Güncel Sayı

Sayı: 10, 30.12.2024

Yıl: 2024

Makaleler

Kitap İncelemeleri

Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisi (ISSN: 2687-2714), Mustafa Koç tarafından 2020 yılında yayımlanmaya başlayan hakemli bir dergidir. Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisi, (TMDRD) manevi danışmanlık ve rehberlik alanında zengin içerikte ve yüksek kalitede akademik çalışmalar yayımlayarak Türk manevi danışmanlık ve rehberlik literatürüne katkı sağlamayı ve bu çalışmaları akademik topluluğa ulaştırmayı amaç edinmiştir.

Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisinin vizyonu, akademik dergicilikte manevi danışmanlık ve rehberlik alanında dünyanın önde gelen ve saygın akademik dergileri arasında olmaktır.

Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisinde maneviyat, din ve psikoloji kapsamında manevi danışmanlık ve rehberlik bilim dalının araştırma konularına ilişkin telif, çeviri, sadeleştirme, kitap tanıtımı ve kongre-sempozyum değerlendirmeleri vb. çalışmalar yayımlanır.

Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisi maneviyat, din ve psikoloji kapsamında manevi danışmanlık ve rehberlik bilim dalının araştırma konularına ilişkin makaleler yayınlamayı amaçlayan, bağımsız, çift kör hakemli, açık erişimli ve çevrimiçi yayın yapan bir dergidir. Makaleler, daha önce yayınlanmamış veya başka bir yerde yayınlanmak üzere gönderilmemiş orijinal verileri açıklamalıdır. Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisinin gönderim kurallarına ve dergi kapsamına uygun görülen yazılar alanında uzman en az iki hakeme bilimsel değerlendirme için gönderilir. Uygunluğunu tartışan Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisi Editör Kurulu üyeleri, daha sonra her bir gönderiye ilişkin hakemlerin yorumlarını dikkate alır. Gönderilen tüm yazılar için nihai karar Editör'e aittir. Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisi’nin Yayın Kurulu, International Council of Medical Journal Editors (ICMJE), World Association of Medical Editors (WAME) ve Committee on Publication Ethics (COPE) kriterlerine uymayı taahhüt eder. 

Konu Kategorisi:
Sosyal Bilimler: Psikoloji, Alan Araştırmaları, Felsefe ve Din Bilimleri
Beşeri Bilimler: Felsefe, Din & Teoloji
Bilim Alanı: Manevi danışmanlık ve rehberlik; Psikoloji, Klinik ve Sağlık Psikolojisi, Psikolojik danışmanlık, Psikoterapi Uygulama ve Araştırmaları, Sağlık Psikolojisi; Sosyal ve Kişilik Psikolojisi, Din Psikolojisi; Felsefe ve Din Bilimleri, Dini Araştırmalar, İlahiyat Karşılaştırmalı Dini Araştırmalar, Dini Araştırmalar (Diğer)

Anahtar Kelimeler:
Manevi danışmanlık ve rehberlik, Manevi bakım, Maneviyat, Manevi hizmetler, Dini hizmetler, Dini danışmanlık


MAKALE HAZIRLAMA
Dil: Türkçe, İngilizce
Derginin dili Türkiye Türkçesi ve İngilizcedir.

Makale Türleri: Araştırma Makalesi, Kitap Değerlendirmesi

Yazar Değişikliği: Yalnızca makale kabul edilmeden önce işleme alınır. Yazarlar, makalelerini göndermeden önce yazarların listesini ve sırasını dikkatlice gözden geçirmeleri ve orijinal gönderim sırasında kesin yazar listesini sağlamaları gerekir.

Yazım Kuralları:
*Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisinde (TMDRD) yayımlanması istenen yazılar, manevi danışmanlık ve rehberliği merkeze alan ve/veya bu bilim dalına katkısı olan psikolojinin diğer alt uzmanlık alanlarıyla ilişkili özgün çalışmalar olmalı ve aşağıda belirtilen nitelikleri taşımalıdır:

*Türkçe ve yabancı dildeki başlıklar; yazının içeriğiyle uyumlu olmalı, yazının konusunu kısa, açık ve yeterli ölçüde yansıtmalıdır.

