Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Öğrencilerinin Düşünce Özgürlüğü Konusundaki Görüşleri Üzerine Bir Araştırma

Cilt: 25 Sayı: 2 1 Nisan 2011
Can Besimoğlu , Şelale Korkut
PDF İndir
EN TR

Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Öğrencilerinin Düşünce Özgürlüğü Konusundaki Görüşleri Üzerine Bir Araştırma

Öz

Düşünce özgürlüğü her türlü basılı, görsel, işitsel yayından serbestçe yararlanılması ve öğrenilenlerin özümsenerek, özgün bir şekilde açıklanabilmesiyle gerçekleşir. Halk kütüphanelerinden de sorumlu olarak doğrudan toplumu yöneten kişilerin mülki idare amiri düşünce özgürlüğü konusundaki görüşleri son derece önemlidir. Bu çalışma, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü ile Bilkent Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi bölümlerinde öğrenim gören dördüncü sınıf lisans öğrencilerinin düşünce özgürlüğü konusundaki yaklaşımlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu çerçevede, bu üniversitelerin ilgili fakültelerindeki toplam 58 öğrenciye 2010 Mayıs ayında anket uygulanmıştır. Araştırma sonucunda her iki üniversitedeki Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü öğrencilerinin de düşünce özgürlüğünden yana olmakla birlikte düşünce özgürlüğü hakkında fazla bilgilerinin olmadığı görülmüştür. Düşüncelerin şiddete teşvik etmesi, hakaret, aşağılama ve küfür içermesi durumunda düşünce özgürlüğünün sınırının olması gerektiği öğrencilerin çoğunluğu tarafından belirtilmiştir. Ancak öğrencilerin yarısı, kütüphanede bazı yayınlara sansür uygulanması yönünde görüşte bulunmuşlardır. Bu da düşünce özgürlüğü ve kütüphaneye yansıması bakımından düşündürücüdür.

Anahtar Kelimeler

düşünce özgürlüğü,kamu yönetimi,halk kütüphanesi,sansür

Kaynakça

  1. ALA-American Library Association (1989). Intellectual freedom manual. Compiled by Office for Intellectual Freedom of the American Library Association. Chicago: ALA.
  2. ALA-American Libray Association (2002). Intellectual Freedom Manual. Sixth Edition, compiled by the Office for Intellectual Freedom of the American Library Association. Chicago: ALA.
  3. ALA-American Libray Association (2006). Intellectual Freedom Manual. Seventh Edition American Library Association. Kitap tanıtımı. 23 Nisan 2010 tarihinde http://www.ala.org/ala/aboutala /offices/oif/ iftoolkits/i fmanual/intellectual.cfm adresinden erişildi. Document ID: 137446
  4. Avrupa Konseyi İnsan Hakları Genel Müdürlüğü. (2002). Avrupa'da düşünce özgürlüğü: Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 10.maddesine ilişkin içtihat. (D. Tezcan, Çev.). İzmir: Etki.
  5. Çelik, A. ve Tonta, Y. (1996). Düşünce özgürlüğü, bilgi edinme özgürlüğü ve bilgi hizmetleri. Y. Tonta ve A. Çelik (Yay.Haz.), Bilgi edinme özgürlüğü içinde (s. 1­ 13). Ankara: Türk Kütüphaneciler Derneği.
  6. Danışman, A. (1982). Basın özgürlüğünün sağlanması önlemleri (Devletin basın karşısındaki aktif tutumu). Ankara: Ankara Üniversitesi Basın-Yayın Yüksek Okulu.
  7. Dunsire, A. (1999). Then and now public administration: 1953-1999, Political Studies, 47, 360-378.
  8. Ergun, T. (2004). Kamu yönetimi: kuram, siyasa, uygulama. Ankara: Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi.
  9. Gülle, M. T. (1996). Türkiye'de bilgi edinme özgürlüğüne ilişkin sorunlar. Y. Tonta ve A. Çelik (Yay.Haz.), Bilgi edinme özgürlüğü içinde (ss. 22-45). Ankara: Türk Kütüphaneciler Derneği.
  10. Gülle, M.T. (1997). Türkiye'de düşünce özgürlüğü sorunu ve halk kütüphanelerine yansıması.Yayınlanmamış doktora tezi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara.

Kaynak Göster

APA
Besimoğlu, C., & Korkut, Ş. (2011). Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Öğrencilerinin Düşünce Özgürlüğü Konusundaki Görüşleri Üzerine Bir Araştırma. Türk Kütüphaneciliği, 25(2), 205-237. https://izlik.org/JA42UF79GN