KIBRIS AKSAKALLI EFSANESİ’NDE ALEVİ-TÜRKMEN İNANÇ MOTİFLERİ

Sayı: 75 12 Ekim 2015
  • Ejdan Sadrazam
  • Şevket Öznur
PDF İndir
TR EN

KIBRIS AKSAKALLI EFSANESİ’NDE ALEVİ-TÜRKMEN İNANÇ MOTİFLERİ

Öz

Bu makalenin başlıca amacı günümüzde derlenmiş olan ‘Ak Sakallı Efsanesi’ içerisinde şamanizmve animizm gibi eski Türk inançlarının simge ve kavramlarının sürekliliğini ve taşınmasınıkeşfetmek ve irdelemektir. Dini semboller belirli bir yaşam tarzı ile belirli bir metafizikarasında temel bağlantıları formüle etmekte ve bunu yaparken bir diğerinin yetkisini ödünçalmaktadır. Aleviler tarafından taşınan Eski Türk inançlarının simge ve kavramları ikincil veresmi dine karşıydı. Bu nedenle yeni kuşakların geleneksel Türk dinlerini, düşünme tarzlarınıve yaşambiçimleri konusunda eğitilmeleri için efsaneler içerisine gizlenmişlerdi. Tavşantotemi, kutsal dağ motifi, kutsanan göç olgusu, üç ve yedi gibi eski Türk inançlarında önemliolan kutsal sayılar, don değiştirme, şamanın ateşe hükmentmesi ve şamanın kendisi gibi çeşitlisemboller içerisine yerleşmiş inançlar bu araştırma boyunca tespit edilmiştir. Şimdiyekadar kültür kalıpları, sistemleri veya semboller kompleksleri gibi, dini simgeler bilgi dışsalkaynaklı bilgiler olarak düşünülüyordu. Oysa, onların içselleştirdiği bilgi, toplumla bütünleşmiştir.Bunu, bir efsanenin başarısının aile ve toplum içerisinde düzenli tekrarlanmasınabağlı olmasından anlıyoruz. Fakat gerçek başarı toplumun maruz kaldığı pek çok açıklanamayanhastalık, keder ve diğer felaketlere toplum için yaratıcı ve özgün yanıtlar sunabilmesive geçmiş ile bugün veya ölülerle yeni kuşaklar arasında bir süreklilik temeli kurabilmesidir.Efsanenin dokusunun yapısökümü, Kıbrıs Türklerinin bu gizli kalmış gerçekliğini görünürkılacağı gibi inançların değişimini anlamaya çalışan kuramsal ve yöntemsel çalışmalar için deyararlı olacaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. ANDERSON, B. (2006). Imagined Communities, Verso, Londra.
  2. ARSLAN, H.E. (2002). Tabu (Taboo) ve Kelimelerin Anlam Alanlarına Etkisi, Türk Dili Araştırmaları Yıllığı Belleten 2, Ankara.
  3. BARKAN, Ö.L. (1942). Kolonizatör Türk Dervişleri Ve Zaviyeler,Vakıflar Dergisi, s. II, Anka- ra, s. 279-304.
  4. BAYAT, F. (2005). Mitolojiye Giriş, Karam Yayınları, Çorum.
  5. BONNEFOY, Y. (2000). Mitoloji Sözlüğü, Yayına Hazırlayan: Levent Yılmaz, Dost Kitapevi, Ankara.
  6. BORATAV, P.N. (1978). 100 Soruda Türk Halk Edebîyatı, Gerçek Yayınları, İstanbul.
  7. BORATAV, P.N.(2000). Halk Edebiyatı Dersleri, Tarih Vakfı Yayını, İstanbul.
  8. BOZKURT, F. (2005). Toplumsal Boyutlarıyla Alevilik, Kapı Yayınları, İstanbul.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Ejdan Sadrazam Bu kişi benim

Şevket Öznur Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

12 Ekim 2015

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2015 Sayı: 75

Kaynak Göster

APA
Sadrazam, E., & Öznur, Ş. (2015). KIBRIS AKSAKALLI EFSANESİ’NDE ALEVİ-TÜRKMEN İNANÇ MOTİFLERİ. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, 75, 77-96. https://izlik.org/JA28KD66ZY
AMA
1.Sadrazam E, Öznur Ş. KIBRIS AKSAKALLI EFSANESİ’NDE ALEVİ-TÜRKMEN İNANÇ MOTİFLERİ. TKHBVD. 2015;(75):77-96. https://izlik.org/JA28KD66ZY
Chicago
Sadrazam, Ejdan, ve Şevket Öznur. 2015. “KIBRIS AKSAKALLI EFSANESİ’NDE ALEVİ-TÜRKMEN İNANÇ MOTİFLERİ”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, sy 75: 77-96. https://izlik.org/JA28KD66ZY.
EndNote
Sadrazam E, Öznur Ş (01 Ekim 2015) KIBRIS AKSAKALLI EFSANESİ’NDE ALEVİ-TÜRKMEN İNANÇ MOTİFLERİ. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi 75 77–96.
IEEE
[1]E. Sadrazam ve Ş. Öznur, “KIBRIS AKSAKALLI EFSANESİ’NDE ALEVİ-TÜRKMEN İNANÇ MOTİFLERİ”, TKHBVD, sy 75, ss. 77–96, Eki. 2015, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA28KD66ZY
ISNAD
Sadrazam, Ejdan - Öznur, Şevket. “KIBRIS AKSAKALLI EFSANESİ’NDE ALEVİ-TÜRKMEN İNANÇ MOTİFLERİ”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 75 (01 Ekim 2015): 77-96. https://izlik.org/JA28KD66ZY.
JAMA
1.Sadrazam E, Öznur Ş. KIBRIS AKSAKALLI EFSANESİ’NDE ALEVİ-TÜRKMEN İNANÇ MOTİFLERİ. TKHBVD. 2015;:77–96.
MLA
Sadrazam, Ejdan, ve Şevket Öznur. “KIBRIS AKSAKALLI EFSANESİ’NDE ALEVİ-TÜRKMEN İNANÇ MOTİFLERİ”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, sy 75, Ekim 2015, ss. 77-96, https://izlik.org/JA28KD66ZY.
Vancouver
1.Ejdan Sadrazam, Şevket Öznur. KIBRIS AKSAKALLI EFSANESİ’NDE ALEVİ-TÜRKMEN İNANÇ MOTİFLERİ. TKHBVD [Internet]. 01 Ekim 2015;(75):77-96. Erişim adresi: https://izlik.org/JA28KD66ZY

Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Velî Araştırma Dergisi'nde yayımlanan makaleler Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International 33890 lisansı ile lisanslanmıştır.