*Türkçe ve yabancı dildeki özetler yazının problemini, amacını, kapsamını, metodolojisini ve sonuçlarını yansıtmalıdır.

*Makale, akademik bir çalışma türü olan bildiri, yüksek lisans veya doktora tezinden üretilmiş ise bu durum, mutlaka metnin ilk sayfasında belirtilmelidir.

*Makalenin hazırlanmasında bilimsel teknik ve yöntemlere uyulmalıdır. Aynı zamanda çalışmanın konusu, amacı, kapsamı, hazırlanma gerekçesi vb. bilgiler yeterli ölçüde ve belirli bir sistematik düzen içinde verilmelidir.

*Makale metninin içindeki ‘Giriş’ ve ‘Sonuç’ bölümleri dışındaki ana ve alt başlıklandırmalar alfabetik sisteme göre düzenlenmelidir. Örnek yazım: a., a.a., a.b. gibi.

*Yazıda kullanılan kaynaklar, yazım kurallarına uygun olarak düzenlenmeli, kullanılan her türlü belge, kaynaklar kısmında yer almalı, ancak yazıda yer verilmeyen belgelere kaynaklar kısmında yer verilmemelidir.

*Makalenin sonuç bölümü, araştırmanın amaç ve kapsamına uygun olmalı, ana çizgileriyle ve öz olarak verilmeli, ana metinde sözü edilmeyen veri ya da bulgulara yer verilmemelidir.

*Sayfa yapısı: Kenar boşlukları üstten 2,5 cm, alttan 1,5 cm, iç 2,0 cm, dış 2,0 cm şeklinde ayarlanmalı ve cilt payı 0,4 cm olmalıdır. Kâğıt boyutu genişlik 16 cm ve yükseklik 24 cm seçilmelidir.

*Yazı biçimi: Metin kısmı Garamond yazı tipi, ana metin 12 punto ve başlıklar bold olarak yazılmalıdır. Ana metin kısmı satır aralığı 1,0 ve çok gerekli durumlardaki dipnot yazımı ise metinle aynı yazı tipinde 10 puntoyla yazılmalıdır. Ana metindeki paragraf aralığı → Önce: 6 nk, Sonra: 0 nk şeklinde olmalıdır. Tüm metin hizalama ise iki yana yaslı biçimde olmalıdır. Paragraf girintisi 1 cm olmalıdır.

*Makalenin başlığı ilk sayfanın başına, dergiye özgü şablon kullanılarak kalın 14 punto büyük harflerle sayfa ortalanarak Türkçe ve İngilizce yazılmalıdır.

*Yazar bilgileri-i (Makale başında): Dergi şablonu kullanılarak makale başlığından sonra 2 satır aralığı verilerek sayfanın ortasında yazar/ların adları, soyadları, akademik unvanları, çalıştıkları kurum ve orcid numaraları Türkçe ve İngilizce olarak belirtilmelidir. Ayrıca yazarların iletişim bilgileri şablona uygun olarak verilmelidir.

Örnek yazım:
Ali Ulvi Mehmedoğlu

Prof. Dr.
Marmara Üniversitesi
İlahiyat Fakültesi
E-posta: aliulvi@marmara.edu.tr
Orcid: 0000-0001-8546-9614
İstanbul / Türkiye

Professor
Marmara University
Facuty of Theology
E-mail: aliulvi@marmara.edu.tr
Orcid: 0000-0001-8546-9614
İstanbul / Turkey

*Yazar bilgileri-ii (Makale sonunda): Dergi şablonu kullanılarak makalenin en sonuna 2 satır aralığı verilip yazarın kişisel bilgileri verilmelidir.

Örnek yazım:
Ali Ulvi Mehmedoğlu (Prof. Dr.) –
*Kurum / Institution: Marmara Üniversitesi İlahiyat FakültesiYazışma Adresi  Correspondence Address: Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi. Mahir İz Cad. No: 2. 34662 Üsküdar/İstanbul  Elektronik Posta  E-mail: aliulvi@marmara.edu.tr Akademik Kimlik Numarası / Orcid: 0000-0001-8546-9614İlgi Alanları  Areas of Interest: (a) İnanç psikolojisi, (b) Dindarlık, (c) Tanrı tasavvurları, (d) İnanç, (e) Değerler.

