Araştırma Makalesi

Manevi Danışmanlık ve Rehberlikte Krize Müdahale Yaklaşımları

Sayı: 5 30 Haziran 2022
PDF İndir
EN TR

Manevi Danışmanlık ve Rehberlikte Krize Müdahale Yaklaşımları

Öz

Bu makalenin amacı, krizin anlamına ve krizle mücadele yaklaşımlarına yönelik psikoloji ve manevi danışmanlık perspektifinden değerlendirmeler yapmaktır. Ayrıca manevi danışmanın alet çantasında olması gereken yöntem ve pratikler de incelenmiştir. Bu kapsamda kriz terapilerinin klinik psikoloji ve manevi danışmanlık ve rehberlik literatürü açısından incelendiği bu makale, manevi danışmanlık ve rehberlik uygulamalarına kuramsal katkıda bulunmayı hedefleyen teorik bir çalışmadır. Manevi danışmanlık ve rehberlik, psikolojik danışmanlıktan farklı olarak bireyin hastalık, sakatlık, yaşlılık ya da doğal afetler nedeniyle yaşadığı krizlerle başa çıkmada, kaybedilen kontrol duygusunun yeniden kazandırılması için gerekli desteğin dini ve manevi referanslar kullanılarak gerçekleştirilmesidir. Benzer şekilde klinik psikoloji de insanın sağaltımı için çaba sarf eder. Ancak bu seküler modeller, Tanrı’dan bağımsız olarak farklı kültür ve inançtaki insanların hayatı anlamlandırmalarını aynı kabul ederek bireyi anlamaya çalışmaktadır. Psikanalitik kuram olayları nesnelere bağlarken bilişsel terapiler içe dönerek davranışların öznesini yeniden keşfetmiştir. Yaşamın ilk yıllarında önemli kişilerle geçirilen yaşantılar sonucunda gelişen bu bilişsel şemalar, stresli olaylarla karşılaşıldığında aktifleşir ve kestirme metot ve yollar sunarak tepkisini belirler. McIntosh ile din de, bir bilişsel şema olarak kabul edilmiştir. Dinin en temel şeması, her dinin ve bireyin kendine özgü Tanrı tasavvurunu tanımlayan Tanrı şemasıdır. Bu şemanın olumlu olmaması durumunda krizlerden Tanrı’yı sorumlu tutma, terk edildiğini düşünme ve Tanrı’nın ceza verici olarak algılanmasından dolayı suçluluk duygusu gibi negatif duygular tetiklenebilir. Makale boyunca manevi danışmanlıkta krize müdahale yaklaşımları, Tanrı tasavvuru şema kavramı çerçevesinde oluşturulmaya çalışılmıştır. Nitekim din psikolojisi, kriz anında dini başa çıkma yöntemlerinden Tanrısal eylem düşüncesi teorisi ve bilişsel yönelim teorisinden güç alır. Bu doğrultuda Tanrı ile birey arasındaki bağlantı noktası olan Tanrı tasavvurunun kriz yaşantılarıyla ilişkisi araştırılmıştır. Makalede son olarak; olumlu Tanrı tasavvuru şemasının bireyin yaşamsal krizleri anlamlandırmada ve krizle başa çıkmada temel unsur olduğu değerlendirilmiştir. Oluşturulmuş doğru Tanrı tasavvuru şeması ile bireyin başta krizle mücadele olmak üzere yaşamındaki pek çok olayın içinden geçebilecek kestirme bir yola sahip olduğu görülmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abraído-Lanza, A. F., Vásquez, E., & Echeverría, S. E. (2004). En las manos de dios [in God’s hands]: Religious and other forms of coping among latinos with arthritis. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 72 (1), 91-102.
  2. Al-Husseini, K. A. & Mirghafoorian, F. & Razian, S. (2020). Strategies for dealing with problems from the perspective of Islam. International Journal of Multicultural and Multireligious Understanding, 7 (10), 130-137.
  3. Anderson, N.& Heywood-Everett, S.& Siddiqi, N., Wright, J.& Meredith, J. & McMillan, D. (2015). Faith-adapted psychological therapies for depression and anxiety: Systematic review and meta-analysis. Journal of Affective Disorders, 176, 183-196.
  4. Apaydın, H. (2010). Ruh sağlığı-din ilişkisi araştırmalarına bir bakış. Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi, 10 (2), 59-77.
  5. Aten, J. D. & Worthington, E. L. (2009). Next steps for clinicians in religious and spiritual therapy: An endpiece. Journal of Clinical Psychology, 65 (2), 224-229.
  6. Atkinson, R. & Hilgard, E. R. (1995). Psikolojiye giriş. (çev. M. Atakay & K. Atakay). İstanbul: Sosyal Yayınlar.
  7. Ayten, A. (2015). Tanrı’ya sığınmak: Dini başa çıkma üzerine psiko-sosyal bir araştırma. İstanbul: İz Yayıncılık.
  8. Ayten, A. (2018). Manevi danışmanlık ve rehberlik Cilt: 1. İstanbul: Dem Yayınları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Din Araştırmaları

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2022

Gönderilme Tarihi

28 Mart 2022

Kabul Tarihi

15 Nisan 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA
Karlık, Z., & Kula, N. (2022). Manevi Danışmanlık ve Rehberlikte Krize Müdahale Yaklaşımları. Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisi, 5, 99-128. https://doi.org/10.56432/tmdrd.1094333
AMA
1.Karlık Z, Kula N. Manevi Danışmanlık ve Rehberlikte Krize Müdahale Yaklaşımları. Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisi. 2022;(5):99-128. doi:10.56432/tmdrd.1094333
Chicago
Karlık, Zeynep, ve Naci Kula. 2022. “Manevi Danışmanlık ve Rehberlikte Krize Müdahale Yaklaşımları”. Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisi, sy 5: 99-128. https://doi.org/10.56432/tmdrd.1094333.
EndNote
Karlık Z, Kula N (01 Haziran 2022) Manevi Danışmanlık ve Rehberlikte Krize Müdahale Yaklaşımları. Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisi 5 99–128.
IEEE
[1]Z. Karlık ve N. Kula, “Manevi Danışmanlık ve Rehberlikte Krize Müdahale Yaklaşımları”, Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisi, sy 5, ss. 99–128, Haz. 2022, doi: 10.56432/tmdrd.1094333.
ISNAD
Karlık, Zeynep - Kula, Naci. “Manevi Danışmanlık ve Rehberlikte Krize Müdahale Yaklaşımları”. Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisi. 5 (01 Haziran 2022): 99-128. https://doi.org/10.56432/tmdrd.1094333.
JAMA
1.Karlık Z, Kula N. Manevi Danışmanlık ve Rehberlikte Krize Müdahale Yaklaşımları. Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisi. 2022;:99–128.
MLA
Karlık, Zeynep, ve Naci Kula. “Manevi Danışmanlık ve Rehberlikte Krize Müdahale Yaklaşımları”. Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisi, sy 5, Haziran 2022, ss. 99-128, doi:10.56432/tmdrd.1094333.
Vancouver
1.Zeynep Karlık, Naci Kula. Manevi Danışmanlık ve Rehberlikte Krize Müdahale Yaklaşımları. Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisi. 01 Haziran 2022;(5):99-128. doi:10.56432/tmdrd.1094333

Cited By

Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.