İnceleme Makalesi

OLMASA MEKTUBUN... FAZLULLAH’IN TORUNUNUN ŞAHRUH DÖNEMİNDE YAŞADIKLARI

Sayı: 105 29 Mart 2023
PDF İndir

OLMASA MEKTUBUN... FAZLULLAH’IN TORUNUNUN ŞAHRUH DÖNEMİNDE YAŞADIKLARI

Öz

Hurufilik tarihinin en önemli belgelerinden biri, Sahîfetü’l-İstihlâs olarak bilinen ve Emir Gıyaseddin tarafından başka bir hurufiye gönderilen bir mektuptur. Timurluların lideri Şahruh’a 830/1427 yılında Ahmedî Lor tarafından bir suikast girişimden bulunulmuş, odasındaki eşyalardan ve görüştüğü kişilerden hareketle bu şahsın hurufi olduğuna kanaat getirilmiştir. Bu olaydan iki yıl sonra Fazlullah’ın torunu Emir Nurullah ve Fazlullah’ın halifesi Aliyyü’l A’lâ’nın yeğeni Emir Gıyaseddin suikastın azmettiricleri oldukları düşüncesiyle tutuklanmış, sorgulanmış, hapsedilmiş ve nihayetinde de zindandan kaçmışlardır. Elimizde tek nüshası olan bu mektup tüm bu süreçleri en ince ayrıntısına kadar anlatmaktadır. Mektupta dönemin idarecilerinin ve ulemanın hurufilere bakışları, hurufilerin tarih kitaplarına yansımayan Timur ve Karakoyunlularla bazı temasları da göze çarpmaktadır. Buna ek olarak söz konusu kişilerin hurufilik hakkında aslında çok az şey bildikleri de açıkça görülüyor. 15. yüzyıl Timurlu devletinde yargılanma sürecini bizzat yargılananların ifadelerinden takip edebildiğimiz bu mektup, bize sunduğu tarihsel veriler yanında Fazlullah’ın ve ailesinin mezhebi, Vahdet-i Vücutçulukla aralarındaki mesafe gibi doktriner bilgileri de içermektedir. Bu çalışmamızda, öncelikle mektubun yazıldığı sürece kadarki dönemi kapsayan tarihsel arka plan izah edilmiş, mektupta geçen bilgilerin sağlaması yapılarak bir kronoloji oluşturulmuş akabinde de tarihsel ve doktriner açıdan önemi anlatılmıştır. Mektup yazıldığı dil olan Farsça haliyle Gölpınarlı tarafından yayınlanmıştır. Mektubun gerek yazma nüshasındaki gerekse yapılan neşrindeki fiziksel özellikleri istifade edilmesini zorlaştırmıştır. Bu nedenledir ki önemine rağmen sınırlı sayıda atıf yapılmış, yapılan atıflarda da mektubun doğru anlaşılmadığı görülmüştür. Bundan sonraki çalışmalara kaynaklık etmesi ve daha doğru bir şekilde anlaşılması için mektubu Türkçe’ye tercüme ederek araştırmamızın sonuna ekledik ve dipnotlarda gerekli açıklamaları gösterdik.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Alyârî, Hüseyin. “Nâme-î ez Peser-i Fazlullah Hurûfî”. Dânişgede-i Edebiyat ve Ulûm-ı İnsânî 82(1346), 175-197.
  2. Amoretti B.S. “Religion in the Timurid and Safavid Periods”. The Cambridge History of Iran. ed. Peter Jackson. 610–656. Cambridge: Cambridge University Press, 2006.
  3. Ajand Yakup. “Hurûfiyân ve Bîdâd-i Tîmûrî”. Mecelle-i Keyhân Ferhengî 61(1368), 52–54.
  4. Aka, İsmail. Mirza Şahruh ve Zamanı. Ankara: Türk Tarih Kurumu, 1994.
  5. Aliyyü’l A’lâ. Firâk-nâme. İstanbul Üniv. Kütüphanesi Farsça, no. 1158.
  6. Risale. Millet Kütüphanesi, Ali Emirî Farsça, no. 1027, vr. 61b.
  7. Bashir Shahzad. “Enshrining Sainthood: The death and memorialization of Faḍlallah Astarabadi in Hurufi Thought”. The Muslim World 90-3/4 (2000), 289–308.
  8. Basîrî Pûr, Ali. "Eş’âr-ı Bâz-mânde ez Dîvân-ı Hakîkî". Ayine Mîrâs 45 (1388), 53–62.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

İnceleme Makalesi

Yayımlanma Tarihi

29 Mart 2023

Gönderilme Tarihi

25 Temmuz 2022

Kabul Tarihi

15 Aralık 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Sayı: 105

Kaynak Göster

APA
Usluer, F. (2023). OLMASA MEKTUBUN... FAZLULLAH’IN TORUNUNUN ŞAHRUH DÖNEMİNDE YAŞADIKLARI. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, 105, 1-37. https://izlik.org/JA49WA48AZ
AMA
1.Usluer F. OLMASA MEKTUBUN. FAZLULLAH’IN TORUNUNUN ŞAHRUH DÖNEMİNDE YAŞADIKLARI. TKHBVD. 2023;(105):1-37. https://izlik.org/JA49WA48AZ
Chicago
Usluer, Fatih. 2023. “OLMASA MEKTUBUN. FAZLULLAH’IN TORUNUNUN ŞAHRUH DÖNEMİNDE YAŞADIKLARI”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, sy 105: 1-37. https://izlik.org/JA49WA48AZ.
EndNote
Usluer F (01 Mart 2023) OLMASA MEKTUBUN. FAZLULLAH’IN TORUNUNUN ŞAHRUH DÖNEMİNDE YAŞADIKLARI. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi 105 1–37.
IEEE
[1]F. Usluer, “OLMASA MEKTUBUN... FAZLULLAH’IN TORUNUNUN ŞAHRUH DÖNEMİNDE YAŞADIKLARI”, TKHBVD, sy 105, ss. 1–37, Mar. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA49WA48AZ
ISNAD
Usluer, Fatih. “OLMASA MEKTUBUN. FAZLULLAH’IN TORUNUNUN ŞAHRUH DÖNEMİNDE YAŞADIKLARI”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 105 (01 Mart 2023): 1-37. https://izlik.org/JA49WA48AZ.
JAMA
1.Usluer F. OLMASA MEKTUBUN. FAZLULLAH’IN TORUNUNUN ŞAHRUH DÖNEMİNDE YAŞADIKLARI. TKHBVD. 2023;:1–37.
MLA
Usluer, Fatih. “OLMASA MEKTUBUN. FAZLULLAH’IN TORUNUNUN ŞAHRUH DÖNEMİNDE YAŞADIKLARI”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, sy 105, Mart 2023, ss. 1-37, https://izlik.org/JA49WA48AZ.
Vancouver
1.Fatih Usluer. OLMASA MEKTUBUN. FAZLULLAH’IN TORUNUNUN ŞAHRUH DÖNEMİNDE YAŞADIKLARI. TKHBVD [Internet]. 01 Mart 2023;(105):1-37. Erişim adresi: https://izlik.org/JA49WA48AZ

Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Velî Araştırma Dergisi'nde yayımlanan makaleler Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International 33890 lisansı ile lisanslanmıştır.