*Makalenin ikinci sayfasında özet kısmı 11 punto Garamond yazı tipiyle yazılmalıdır. Türkçe ve İngilizce özet, en az 300 ve en fazla 305 kelimeden oluşmalıdır. Özet / Abstract bölümünde, araştırmanın problemi, amacı, kapsamı, metodolojisi ve sonuçları belirtilmelidir.

*Hem Türkçe hem de İngilizce özet bölümünde en az 5, en çok 8 sözcükten oluşan “anahtar kelimeler/keywords” yer almalıdır. İlk anahtar kelime mutlaka bilim dalı adı (manevi danışmanlık ve rehberlik) olmalıdır. Daha sonra metin içeriğini tam olarak yansıtan diğer anahtar kelimeler eklenmelidir.

*Makalede yer alan tablo, şekil veya grafiklerdeki yazılar ve/veya sayılar, Garamond yazı tipinde ve 10 punto olmalıdır.

*Makalede yer alan tablo, şekil, grafik veya fotoğraf başlıkları Garamond yazı tipinde ve 11 punto olmalıdır ve küçük harfle yazılmalıdır (Örnek yazım: Şekil-1: …..)

Makalenin yapısı şu şekilde olmalıdır:

• Makale Başlığı (İlk harfleri büyük)

• Öz (300-305 kelime)

• Anahtar Kelimeler (makaleyi doğru olarak yansıtan kavramlar seçilmeli ve genelden özele doğru sıralanmalıdır. İlk kavram mutlaka bilim dalı adı olmalıdır. İkinci kavram araştırmayı yansıtan konu, mezhep, şahıs veya eser adı olarak belirlenmelidir. Daha sonra makale içeriğini tam olarak yansıtan kavramlar eklenmelidir. Çalışma; şahıs veya eser odaklı ise ilgili eser ve müellif adı anahtar kelime olarak mutlaka yazılmalıdır. Tek başına kullanıldığında sözcük anlamı dışında kavramsal manaya sahip olmayan sözcükler, kavram olarak tercih edilmemelidir.)

• Abstract (300-305 kelime)

• Keywords

• Gövde Metni (“Giriş, Yöntem, Bulgular, Tartışma(gerekli ise), Tablolar bölümlerini içermelidir.)

• Sonuç

• Kaynaklar: Yayına ilişkin seçilmiş; kitap, makale veya diğer kaynaklardan meydana gelmiş bir listedir.

KAYNAKÇA
Kaynak Gösterim Stili
Yararlanılan kaynaklar kaynakçada sunulurken APA 7 (American Pscychological Association) standartlarına uygun olarak verilmelidir.
Kitap:
Kitap ismi italik ve küçük harflerle verilmelidir. Kitap isminin başında ve sonunda nokta olmalı ardından yayınevi düz ve büyük harfle başlayacak şekilde verilmelidir.
Certel, H. (2009). Suçlularda dine dönüş. Ankara: Nobel Yayınları.
Metin içinde kitaplar (Potter & Wetherell, 1987) şeklinde verilmelidir. & işareti and veya ve kelimeleri yerine kullanılmalıdır.
Makale:
Makalelerde makale ismi küçük harflerle düz ancak dergi ismi büyük harfle başlayacak ve italik şekilde yazılmalıdır. Dergi cilt sayısı italik ancak sayı no parantez içinde düz olmalıdır.
Guadalupe, M., Li, H., & Wulf, J. (2014). Who lives in the C-suite? Organizational structure and the division of labor in top management. Management Science, 60(4), 824-844.
Metin içinde ise (Guadalupe, Li & Wulf, 2014) olarak verilmelidir.
Kitap Bölümü:
Akyüz, Ö. F. (2016). Hollanda devlet kurumlarında (cezaevi ve hastane) İslami manevî bakım hizmetleri uygulaması ve cami imamlığından farkı. [içinde] Manevî Danışmanlık ve Rehberlik- II. Ed. A. Ayten, M. Koç ve N. Tınaz. (ss. 237-251). İstanbul: DEM.
Lisansüstü tez:
Özbek, B. (2011). Cinayet işleyen kadınlarda din algısı. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Ankara: Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Kongre, sempozyum, şûra bildirileri:
Çoştu, K. (2013). Hayat boyu eğitim bakımından ceza ve infaz kurumlarındaki tutuklu ve yükümlülere yönelik vaaz ve dinî danışmanlık hizmetleri. Vaaz ve Vaizlik Sempozyumu bildirileri (Ankara, 17-18 Aralık 2011), 2, (ss.27-41). Ankara: DİB.
Diğer kaynak türleri ile ayrıntılı bilgiye APA 7 resmi sitesinden (https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines/references/examples/) ulaşabilirsiniz.

