Araştırma Makalesi

ŞAH İSMAİL’İN EŞİ TAÇLI BEGÜM

Sayı: 51 25 Ocak 2013
  • Tufan Gündüz *
PDF İndir
TR

ŞAH İSMAİL’İN EŞİ TAÇLI BEGÜM

Öz

Yavuz Sultan Selim ile Şah İsmail arasında yapılan Çaldıran savaşının önemli tartışma konularından birisi de Şah İsmail’in eşi Taçlı Begüm’ün Osmanlıların eline esir düşüp düşmediği meselesidir. Çünkü bu mesele hem Osmanlı hem de Safevî tarihçileri tarafından utanç, cinsiyet, namus, psikolojik üstünlük gibi kavramların gölgesinde takdim edilmektedir. Osmanlı kaynaklarına göre Taçlı Hanım, savaşta esir edilmiş ve Osmanlı bürokratlarından Tacizâde Cafer Çelebi ile evlendirilmiştir. Safevî kaynakları ise onun esaretinden hiç söz etmezler, birkaç gün kaybolduğunu yazarlar. Osmanlı ve Safevî kaynaklarının karşılaştırmalı incelenmesi sonucunda onun bir - iki gün dahi olsa Osmanlıların eline esir düştüğü; ancak, hemen serbest kaldığı ve Şah İsmail’in yanına döndüğü tespit edilmiştir. Bu yüzden onun Anadolu’da kalması ve Tacizâde Cafer Çelebi ile evlendirilmiş olması ihtimal dahilinde değildir. Şah İsmail döneminde sarayın etkili kişilerinden biri olan Taçlı Hanım’ın, Şah İsmail’in ölümünden sonra da ordu ve bürokrasi üzerinde etkinliği sürmüştür. Ömrünün sonlarında ise gözden düşmüş, haremden çıkarılarak Şiraz’a sürgün edilmiştir. Bu makalede Taçlı Hanım’ın Çaldıran Savaşında esir düşüp düşmediği konusu tartışılmış ve onun biyografisine yer verilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Tufan Gündüz * Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

25 Ocak 2013

Gönderilme Tarihi

29 Ekim 2012

Kabul Tarihi

16 Kasım 2012

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2009 Sayı: 51

Kaynak Göster

APA
Gündüz, T. (2013). ŞAH İSMAİL’İN EŞİ TAÇLI BEGÜM. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, 51, 223-233. https://izlik.org/JA76PZ92WF
AMA
1.Gündüz T. ŞAH İSMAİL’İN EŞİ TAÇLI BEGÜM. TKHBVD. 2013;(51):223-233. https://izlik.org/JA76PZ92WF
Chicago
Gündüz, Tufan. 2013. “ŞAH İSMAİL’İN EŞİ TAÇLI BEGÜM”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, sy 51: 223-33. https://izlik.org/JA76PZ92WF.
EndNote
Gündüz T (01 Ocak 2013) ŞAH İSMAİL’İN EŞİ TAÇLI BEGÜM. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi 51 223–233.
IEEE
[1]T. Gündüz, “ŞAH İSMAİL’İN EŞİ TAÇLI BEGÜM”, TKHBVD, sy 51, ss. 223–233, Oca. 2013, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA76PZ92WF
ISNAD
Gündüz, Tufan. “ŞAH İSMAİL’İN EŞİ TAÇLI BEGÜM”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 51 (01 Ocak 2013): 223-233. https://izlik.org/JA76PZ92WF.
JAMA
1.Gündüz T. ŞAH İSMAİL’İN EŞİ TAÇLI BEGÜM. TKHBVD. 2013;:223–233.
MLA
Gündüz, Tufan. “ŞAH İSMAİL’İN EŞİ TAÇLI BEGÜM”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, sy 51, Ocak 2013, ss. 223-3, https://izlik.org/JA76PZ92WF.
Vancouver
1.Tufan Gündüz. ŞAH İSMAİL’İN EŞİ TAÇLI BEGÜM. TKHBVD [Internet]. 01 Ocak 2013;(51):223-3. Erişim adresi: https://izlik.org/JA76PZ92WF

Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Velî Araştırma Dergisi'nde yayımlanan makaleler Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International 33890 lisansı ile lisanslanmıştır.