HACI BEKTAŞ-I VELİ ÖĞRETİSİNDE AKLIN VE İLMİN YERİ

Sayı: 88 18 Aralık 2018
  • İbrahim Gül
PDF İndir
TR EN

HACI BEKTAŞ-I VELİ ÖĞRETİSİNDE AKLIN VE İLMİN YERİ

Öz

Hacı Bektaş-ı Veli, İslam dinini günün koşullarına göre yorumlayan bir Türk sufisidir. Makâlât adlı eserinde yer alan “Dört Kapı Kırk Makam” öğretisi kâmil insan yetiştirmenin basamaklarını gösteren bir program niteliği taşımaktadır. Hacı Bektaş-ı Veli’nin bu eserinde “akıl” ve “ilim” kavramlarına da yer verilmiştir. O “İlimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır” sözü ile ilmin önemini en veciz bir şekilde ortaya koymuştur. Bu çalışmanın amacı, bu öğretiye göre akıl-ilim ilişkisinin önemini ortaya çıkarmaktır. Bu amaçla Hacı Bektaş Veli’nin Makâlât’ı ve farklı kaynaklar taranarak insan yaşamında aklın ve ilmin önemi ortaya konmaya çalışılmıştır. Araştırmanın yöntemi doküman taramaya dayalıdır. Araştırmanın yöntemine uygun olarak Hacı Bektaş Veli’nin Makâlât’ı ayrıntılı olarak taranmış, akıl ve ilim ile ilgili kısımlar çıkarılmıştır. Bazı yerlerde metnin orijinali değiştirilmeden verilmiştir. Makâlât’ta akıl ve ilim kavramları bir takım benzetmelerle ele alınarak işlenmiştir. Ona göre akıl yeryüzünde Allah’ın terazidir. İman da akıl üzeredir. Aklın üç koruması: sabır, utanma ve kanaattir. İlim üçtür: muhkem ayetler, kesin farzlar, bunların dışındakilerdir. Hacı Bektaş Veli ilim öğrenmeyi ibadet etmekten öncelikli görmektedir. Yani Şeriatın ikinci makamı ilim öğrenmektir. Öyleyse ilim adamlarına da saygılı olmak gerekir. Hacı Bektaş Veli öğretisi, onun akla ve ilme ne kadar verdiğini göstermektedir. O bir bakıma Türk-İslam inancının bir sentezini yaparak günümüz İslam anlayışına da ışık tutmaya çalışmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aktaş, Çiğdem (2000). “Toplumsal Açıdan Erenlerin Ser Çeşmesi: Hacı Bektaş Veli”, Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Velî Araştırma Dergisi, Ankara: 14, 199–231.
  2. Atay, Hüseyin (1987). “Bilgi Teorisi (İlmin İmkânı)”, A.Ü. İlahiyat Fakültesi Dergisi, 29 (1), 1–39.
  3. Alak Suresi (2018). “Ayet Meali”, Erişim Tarihi: 6.10.2018. https://kuranfihristi.net/ ayetleri/ak%C4%B1l
  4. Araf Suresi (2018). “Ayet Meali”, Erişim Tarihi: 6.10.2018.https://kuranfihristi.net/ ayetleri/ ak%C4%B1l
  5. Bakara Suresi (2018). “Ayet Meali”, Erişim tarihi: 6.10.2018.https://kuranfihristi.net/ ayetleri/ak%C4%B1l
  6. Bayar, Volkan ve Bayar Saadet Aylin (2014). “Erdemli İnsan Yetiştirme Modeli: Hacı Bektâş-ı Velî Felsefesinden Çağcıl Eğitim Sistemleri İçin Bazı Çıkarımlar”, Eği- tim ve İnsani Bilimler Dergisi: Teori ve Uygulama Ankara: 5 (9), 19–42.
  7. Bozkurt, Turan (2011). Hünkâr Hacı Bektaşi Veli, İstanbul: Yılmaz Basım.
  8. Canbulat, Mehmet (2018). “İslam’ın ilme verdiği önem”, Erişim tarihi: 10.10.2018 http://www2.diyanet.gov.tr/DinHizmetleriGenelMudurlugu/VaazHizmetleri/%- C4%B0slam’%C4%B1n%20%C4%B0lme%20Verdi%C4%9Fi%20%C3%- 96nem-I.pdf

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

İbrahim Gül Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

18 Aralık 2018

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Sayı: 88

Kaynak Göster

APA
Gül, İ. (2018). HACI BEKTAŞ-I VELİ ÖĞRETİSİNDE AKLIN VE İLMİN YERİ. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, 88, 97-110. https://izlik.org/JA52SA95ZK
AMA
1.Gül İ. HACI BEKTAŞ-I VELİ ÖĞRETİSİNDE AKLIN VE İLMİN YERİ. TKHBVD. 2018;(88):97-110. https://izlik.org/JA52SA95ZK
Chicago
Gül, İbrahim. 2018. “HACI BEKTAŞ-I VELİ ÖĞRETİSİNDE AKLIN VE İLMİN YERİ”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, sy 88: 97-110. https://izlik.org/JA52SA95ZK.
EndNote
Gül İ (01 Aralık 2018) HACI BEKTAŞ-I VELİ ÖĞRETİSİNDE AKLIN VE İLMİN YERİ. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi 88 97–110.
IEEE
[1]İ. Gül, “HACI BEKTAŞ-I VELİ ÖĞRETİSİNDE AKLIN VE İLMİN YERİ”, TKHBVD, sy 88, ss. 97–110, Ara. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA52SA95ZK
ISNAD
Gül, İbrahim. “HACI BEKTAŞ-I VELİ ÖĞRETİSİNDE AKLIN VE İLMİN YERİ”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 88 (01 Aralık 2018): 97-110. https://izlik.org/JA52SA95ZK.
JAMA
1.Gül İ. HACI BEKTAŞ-I VELİ ÖĞRETİSİNDE AKLIN VE İLMİN YERİ. TKHBVD. 2018;:97–110.
MLA
Gül, İbrahim. “HACI BEKTAŞ-I VELİ ÖĞRETİSİNDE AKLIN VE İLMİN YERİ”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, sy 88, Aralık 2018, ss. 97-110, https://izlik.org/JA52SA95ZK.
Vancouver
1.İbrahim Gül. HACI BEKTAŞ-I VELİ ÖĞRETİSİNDE AKLIN VE İLMİN YERİ. TKHBVD [Internet]. 01 Aralık 2018;(88):97-110. Erişim adresi: https://izlik.org/JA52SA95ZK

Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Velî Araştırma Dergisi'nde yayımlanan makaleler Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International 33890 lisansı ile lisanslanmıştır.