TR
EN
Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Perspektifinden Dinsel Deneyimin Nöropsikolojik Yorumu: Nöroteoloji Üzerine Analizler
Öz
Bilimsel ve teknolojik gelişmeler, dinsel deneyimin bireyin manevi gelişimine olan katkısını nöropsikolojik olarak incelemeyi olanaklı kılmaktadır. Nöropsikoloji alanında yapılan çalışmalar, tıbbi beyin görüntüleme cihazları aracılığıyla insan beyninin çalışma sistemi hakkın-da detaylı bilgi vererek olumlu-olumsuz duygulanımların beynin hangi bölgelerinde ne tür etkiler oluşturduğunu anlaşılır hale getirmiştir. Böylece nöroteolojik çalışmalar, dini tecrübe yaşayan bireylerin beyin yapılarında meydana gelen değişimleri ortaya çıkarabilmektedir. Bu çalışmaların ise manevi danışmanlık ve rehberlik alanında yenilikçi ve bütüncül bir bakış açısı sunarak bireylerin yaşam kalitesini pozitif yönde iyileştirmek için anlamlı terapötik katkılar sağlayabileceği düşünülmektedir. Bu makalenin amacı, dinsel deneyim sırasında beyin yapısında meydana gelen olumlu değişimlerden yola çıkarak dini tec-rübenin bireyin manevi gelişimine olan katkısını incelemek ve dinsel deneyim yaşayan bireylerin, psikotik belirtiler sergileyen bireylerden ayırt edilmesinin bireylerin ruh-beden sağlığı, yaşam kalitesi ve manevi gelişimi açısından öneme sahip olduğunun altını çizmektir. Çalışmada, nitel araştırma yöntemlerinden literatür taramasına başvurulmuştur. Makalede, manevi danışmanlık ve rehberlik perspektifin-den dinsel deneyimlerin nöropsikolojik yorumları incelenmiş ve bu alandaki nöroteolojik bulguların manevi danışmanlık ve rehberlik uygulamalarına nasıl entegre edilebileceği tartışılmıştır. İlk olarak, dinsel ve mistik deneyimin manevi gelişime olan katkıları belirtildikten sonra psikolojinin alt dallarından olan transpersonel psikoloji, pozitif psiko-loji ve sufi psikolojisinde dinsel deneyimin yeri ve önemine değinilmiştir. Daha sonra dinsel tecrübenin ne olmadığı tartışılmıştır. Son olarak nöroteoloji ve nöropsikoloji hakkında bilgi verilip dinsel deneyim sırasında beynin aktivasyonunda meydana gelen nörolojik değişimler açıklanmıştır. Yapılan araştırmalar ışığında (i) dinsel deneyimin, bireyin manevi gelişimine katkıda bulunduğu; (ii) psikotik belirtiler gösteren ve psiko-spiritüel kriz deneyimleyen bireylerin başlangıç süreçlerinin bazı durumlarda benzerlik göstermesi, dolayısıyla bireyin ruhsal gelişimi doğrultusunda durumun doğru analiz edilebilmesi ve rehabilite edilebilmesi için manevi danışmanlık ve rehberlik hizmetine ihtiyaç duyulabileceği ve (iii) nöroteolojik bulguların, manevi da-nışmanlık ve rehberlik alanına entegrasyonunun danışanların dinsel ve manevi deneyimlerini daha iyi anlamalarına ve bu deneyimlerin psikolojik etkilerini yönetebilmelerine yardımcı olabileceği sonuçlarına ulaşılmıştır. Gelecekteki konuya ilişkin yapılacak araştırmaların ise bu entegrasyonu daha ileri taşıyabileceği düşünülmektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Acar, M. C. (2019). Tasavvuf psikolojisinin dindarlığın tecrübi boyutu kapsamında değerlendirilmesi ve yeni bir takım ihtiyacı. Journal of Artuklu Academia, 6(2), 210-227.
