Araştırma Makalesi

TÜRK SİYASETİNDE ALEVİ KİMLİĞİNİN POLİTİK TEMSİL DENEYİMİ: (TÜRKİYE) BİRLİK PARTİSİ

Sayı: 112 15 Aralık 2024
PDF İndir
TR EN

TÜRK SİYASETİNDE ALEVİ KİMLİĞİNİN POLİTİK TEMSİL DENEYİMİ: (TÜRKİYE) BİRLİK PARTİSİ

Öz

Çıkış noktası bakımından Aleviliğin çok partili demokratik hayat içerisinde siyasal bir kimlik ve yer edinme arayışlarının kurumsal bir sonucu olarak vücut bulan (Türkiye) Birlik Partisi 17 Ekim 1966 tarihinde politik faaliyetlerine başlamış; 12 Eylül 1980 askeri darbesiyle -tüm partiler gibi- kapatılana kadar hitap ettiği kitlenin talep ve ihtiyaçlarına yanıt vermeye çaba sarf etmiştir. Birlik Partisi 1969 yılında düzenlenen ikinci olağan büyük kongreye kadar kurucu ideolojinin temel ilkeleriyle barışık, Türk milliyetçiliğini ve Atatürkçülüğü merkezine alan bir program ve tüzük etrafında hemfikir olmuş bir organizasyon yapısına bürünmüştür. Bu süreçte daha çok Diyanet İşleri Başkanlığının Sünni ağırlıklı temsiliyetini gündeme getirip laiklik temelinde devletin tüm inanç gruplarına eşit şekilde yaklaşması zorunluluğunu vurgulayan parti, bir bakıma Aleviliğin resmî düzlemde tanınma mücadelesini siyasetinin başat ve temel konusu hâline getirmiştir. Sınıf çelişkilerinin belirgin bir biçimde derinleştiği 1960’ların sonuna gelindiğinde ise Mustafa Timisi’nin genel başkanlığında yoluna devam eden Birlik Partisi, Türkiye’nin değişen sosyoekonomik dinamiklerini göz önünde bulundurarak yeni bir siyasal pozisyon belirlemeyi zorunluluk olarak görmüştür. Demokratik parlamenter sistem içerisinde kalmak şartıyla sol temalı politikayı benimseyen parti, söylemini de aynı doğrultuda yeniden tasarıma tâbi tutmuştur. Yeni dönemle birlikte tam bağımsızlıkçı, antiemperyalist, anti Amerikancı, antikapitalist bir dil tutturan Birlik Partisi, mücadele hattının biricik öznesi olan işçi sınıfının düşmanlarını da tanımlayarak siyaseten durduğu noktayı netleştirmiştir. Alevilerin kültürel talepleri ise gündemin dışına itilmemekle birlikte partinin ajandasında arka sıraya yazılmıştır. Bu çalışmada Alevilerin temsil arayışının uzantısı olan (Türkiye) Birlik Partisinin doğuşu, gelişim süreci ve katıldığı seçimler mercek altına alınmış; sonucunda partinin hedeflediği başarıyı elde edememesinin arkasında yatan sebepler tartışılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

çalışma için herhangi bir kurumdan destek alınmamıştır.

Etik Beyan

etik kurul iznine gerek yoktur.

Teşekkür

Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi editör kuruluna ve hakemlerine teşekkür ederiz.

Kaynakça

  1. Ata, Kelime (2007). Alevilerin İlk Siyasal Denemesi (Türkiye) Birlik Partisi (1966-1980), Kelime Yayınevi, Ankara.
  2. Aydoğdu, Hatice, Nilüfer Timisi Nalçaoğlu (2021). Mustafa Timisi Anlatıyor Biz Varız Dün Bugün Yarın, Dipnot Yayınları, Ankara.
  3. Bardakçı, Cemal (1945). Kızılbaşlık Nedir? Işık Basımevi, İstanbul.
  4. Bingöl, Bülent (2008). “Türk Siyasal Yaşamında Birlik Partisi-Türkiye Birlik Partisi”, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Ana Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi.
  5. Birdoğan, Nejat (1994). İttihat ve Terakki’nin Alevilik Bektaşilik Araştırması (Baha Sait Bey), 2. Baskı, Berfin Yayınları, İstanbul.
  6. Birlik Partisi Tüzük ve Programı (1969). (TİPO) Neşriyat ve Basımevi, İstanbul.
  7. Bulut, Faik (2020). “Cumhuriyet dönemindeki ilk Alevi kimlik mücadelesi: 1963 Alevi Bildirisi”, Gazete Duvar, https://www.gazeteduvar.com.tr/forum/2020/02/05/cumhuriyet-donemindeki-ilk-alevi-kimlik-mucadelesi-1963-alevi-bildirisi, (E.T. 25.09.2024).
  8. Cem Dergisi

