siyaset-Demokrasi-Protesto Sarmalında Latin Amerika’da Toplumsal Hareketler ve Devlet İlişkisi. Topkapı Sosyal Bilimler Dergisi, 1(2), 49-65.