Bu çalışmada kökeni Etilere dayandığı iddiasıyla Eti Türkleri olarak da anılan Nusayrîlerin inanç esasları, sosyo-politik durumları ve onlara yönelik eğitim faaliyetleri ele alınmıştır. Yaşadıkları bölgeler ve Anadolu’daki varlıkları, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerindeki Nusayrî yaklaşımları geniş bir perspektiften ele alınırken, asıl üzerinde durulan Cumhuriyet dönemiyle birlikte değişen Nusayrî politikaları ve uygulamalarıdır. Özellikle bölge halkına Türkçe öğretilerek, kültürel birlik ve beraberliğin sağlanması için oluşturulan Hars Komiteleri çalışmanın ana temasını oluşturmaktadır. Bu bağlamda Hars Komitelerinin yapısı, kuruluş şekli, çalışma esasları ve eğitim-öğretim faaliyetleri de ele alınmıştır. Bunun yanında Nusayrî toplumunun inanç açısından yaşadığı zorluklar, geçmişteki ve günümüzdeki nüfus ve sosyoekonomik yapıları ile gelişmişlik düzeyleri, üzerinde durulan meselelerdendir. Üniter yapıda bir ulus-devlet inşası sırasında siyasi, sosyo-kültürel, ekonomik bütünleşmenin gerçekleştirilmesi amacı da diğer bir önemli başlıktır. Kimi dönemlerde dini, kimi dönemlerde ise milli asimilasyona uğradıkları iddia edilen Nusayrîlerin, tarihte birçok etnik ve dini topluluğa olduğu gibi, devletin varlığı ve birliği için asli unsura entegrasyonu düşüncesi de çalışma içerisinde sıkça irdelenen önemli konu başlıklarındandır.
Nusayrî Eti Türkleri Hars Komiteleri Çukurova Ulus Dershaneleri
In this study; beliefs, socio-political situations and educational activities of Nusayris, who are also known as Hittite Turks due to their origin allegedly based on Hittites, are discussed. Although the regions they lived, their presence in Anatolia and their perspective in Ottoman and Republican periods are discussed from a broader perspective, the main focus of the study is Nusayri policies and applications that are changed with the Republic period. Especially Hars committees established to the cultural unity by teaching Turkish to local people are the main themes of the study. In this regard; structure, organizational form, working conditions and educational activities of these committees as well as difficulties experienced in terms of faith of Nusayri communities and socio-economic structures and levels of development of these communities in the past and present time are discussed. Aiming the realization of political, socio-cultural and economic integration of a united structure during the construction of a nation-state is another topic that we have discussed. Nusayris were allegedly subjected to religious and national assimilation in the history as happened to many other ethnical and religious communities. One of the important topics that was discussed frequently was the thought of integration to origins for state's existence and unity
Nusayri Hittite Turks Hars Committees Çukurova Nation Schools
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 8 Haziran 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Sayı: 78 |
Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Velî Araştırma Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.