ALEVİLİKTE “YAKADAN GEÇİRME” RİTÜELİ VE ÂŞIK NİYAZİ ÖRNEĞİ

Sayı: 60 3 Aralık 2011
  • Bülent Akın
PDF İndir
TR EN

ALEVİLİKTE “YAKADAN GEÇİRME” RİTÜELİ VE ÂŞIK NİYAZİ ÖRNEĞİ

Öz

Türk toplumunun eski deyim ve geleneklerinden olan yakadan geçirmek ile ilgili olarak bugüne kadar yapılan çalışmalarda, geleneğin Alevi inancına özgü uygulanışıyla ilgili bir tespit ya da derleme yapılmamıştır. Anadolu’nun çeşitli yörelerinde yaşayan Türkler arasında geleneğin uygulanışı ile ilgili olarak daha önceden yapılan tespitler üzerinden yola çıkılarak hazırlanan bu makalede, Diyarbakır ve çevresinde yaşayan Türkmen Aleviler arasında yakadan geçirmek deyim ve geleneğinin yöre Alevilerine özgü bir ritüel olarak uygulanışı ile ilgili tespit ve değerlendirmelere yer verilmiştir. Buna paralel olarak da makalede, yakadan geçirmek geleneğinin bugüne kadar yapılan araştırmalarda tespit edildiği kadarıyla bilinen uygulanışı ile Alevilikte bir ritüel olarak pratiğinin karşılaştırılmasına da kısaca değinilmiştir. Yine yörede geleneğin uygulanışı, bir örnek olay ile Âşık Niyazi örneği pekiştirilerek konunun daha somut bir zemin üzerine oturtulması sağlanmıştır. Çalışma öncesinde konuyla ilgili literatür taraması yapılmış, araştırma esnasında gözlem ve soru-cevap teknikleri kullanılmıştır. Halkbilimi disiplini çerçevesinde yapılan alan araştırması sonucunda yakadan geçirme geleneğinin yörede varlığı, Alevilikteki uygulanışı ve uygulama farklılıkları tespit edilerek bilim dünyasının dikkatine sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. AKCA, Gözen (2009). Diyarbakır İli Ergani İlçesi Halk Kültürü Araştırması, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Adana.
  2. AKIN, Bülent (2010a). Dost Meryem Hayatı Sanatı ve Şiirleri, Horasan Yayınları, İstanbul.
  3. AKIN, Bülent (2010b). “Diyarbakırlı Âşık Niyazi’nin Hayatı, Sanatı ve Şiirlerinden Örnekler”, Alevilik-Bektaşilik Araştırmaları Dergisi, Sayı 2, ss. 83-99, Almanya.
  4. AKIN, Bülent (2011). Diyarbakırlı Türkmen Alevi Âşıklar, Alevi-Bektaşi Kültür Enstitüsü Yayınları, Köln/Almanya.
  5. ÇETİNKAYA, Ülkü (2009). “Divan Şiirinde ‘Çok Başlu (Ziyade Ser)’ Deyimi Üzerine”, Turkish Studies-Türkoloji Araştırmaları, S. 4/2 Ss.226-245.
  6. DEVELLİOĞLU, Ferit (2000). Osmanlıca Türkçe Ansiklopedik Lûgat, Ankara.
  7. ERGİN, Muharrem (1989). Dede Korkut Kitabı, I ve II. Cilt, TDK Yayınları, Ankara.
  8. ERSAL, Mehmet (2011). “Alevi İnanç Sistemindeki Ritüellik Özel Terimler: Musahiplik”, Turkish Studies-Türkoloji Araştırmaları, S. 6/1, Ss.1058-1083.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Bülent Akın Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

3 Aralık 2011

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2011 Sayı: 60

Kaynak Göster

APA
Akın, B. (2011). ALEVİLİKTE “YAKADAN GEÇİRME” RİTÜELİ VE ÂŞIK NİYAZİ ÖRNEĞİ. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, 60, 335-346. https://izlik.org/JA43DC29MF
AMA
1.Akın B. ALEVİLİKTE “YAKADAN GEÇİRME” RİTÜELİ VE ÂŞIK NİYAZİ ÖRNEĞİ. TKHBVD. 2011;(60):335-346. https://izlik.org/JA43DC29MF
Chicago
Akın, Bülent. 2011. “ALEVİLİKTE ‘YAKADAN GEÇİRME’ RİTÜELİ VE ÂŞIK NİYAZİ ÖRNEĞİ”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, sy 60: 335-46. https://izlik.org/JA43DC29MF.
EndNote
Akın B (01 Aralık 2011) ALEVİLİKTE “YAKADAN GEÇİRME” RİTÜELİ VE ÂŞIK NİYAZİ ÖRNEĞİ. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi 60 335–346.
IEEE
[1]B. Akın, “ALEVİLİKTE ‘YAKADAN GEÇİRME’ RİTÜELİ VE ÂŞIK NİYAZİ ÖRNEĞİ”, TKHBVD, sy 60, ss. 335–346, Ara. 2011, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA43DC29MF
ISNAD
Akın, Bülent. “ALEVİLİKTE ‘YAKADAN GEÇİRME’ RİTÜELİ VE ÂŞIK NİYAZİ ÖRNEĞİ”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 60 (01 Aralık 2011): 335-346. https://izlik.org/JA43DC29MF.
JAMA
1.Akın B. ALEVİLİKTE “YAKADAN GEÇİRME” RİTÜELİ VE ÂŞIK NİYAZİ ÖRNEĞİ. TKHBVD. 2011;:335–346.
MLA
Akın, Bülent. “ALEVİLİKTE ‘YAKADAN GEÇİRME’ RİTÜELİ VE ÂŞIK NİYAZİ ÖRNEĞİ”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, sy 60, Aralık 2011, ss. 335-46, https://izlik.org/JA43DC29MF.
Vancouver
1.Bülent Akın. ALEVİLİKTE “YAKADAN GEÇİRME” RİTÜELİ VE ÂŞIK NİYAZİ ÖRNEĞİ. TKHBVD [Internet]. 01 Aralık 2011;(60):335-46. Erişim adresi: https://izlik.org/JA43DC29MF

Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Velî Araştırma Dergisi'nde yayımlanan makaleler Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International 33890 lisansı ile lisanslanmıştır.