Türkiye’de Halk Kütüphanesi Hizmetlerinin Özel İdarelere Devri Konusunda Özel İdare Yöneticilerinin Görüşleri

Cilt: 27 Sayı: 1 1 Ocak 2013
Orhan Açıkgöz , Bülent Yılmaz
PDF İndir
EN TR

Türkiye’de Halk Kütüphanesi Hizmetlerinin Özel İdarelere Devri Konusunda Özel İdare Yöneticilerinin Görüşleri

Öz

Bu çalışma, “Türkiye’de halk kütüphanelerinin özel idarelere devri konusunda özel idare yöneticilerinin yaklaşımlarını ortaya koyarak, özel idareler açısından devrin gerçekleştirilmesi için uygun koşulların var olup olmadığını belirlemek” amacıyla hazırlanmıştır. Türkiye’deki tüm il ve ilçe özel idareleri araş­tırma evrenini oluşturmaktadır. Buna göre, 81 il ve 892 ilçe olmak üzere araştırma evrenini oluşturan toplam özel idare sayısı 973’tür. Araştırma için hazırlanan anketler, 15.11.2011 15.01.2012 tarihleri arasında Türkiye’deki 81 il özel idaresi ile bu illerden seçilmiş 81 ilçe özel idaresine gönderilmiştir. Bunlardan 66 il ve 59 ilçe özel idare yöneticisi, anketleri yanıtlayarak araştırmaya katılmış ve böylece evren toplam 125 özel idare ile örneklenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, Türkiye’de özel idare yöneticilerinin var olan koşullarda halk kütüphanelerinin özel idarelere devredilmesini istemediği ortaya çıkmıştır. Özel idare yöneticileri ayrıca devrin gerçekleşmesi halinde halk kütüphanesi hizmetle­rinde genel olarak bir değişiklik olmayacağına ve halk kütüphanesinin özel idareler için gereksiz yükler getireceğine inanmaktadırlar. Buna karşın, özel idare yöneticileri, devrin gerçekleşmesi halinde özel idarelerin halk kütüphanelerine yeterli desteği ve önemi vereceğini düşünmektedirler.

Anahtar Kelimeler

halk kütüphaneleri,özel idareler,halk kütüphanesi hizmetlerinin özel idarelere devri

Kaynakça

  1. Açıkgöz, O. (2012). Türkiye’de halk kütüphanesi hizmetlerinin özel idarelere devri konusunda özel idare yöneticilerinin yaklaşımları. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Hacettepe Üniversitesi, Ankara.
  2. Altıntaş, O. (2007). İl özel idaresi harcamalarının mevcut ve potansiyel olarak fonksiyonel analizi (Yayın No: DPT: 2743). Ankara: Devlet Planlama Teşkilatı.
  3. Aydın, A. H. (2008). Bir “yerel yönetim” olan “özel idare”nin “genel meclisi” Yerel Siyaset, 33 (Eylül), 5-7. 29 Eylül 2011 tarihinde http://www.yerelsiyaset.com/pdf/eylul2008/2.pdf adresinden erişildi.
  4. Azaklı, S. ve İçin, Ö.Ö. (2009). Yerel yönetimlerin güncel sorunlarının çözümünde hizmet öncesi eğitim. K. Görmez ve M. Ökmen (Ed.). Yerel yönetimlerin güncel sorunları içinde (ss. 199-224). İstanbul: Beta Basım.
  5. Bowler, R. (Ed). (1964). Local public library administration. Chicago: The International City Managers' Association.
  6. Çıngı, H. (1990). Örnekleme kuramı. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi.
  7. Çiftepınar, R. (2006). Yeni İl Özel İdaresi Yasasına eleştirel bir bakış. Yasama Dergisi, 2 (Temmuz-Ağustos-Eylül), 123-145.
  8. Demircioğlu, Ö. (2007). Türkiye’de halk kütüphanesi hizmetlerinin yerel yönetimlere devri konusunda kütüphane yöneticileri ve kütüphanecilerin yaklaşımları. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara.
  9. Duman, H. (2004). Halk kütüphanelerinde yeniden yapılanma. Türk Kütüphaneciliği, 18 (4), 418-445.
  10. Eraslan, Z. (2009). Türkiye’de il özel idareleri ve kalkınma: Cumhuriyet öncesi dönem. K. U. Bilgin, A. Akay ve K. Ertan (Haz.). 4. Ulusal Yerel Yönetimler Sempozyumu (19-20 Ekim 2009): Bildirileriçinde (ss.275-288). Ankara: Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü.

Kaynak Göster

APA
Açıkgöz, O., & Yılmaz, B. (2013). Türkiye’de Halk Kütüphanesi Hizmetlerinin Özel İdarelere Devri Konusunda Özel İdare Yöneticilerinin Görüşleri. Türk Kütüphaneciliği, 27(1), 136-153. https://izlik.org/JA88GL96MR