- Aksöz, T. (2015). İnancın oluşumuna dair bilişsel bir yaklaşım. International Journal of Social Science, 33, 475-490.
- Aksöz, T. (2016). Modern psikolojik yaklaşımlar açısından nefs arınması. (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
- Allport, W. A. (2005). Birey ve dini. (çev. B. Sambur). Elis yayınları.
- Ayten, A. (2006). William James (1842-1910) ve din psikolojisin-de tecrübe merkezli bir yaklaşım. İslami Araştırmalar Dergisi, 19(3), 462-463.
- Bozkaya, T. (2023). Pozitif psikoloji bağlamında din eğitimi temelli manevi danışmanlık ve rehberlik: Sivas GSB yurtlarında kalan kız öğrenciler Örneği. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sos-yal Bilimler Enstitüsü.
- Can, S. & Kılıç, S. (2019). Nöroteolojik açıdan kesb nazariyesi (Benjamin Libet Deneyi Çerçevesinde). Kader, 17(2), 380-397.
- Cüceloğlu, D. (2018). İnsan ve davranışı. Remzi Kitabevi.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Din Psikolojisi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
30 Aralık 2024
Gönderilme Tarihi
28 Haziran 2024
Kabul Tarihi
1 Kasım 2024
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2024 Sayı: 10
APA
Teke, H. S., & Yılmaz, S. (2024). Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Perspektifinden Dinsel Deneyimin Nöropsikolojik Yorumu: Nöroteoloji Üzerine Analizler. Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisi, 10, 11-38. https://doi.org/10.56432/tmdrd.1506716
AMA
1.Teke HS, Yılmaz S. Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Perspektifinden Dinsel Deneyimin Nöropsikolojik Yorumu: Nöroteoloji Üzerine Analizler. Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisi. 2024;(10):11-38. doi:10.56432/tmdrd.1506716
Chicago
Teke, Hilal Sena, ve Sema Yılmaz. 2024. “Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Perspektifinden Dinsel Deneyimin Nöropsikolojik Yorumu: Nöroteoloji Üzerine Analizler”. Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisi, sy 10: 11-38. https://doi.org/10.56432/tmdrd.1506716.
EndNote
Teke HS, Yılmaz S (01 Aralık 2024) Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Perspektifinden Dinsel Deneyimin Nöropsikolojik Yorumu: Nöroteoloji Üzerine Analizler. Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisi 10 11–38.
IEEE
[1]H. S. Teke ve S. Yılmaz, “Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Perspektifinden Dinsel Deneyimin Nöropsikolojik Yorumu: Nöroteoloji Üzerine Analizler”, Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisi, sy 10, ss. 11–38, Ara. 2024, doi: 10.56432/tmdrd.1506716.
ISNAD
Teke, Hilal Sena - Yılmaz, Sema. “Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Perspektifinden Dinsel Deneyimin Nöropsikolojik Yorumu: Nöroteoloji Üzerine Analizler”. Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisi. 10 (01 Aralık 2024): 11-38. https://doi.org/10.56432/tmdrd.1506716.
JAMA
1.Teke HS, Yılmaz S. Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Perspektifinden Dinsel Deneyimin Nöropsikolojik Yorumu: Nöroteoloji Üzerine Analizler. Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisi. 2024;:11–38.
MLA
Teke, Hilal Sena, ve Sema Yılmaz. “Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Perspektifinden Dinsel Deneyimin Nöropsikolojik Yorumu: Nöroteoloji Üzerine Analizler”. Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisi, sy 10, Aralık 2024, ss. 11-38, doi:10.56432/tmdrd.1506716.
Vancouver
1.Hilal Sena Teke, Sema Yılmaz. Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Perspektifinden Dinsel Deneyimin Nöropsikolojik Yorumu: Nöroteoloji Üzerine Analizler. Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisi. 01 Aralık 2024;(10):11-38. doi:10.56432/tmdrd.1506716