Araştırma Makalesi

BİR KÜLTÜREL SÜREKLİLİK ÖRNEĞİ: MUĞLA VE KAZDAĞLARI TAHTACILARINDA GEÇİŞ DÖNEMLERİ

Sayı: 115 21 Eylül 2025
PDF İndir
EN TR

BİR KÜLTÜREL SÜREKLİLİK ÖRNEĞİ: MUĞLA VE KAZDAĞLARI TAHTACILARINDA GEÇİŞ DÖNEMLERİ

Öz

Oğuzların bir kolu olan Tahtacı Türkmenler kendilerine özgü inanç, gelenek ve görenekleri ile Türkistan kökenli Türk kültürünün derinliğinin ve Anadolu’daki sürekliliğinin günümüzdeki temsilcileri durumundadır. Zira doğumdan ölüme yaşamı algılayış biçimleri Türkistan’dan Anadolu’ya taşınan köklü bir mirasın izlerini taşımaktadır. Bu araştırmanın konusu Muğla ve Kazdağları çevresindeki Tahtacı Türkmenlerin hayatın geçiş dönemlerine (doğum, düğün, ölüm) ilişkin adet ve geleneklerinin incelenmesidir. Tüm bu aşamalarda gerçekleştirilen türlü uygulamaların İslam Öncesi dönem inanç özellikleri ile olan bağlarını ortaya koyabilmek amaçlanmıştır. Bu doğrultuda çalışma Tahtacı Türkmen toplumunun doğum, düğün ve ölüm adetlerini kültürel kimliğin devamlılığı açısından ele almış ve tüm bu uygulamaları ata yurda ait inanç uygulamalarının günümüzdeki yansımaları olarak değerlendirmiştir. Tahtacı kültüründe gündelik yaşam pratikleri ile törensel inanç uygulamalarının birbirinden ayırt edilebilmesi pek mümkün gözükmemektedir. Örneğin; kurban geleneği ya da yatır ziyareti yaşamın her aşamasında “akıbeti hayır olsun” dileği ile gerçekleştirilen değişmez uygulamalar olarak gerçekleştirilmektedir. Yine “eşik” ve “ocak” hayatın farklı aşamaları için kutsallığına saygı gösterilen unsurlar olarak dikkat çekmektedir. Araştırmada nitel yöntemle hareket edilmiş; temel veriler derinlemesine görüşmeler yoluyla elde edilmiştir. Tahtacı Türkmenlerinin geçiş dönemi geleneklerinde görülen eski Türk dini ve yaşam tarzı izleri, Türk kültürünün sürekliliğini göstermesi açısından önemlidir. Bu noktada araştırma Tahtacı Türkmen Kültürü geleneklerinin korunup sürdürülmesi konusunda gerekli özenin gösterilmesi gerekliliği konusunda da bir farkındalık sağlamıştır.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi

Proje Numarası

Bu makale, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından 19/082/06/5 kod numaralı proje ile desteklenmiştir.

Teşekkür

Muğla Yatağan ve Koru yerleşimlerindeki kaynak kişilere ulaşmamda yardımcı olan sayın Turgay Mutlu’ya ve ihtiyaç duyduğum bilgileri cömertlikle paylaşıp bu araştırmanın gerçekleşmesine katkı veren tüm Tahtacı Türkmen mensubu “can”lara teşekkür ederim.

