Araştırma Makalesi

NASREDDİN HOCA FIKRALARINDA AHİLİK DEĞERLERİNİN İZLERİ

Sayı: 106 3 Temmuz 2023
PDF İndir

NASREDDİN HOCA FIKRALARINDA AHİLİK DEĞERLERİNİN İZLERİ

Öz

13. yüzyıl ve devam eden birkaç yüzyıl; Anadolu’nun siyasî, sosyal ve ekonomik yönden kargaşaların, toplumsal çatışmaların yoğun olarak görüldüğü bir zaman dilimidir. İktidar mücadelelerin şiddetle devam ettiği bu zaman diliminde Anadolu halkı çaresizlik ve umutsuzluk içerisinde kendi kabuğuna çekilmiş ve Türkmen dervişlerinin etrafında toplanmaya başlamışlardır. Edebiyat ve kültür hayatının da yabancı kültürlerin etkisi altında fakirleştiği bu zamanda tasavvufi cereyanların ve sözlü edebiyat geleneğinin arttığı görülmektedir. Arapça ve Farsça kaynaklara vakıf olamayan veya sınırlı sayıdaki Türkçe eserlere ulaşamayan halk kendi diliyle ve sözlü gelenekte devam eden halk edebiyatı ürünleri ile okuma ve dinleme ihtiyacını karşılamaya çalışmış ve buradan öğrendikleriyle de toplumsal çöküntü halini yaşayan Selçuklu toplumu, adeta bir moral deposu olarak devrin önemli bir bilge tipini temsil eden Nasreddin Hoca fıkralarına sarılmıştır. Büyük bir bilge olarak karşımıza çıkan Nasreddin Hoca fıkralarında toplumu sosyal, kültürel, siyasî ve ekonomik yönden adeta yeniden imar etmeye çalışmış ve içinde yaşadıkları ruhsal çöküntüyü gülmece penceresinden gidermeye çalışmışlardır. Hoca sadece bir gülmece ustası olmasının ötesinde sorunlara bulduğu pratik cevaplarla yüzyılların ötesinden günümüze kadar gelebilmeyi başarmış büyük bir değerdir. Onun fıkralarında toplumun aksayan her yönüyle ilgili çözümler bulunmaktadır. Bu konular içerisinde özellikle belirli sanat ve meslek gruplarından insanların gözünden ticari hayatla ilgili verdiği mesajlarla topluma bir rehber ve öğretmen görevi görmüş ve bu yüzyıldaki büyük bir toplumsal oluşum olan Ahilik Kurumunun temel değerlerini topluma yerleştirmeyi amaçlamıştır. Nasreddin Hoca fıkralarıyla ilgili pek çok metin yayımı arasından belirli kriterleri gözeterek fıkralar seçilmiştir. Burada fıkraların Nasreddin Hoca'ya ait olup olmadığından ziyade Nasreddin Hoca geleneğinde anlatılıp anlatılmadığı esas alınmıştır. Bu makalede Hoca’nın seçilmiş fıkralarında; Ahilik teşkilatının temel değerlerinin ele alınması amaçlanmıştır.

Anahtar Kelimeler

Teşekkür

Ahilik kültürü ile ilgili böyle bir özel sayı hazırladığınız ve için dergi ailesine çok teşekkür ederiz. Başarılar dileriz.

Kaynakça

  1. Aksoy, Aysel. "13. ve 14. Yüzyılda Anadolu'da Ahi Teşkilatı, Etkisi ve Siyaseti". Medeniyet ve Toplum 2/1 (2018), 19-35.
  2. Ayva, Aziz. "Türk Kültürü ve Halk Edebiyatında Ahilik". Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 37 (2017), 163-174.
  3. Bars, Mehmet Emin. William Bascom’un “Folklorun Dört İşlevi” Işığında Nasreddin Hoca Fıkraları Üzerine Bir Değerlendirme. Turkish Studies International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic Volume 10/4 Winter, 2015, 149-166.
  4. Bayram, Mikail. Ahi Evren ve Ahi Teşkilâtı'nın Kuruluşu. Konya: Damla Matbaacılık, 1991.
  5. Boratav, Pertev Naili. 100 Soruda Türk Halk Edebiyatı, Gerçek Yayınevi, 6. Baskı, İstanbul, 1992.
  6. Boratav, Pertev Naili. Nasreddin Hoca. Islık Yayınları. İstanbul, 2014.
  7. Çağatay, Neşet. "Ahiliğin Ortaçağ Anadolu Toplumuna Etkileri". I. Uluslararası Ahilik Kültürü Sempozyum Bildirileri. ed. Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları, 1996.
  8. Ekinci, Yusuf. "Eğitimdeki Eğilimler ve Ahilik". I. Uluslararası Ahilik Kültürü Sempozyum Bildirileri. ed. Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları, 1996.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Bölgesel Çalışmalar

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

3 Temmuz 2023

Gönderilme Tarihi

28 Eylül 2022

Kabul Tarihi

31 Ekim 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Sayı: 106

Kaynak Göster

APA
Doğru, M., & Ayva, A. (2023). NASREDDİN HOCA FIKRALARINDA AHİLİK DEĞERLERİNİN İZLERİ. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, 106, 371-386. https://izlik.org/JA65CA66XA
AMA
1.Doğru M, Ayva A. NASREDDİN HOCA FIKRALARINDA AHİLİK DEĞERLERİNİN İZLERİ. TKHBVD. 2023;(106):371-386. https://izlik.org/JA65CA66XA
Chicago
Doğru, Meral, ve Aziz Ayva. 2023. “NASREDDİN HOCA FIKRALARINDA AHİLİK DEĞERLERİNİN İZLERİ”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, sy 106: 371-86. https://izlik.org/JA65CA66XA.
EndNote
Doğru M, Ayva A (01 Temmuz 2023) NASREDDİN HOCA FIKRALARINDA AHİLİK DEĞERLERİNİN İZLERİ. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi 106 371–386.
IEEE
[1]M. Doğru ve A. Ayva, “NASREDDİN HOCA FIKRALARINDA AHİLİK DEĞERLERİNİN İZLERİ”, TKHBVD, sy 106, ss. 371–386, Tem. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA65CA66XA
ISNAD
Doğru, Meral - Ayva, Aziz. “NASREDDİN HOCA FIKRALARINDA AHİLİK DEĞERLERİNİN İZLERİ”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 106 (01 Temmuz 2023): 371-386. https://izlik.org/JA65CA66XA.
JAMA
1.Doğru M, Ayva A. NASREDDİN HOCA FIKRALARINDA AHİLİK DEĞERLERİNİN İZLERİ. TKHBVD. 2023;:371–386.
MLA
Doğru, Meral, ve Aziz Ayva. “NASREDDİN HOCA FIKRALARINDA AHİLİK DEĞERLERİNİN İZLERİ”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, sy 106, Temmuz 2023, ss. 371-86, https://izlik.org/JA65CA66XA.
Vancouver
1.Meral Doğru, Aziz Ayva. NASREDDİN HOCA FIKRALARINDA AHİLİK DEĞERLERİNİN İZLERİ. TKHBVD [Internet]. 01 Temmuz 2023;(106):371-86. Erişim adresi: https://izlik.org/JA65CA66XA

Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Velî Araştırma Dergisi'nde yayımlanan makaleler Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International 33890 lisansı ile lisanslanmıştır.