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Alevilik Bektaşilik Araştırmaları, Türk Siyasal Hayatı

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

5 Aralık 2024

Yayımlanma Tarihi

15 Aralık 2024

Gönderilme Tarihi

15 Ağustos 2024

Kabul Tarihi

28 Ekim 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Sayı: 112

Kaynak Göster

APA
Çelik, F., & Börklüoğlu, L. (2024). TÜRK SİYASETİNDE ALEVİ KİMLİĞİNİN POLİTİK TEMSİL DENEYİMİ: (TÜRKİYE) BİRLİK PARTİSİ. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, 112, 353-374. https://doi.org/10.60163/tkhcbva.1533742
AMA
1.Çelik F, Börklüoğlu L. TÜRK SİYASETİNDE ALEVİ KİMLİĞİNİN POLİTİK TEMSİL DENEYİMİ: (TÜRKİYE) BİRLİK PARTİSİ. TKHBVD. 2024;(112):353-374. doi:10.60163/tkhcbva.1533742
Chicago
Çelik, Fatih, ve Levent Börklüoğlu. 2024. “TÜRK SİYASETİNDE ALEVİ KİMLİĞİNİN POLİTİK TEMSİL DENEYİMİ: (TÜRKİYE) BİRLİK PARTİSİ”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, sy 112: 353-74. https://doi.org/10.60163/tkhcbva.1533742.
EndNote
Çelik F, Börklüoğlu L (01 Aralık 2024) TÜRK SİYASETİNDE ALEVİ KİMLİĞİNİN POLİTİK TEMSİL DENEYİMİ: (TÜRKİYE) BİRLİK PARTİSİ. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi 112 353–374.
IEEE
[1]F. Çelik ve L. Börklüoğlu, “TÜRK SİYASETİNDE ALEVİ KİMLİĞİNİN POLİTİK TEMSİL DENEYİMİ: (TÜRKİYE) BİRLİK PARTİSİ”, TKHBVD, sy 112, ss. 353–374, Ara. 2024, doi: 10.60163/tkhcbva.1533742.
ISNAD
Çelik, Fatih - Börklüoğlu, Levent. “TÜRK SİYASETİNDE ALEVİ KİMLİĞİNİN POLİTİK TEMSİL DENEYİMİ: (TÜRKİYE) BİRLİK PARTİSİ”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 112 (01 Aralık 2024): 353-374. https://doi.org/10.60163/tkhcbva.1533742.
JAMA
1.Çelik F, Börklüoğlu L. TÜRK SİYASETİNDE ALEVİ KİMLİĞİNİN POLİTİK TEMSİL DENEYİMİ: (TÜRKİYE) BİRLİK PARTİSİ. TKHBVD. 2024;:353–374.
MLA
Çelik, Fatih, ve Levent Börklüoğlu. “TÜRK SİYASETİNDE ALEVİ KİMLİĞİNİN POLİTİK TEMSİL DENEYİMİ: (TÜRKİYE) BİRLİK PARTİSİ”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, sy 112, Aralık 2024, ss. 353-74, doi:10.60163/tkhcbva.1533742.
Vancouver
1.Fatih Çelik, Levent Börklüoğlu. TÜRK SİYASETİNDE ALEVİ KİMLİĞİNİN POLİTİK TEMSİL DENEYİMİ: (TÜRKİYE) BİRLİK PARTİSİ. TKHBVD. 01 Aralık 2024;(112):353-74. doi:10.60163/tkhcbva.1533742

Cited By

Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Velî Araştırma Dergisi'nde yayımlanan makaleler Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International 33890 lisansı ile lisanslanmıştır.