Kaynakça

  1. Aça, Mehmet. “Kazak ve Kırgız Türklerinde Defin Sonrası Bazı Uygulamalar ve Aş Verme (Aş Toyu)” Milli Folklor 11/43 (1999), 24-33.
  2. Aça, Mehmet. “Türk Halk Geleneğindeki Doğum Sonrası Uygulamalara Bir Örnek: “Tuzlama””, Milli Folklor, Yıl 13, Sayı 52, (2002), 93-100.
  3. Anohin, A.V., “Altay Şamanlığına Ait Maddeler”, (Terc. Abdülkadir İnan), Makaleler ve İncelemeler, C. I, (Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları), 400-453.
  4. Arslan, Yusuf, “Türkistan’dan Tunceli’ye Kurban İnancı” Milli Folklor 29/115, (2017), 51-62.
  5. Asan, Veli, “Tahtacı Kimliği ve Tahtacı İnanç Merkezleri”, Uluslararası Bektaşilik ve Alevilik Sempozyumu I Bildiriler ve Müzakereler, Isparta: SDÜ İlahiyat Fakültesi Yayınları, 2005, 203- 215.
  6. Asan, Veli. Tahtacı Türkmen Ozanları, Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları, 1997.
  7. Atalay, Besim. Divanü Lûgat-it Türk Tercümesi I. Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları, 1985.
  8. Biçen, Hüseyin Yüksel. İnanışları ve Gelenekleriyle Tahtacılar, Ankara: Tek Ağaç Yayıncılık, 2005.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Alevilik Bektaşilik Araştırmaları, Türk İslam Düşünce Tarihi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

21 Eylül 2025

Gönderilme Tarihi

17 Haziran 2025

Kabul Tarihi

19 Ağustos 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Sayı: 115

Kaynak Göster

APA
Çandarlı, A. (2025). BİR KÜLTÜREL SÜREKLİLİK ÖRNEĞİ: MUĞLA VE KAZDAĞLARI TAHTACILARINDA GEÇİŞ DÖNEMLERİ. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, 115, 497-520. https://doi.org/10.60163/tkhcbva.1721634
AMA
1.Çandarlı A. BİR KÜLTÜREL SÜREKLİLİK ÖRNEĞİ: MUĞLA VE KAZDAĞLARI TAHTACILARINDA GEÇİŞ DÖNEMLERİ. TKHBVD. 2025;(115):497-520. doi:10.60163/tkhcbva.1721634
Chicago
Çandarlı, Aslı. 2025. “BİR KÜLTÜREL SÜREKLİLİK ÖRNEĞİ: MUĞLA VE KAZDAĞLARI TAHTACILARINDA GEÇİŞ DÖNEMLERİ”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, sy 115: 497-520. https://doi.org/10.60163/tkhcbva.1721634.
EndNote
Çandarlı A (01 Eylül 2025) BİR KÜLTÜREL SÜREKLİLİK ÖRNEĞİ: MUĞLA VE KAZDAĞLARI TAHTACILARINDA GEÇİŞ DÖNEMLERİ. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi 115 497–520.
IEEE
[1]A. Çandarlı, “BİR KÜLTÜREL SÜREKLİLİK ÖRNEĞİ: MUĞLA VE KAZDAĞLARI TAHTACILARINDA GEÇİŞ DÖNEMLERİ”, TKHBVD, sy 115, ss. 497–520, Eyl. 2025, doi: 10.60163/tkhcbva.1721634.
ISNAD
Çandarlı, Aslı. “BİR KÜLTÜREL SÜREKLİLİK ÖRNEĞİ: MUĞLA VE KAZDAĞLARI TAHTACILARINDA GEÇİŞ DÖNEMLERİ”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 115 (01 Eylül 2025): 497-520. https://doi.org/10.60163/tkhcbva.1721634.
JAMA
1.Çandarlı A. BİR KÜLTÜREL SÜREKLİLİK ÖRNEĞİ: MUĞLA VE KAZDAĞLARI TAHTACILARINDA GEÇİŞ DÖNEMLERİ. TKHBVD. 2025;:497–520.
MLA
Çandarlı, Aslı. “BİR KÜLTÜREL SÜREKLİLİK ÖRNEĞİ: MUĞLA VE KAZDAĞLARI TAHTACILARINDA GEÇİŞ DÖNEMLERİ”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, sy 115, Eylül 2025, ss. 497-20, doi:10.60163/tkhcbva.1721634.
Vancouver
1.Aslı Çandarlı. BİR KÜLTÜREL SÜREKLİLİK ÖRNEĞİ: MUĞLA VE KAZDAĞLARI TAHTACILARINDA GEÇİŞ DÖNEMLERİ. TKHBVD. 01 Eylül 2025;(115):497-520. doi:10.60163/tkhcbva.1721634

Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Velî Araştırma Dergisi'nde yayımlanan makaleler Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International 33890 lisansı ile lisanslanmıştır.