Osmanlı Bürokrasisine Kâtip Yetiştirmek İçin Açılan Modern Bir Eğitim Kurumu: MEKTEB-İ MAARİF-İ AKLÂM MAHREC-İ AKLÂM

Sayı: 6 26 Nisan 2002
  • Gülden Sarıyıldız
PDF İndir
TR EN

Osmanlı Bürokrasisine Kâtip Yetiştirmek İçin Açılan Modern Bir Eğitim Kurumu: MEKTEB-İ MAARİF-İ AKLÂM MAHREC-İ AKLÂM

Öz

Osmanlı Devleti'nde ilmiye ve seyfiye sınıfı ile birlikte idareci sınıfı teşkil eden kalemiye sınıfı, XIX. yüzyıl başlarına kadar “usta-şâkird” ilişkisi içinde kalemlerde yetiştirilmiştir. Nezâretlerin teşkili ve Tanzimat Fermanı'nın ilanı ile birlikte bürokraside işlem hacmi ve kalemlerde istihdam edilenlerin sayısı da artmış, resmî yazışma usullerinde önemli değişiklikler olmuştur. Artık kalemlerde “usta-şâkird” ilişkisi içinde eleman yetiştirmek yeterli olmamıştır. Bu sebeple nitelikli eleman yetiştirmek için modern eğitim kurumları açılmıştır. Memur ve kâtip yetiştirmek üzere ilk defa Mekteb-i Maarif-i Adliyye'nin teşkili ile başlayan memur ve kâtip mektepleri Mekteb-i Maarif-i Aklâm ile devam etmiştir.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Gülden Sarıyıldız Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

26 Nisan 2002

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2002 Sayı: 6

Kaynak Göster

APA
Sarıyıldız, G. (2002). Osmanlı Bürokrasisine Kâtip Yetiştirmek İçin Açılan Modern Bir Eğitim Kurumu: MEKTEB-İ MAARİF-İ AKLÂM MAHREC-İ AKLÂM. Türk Kültürü İncelemeleri Dergisi, 6, 17-30. https://izlik.org/JA65ML57EJ
AMA
1.Sarıyıldız G. Osmanlı Bürokrasisine Kâtip Yetiştirmek İçin Açılan Modern Bir Eğitim Kurumu: MEKTEB-İ MAARİF-İ AKLÂM MAHREC-İ AKLÂM. TKİD. 2002;(6):17-30. https://izlik.org/JA65ML57EJ
Chicago
Sarıyıldız, Gülden. 2002. “Osmanlı Bürokrasisine Kâtip Yetiştirmek İçin Açılan Modern Bir Eğitim Kurumu: MEKTEB-İ MAARİF-İ AKLÂM MAHREC-İ AKLÂM”. Türk Kültürü İncelemeleri Dergisi, sy 6: 17-30. https://izlik.org/JA65ML57EJ.
EndNote
Sarıyıldız G (01 Nisan 2002) Osmanlı Bürokrasisine Kâtip Yetiştirmek İçin Açılan Modern Bir Eğitim Kurumu: MEKTEB-İ MAARİF-İ AKLÂM MAHREC-İ AKLÂM. Türk Kültürü İncelemeleri Dergisi 6 17–30.
IEEE
[1]G. Sarıyıldız, “Osmanlı Bürokrasisine Kâtip Yetiştirmek İçin Açılan Modern Bir Eğitim Kurumu: MEKTEB-İ MAARİF-İ AKLÂM MAHREC-İ AKLÂM”, TKİD, sy 6, ss. 17–30, Nis. 2002, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA65ML57EJ
ISNAD
Sarıyıldız, Gülden. “Osmanlı Bürokrasisine Kâtip Yetiştirmek İçin Açılan Modern Bir Eğitim Kurumu: MEKTEB-İ MAARİF-İ AKLÂM MAHREC-İ AKLÂM”. Türk Kültürü İncelemeleri Dergisi. 6 (01 Nisan 2002): 17-30. https://izlik.org/JA65ML57EJ.
JAMA
1.Sarıyıldız G. Osmanlı Bürokrasisine Kâtip Yetiştirmek İçin Açılan Modern Bir Eğitim Kurumu: MEKTEB-İ MAARİF-İ AKLÂM MAHREC-İ AKLÂM. TKİD. 2002;:17–30.
MLA
Sarıyıldız, Gülden. “Osmanlı Bürokrasisine Kâtip Yetiştirmek İçin Açılan Modern Bir Eğitim Kurumu: MEKTEB-İ MAARİF-İ AKLÂM MAHREC-İ AKLÂM”. Türk Kültürü İncelemeleri Dergisi, sy 6, Nisan 2002, ss. 17-30, https://izlik.org/JA65ML57EJ.
Vancouver
1.Gülden Sarıyıldız. Osmanlı Bürokrasisine Kâtip Yetiştirmek İçin Açılan Modern Bir Eğitim Kurumu: MEKTEB-İ MAARİF-İ AKLÂM MAHREC-İ AKLÂM. TKİD [Internet]. 01 Nisan 2002;(6):17-30. Erişim adresi: https://izlik.org/JA65ML57EJ