TR
EN
Makedonya’nın İslamlaşmasında Bektaşi ve Halvetiliğin Katkısına Bir Örnek: Kırçova’da Bektaşi ve Halveti Tekkeleri
Öz
Balkan Yarımadasının merkezini teşkil eden Makedonya, bu konumu sayesinde doğu ve batıistikametinde gelişen inanç ve bu bağlamda oluşan bir sosyo-kültürel etki alanında kalmıştır.İki zıt kutup arasında harmanlanan Makedonya toprakları ve halkları, özellikle Osmanlılarınbölgeyi fethi ile birlikte İslamiyet ile kaynaşmıştır. Anadolu’dan bölgeye getirilip belirli biriskân politikasıyla yerleştirilen Türkler ve onların İslam anlayışlarıyla da, Balkanlarda sınırlarıüst düzeyde bir hoşgörü ortamı kurulmuştur. Balkanlara sonradan gelen Müslümanlar ileuzun süredir burada yaşayan Hristiyan yerli halk arasında gelişen kaynaşma zemininin sağlanmasındaise, tasavvuf ve bu anlayışının temelindeki insan sevgisi yer almıştır. Temelindeinsan, sabır ve hoşgörü olan tarikatlarla birlikte, Balkanlarda etkisi çok belirgin bir şekildegörülen ve uzun yıllar boyunca varlığını sürdüren bir İslam kültürü de oluşmuştur. Çalışmamızınamacı, Balkanlarda İslam’ın yayılması ve geniş halk toplulukları tarafından özümsenerekbenimsenmesinde tasavvuf ve bu eksende hareket eden tarikatlar ile tekke kültürününetkisini, Kırçova şehri özelinde ortaya koymaktır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- ACAROĞLU, T. (2006). Balkanlarda Türkçe Yer Adları Kılavuzu. İstanbul: IQ Kültür Sanat Yayıncılık.
- AKMAN, H. (2006). Paylaşılamayan Balkanlar. İstanbul: IQ Kültür Sanat Yayıncılık.
- AKTAŞ, A.-DEMİR, T. (2010). “Gazi Üniversitesi Hacı Bektaş Veli Araştırma Merkezi Arşi- vinde Yer Alan Bektaşilik Bibliyografyası”, Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırmaları Dergisi 55, 483-520.
- ARSLAN, Ç. (2001). Türk Akıncı Beylerinin Balkanların İmarına Katkıları. Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları.
- AHMED, D. (2013). Tevarih-i Ali Osman: Aşıkpaşazade Tarihi, Yayına Haz. Nejdet Öztürk, İstanbul: Bilge Kültür Sanat Yayınları.
- AYDIN, A. (2004). “Makedonya Gezi Notları”, Serçeşme Dergisi 3, 28-29.
- AYVERDİ, E. H. (2000). Avrupa Osmanlı Mimari Eserleri Yugoslavya III. İstanbul: Fetih Ce- miyeti Yayınları.
- BAKIRCI, N. ve TÜRKAN, H. K. (2013). “Tekke ve Zaviyelerin Balkanlardaki Rolü ve Öne- mi”, TÜRÜK Dil, Edebiyat Ve Halkbilimi Araştırmaları Dergisi 1: 1, 145-160.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
14 Nisan 2015
Gönderilme Tarihi
-
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2015 Sayı: 73
APA
Ural, S. (2015). Makedonya’nın İslamlaşmasında Bektaşi ve Halvetiliğin Katkısına Bir Örnek: Kırçova’da Bektaşi ve Halveti Tekkeleri. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, 73, 129-152. https://izlik.org/JA56HF59WW
AMA
1.Ural S. Makedonya’nın İslamlaşmasında Bektaşi ve Halvetiliğin Katkısına Bir Örnek: Kırçova’da Bektaşi ve Halveti Tekkeleri. TKHBVD. 2015;(73):129-152. https://izlik.org/JA56HF59WW
Chicago
Ural, Selçuk. 2015. “Makedonya’nın İslamlaşmasında Bektaşi ve Halvetiliğin Katkısına Bir Örnek: Kırçova’da Bektaşi ve Halveti Tekkeleri”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, sy 73: 129-52. https://izlik.org/JA56HF59WW.
EndNote
Ural S (01 Nisan 2015) Makedonya’nın İslamlaşmasında Bektaşi ve Halvetiliğin Katkısına Bir Örnek: Kırçova’da Bektaşi ve Halveti Tekkeleri. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi 73 129–152.
IEEE
[1]S. Ural, “Makedonya’nın İslamlaşmasında Bektaşi ve Halvetiliğin Katkısına Bir Örnek: Kırçova’da Bektaşi ve Halveti Tekkeleri”, TKHBVD, sy 73, ss. 129–152, Nis. 2015, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA56HF59WW
ISNAD
Ural, Selçuk. “Makedonya’nın İslamlaşmasında Bektaşi ve Halvetiliğin Katkısına Bir Örnek: Kırçova’da Bektaşi ve Halveti Tekkeleri”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 73 (01 Nisan 2015): 129-152. https://izlik.org/JA56HF59WW.
JAMA
1.Ural S. Makedonya’nın İslamlaşmasında Bektaşi ve Halvetiliğin Katkısına Bir Örnek: Kırçova’da Bektaşi ve Halveti Tekkeleri. TKHBVD. 2015;:129–152.
MLA
Ural, Selçuk. “Makedonya’nın İslamlaşmasında Bektaşi ve Halvetiliğin Katkısına Bir Örnek: Kırçova’da Bektaşi ve Halveti Tekkeleri”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, sy 73, Nisan 2015, ss. 129-52, https://izlik.org/JA56HF59WW.
Vancouver
1.Selçuk Ural. Makedonya’nın İslamlaşmasında Bektaşi ve Halvetiliğin Katkısına Bir Örnek: Kırçova’da Bektaşi ve Halveti Tekkeleri. TKHBVD [Internet]. 01 Nisan 2015;(73):129-52. Erişim adresi: https://izlik.org/JA56HF59WW