Makale Gönderme Süreci

Makale gönderme aşamasında sisteme yüklenecek belgeler ile ilgili açıklamalar...

*Etik kurul - Çalışmanıza ait etik kurul belgesi var ise sisteme lütfen etik kurul belgesini yükleyiniz. Eğer etik kurul belgeniz yoksa aşağıdaki seçeneklerden birine uygunsanız, ilgili formu yükleyiniz. 

*Etik kurul - Çalışmada kullandığınız veriler, 2020 yılı öncesine aitse lütfen bu formu doldurunuz. (İmzaladıktan sonra PDF olarak yükleyiniz) tıklayınız.

*Etik kurul - Çalışmada ampirik veriler kullanmadıysanız lütfen bu formu doldurunuz. (İmzaladıktan sonra PDF olarak yükleyiniz) tıklayınız.

*Etik kurul - Çalışmanız kitap tanıtım çalışması ise lütfen bu formu doldurunuz. (İmzaladıktan sonra PDF olarak yükleyiniz) tıklayınız.

*Telif hakkı formu - Makale değerlendirme başvurusu aşamasında, bu formu doldurarak, "telif hakkı formu" kısmına yükleyiniz. (İmzaladıktan sonra PDF olarak yükleyiniz) tıklayınız.

*Makale şablonu - Makalenizi lütfen bu şablona göre düzenleyiniz. (Word olarak yükleyiniz) tıklayınız.

*Yazar bilgileri - Lütfen bu dosyayı "ek dosya" olarak yükleyiniz. (Word olarak yükleyiniz) tıklayınız

Gönderim sırasında yazardan elektronik ortamda aşağıdaki taahhüt alınır:

1. Bu çalışmayı derginize göndermek için yetkiliyim/ortak yazarlar tarafından yetkilendirildim.

2. Makale orijinaldir, başka bir hakemli dergide resmi olarak yayınlanmamıştır, başka bir dergi tarafından değerlendirmeye alınmamıştır ve mevcut herhangi bir telif hakkı veya diğer üçüncü taraf haklarını ihlal etmemektedir.

3. Makalenin editoryal olarak yayımlanmak üzere kabul edilmesi halinde, Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) lisansı altında lisanslanacağını kabul ediyorum/ediyoruz.

4. Yazar(lar)ın veya varsa yazar(lar)ın işvereninin telif ve fikri mülkiyet hakları saklıdır. Yazar(lar), telif hakkı ihlali nedeniyle üçüncü şahıslarca vuku bulacak hak talebi veya açılacak davalarda yayıncının hiçbir sorumluluğunun olmadığını, tüm sorumluluğun kendilerine ait olduğunu taahhüt eder(ler).

5. Yazar(lar), makalede hiçbir suç unsuru veya kanuna aykırı ifade bulunmadığını, araştırma yapılırken kanuna aykırı herhangi bir malzeme ve yöntem kullanılmadığını taahhüt eder(ler).

Yayın Etiği İlkeleri

Etik, iyi davranışı (insanlar ve/veya çevre üzerinde olumlu bir etkiye sahip olan) ve kötü (insanlar ve/veya çevre üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olan) arasında ayrım yapmak için araştırmacılar için kılavuzlar ve ahlaki temeller olarak hizmet eden değerler, kavramlar ve ilkelerdir.

Yayın Etiği, daha yüksek editoryal işleme standartları oluşturmak için yazarlar, hakemler ve yayıncılar adına dürüstlük konusunda ısrar eden bir öz-düzenleme mekanizması olarak tanımlanabilir. Yayın için etik standartlar, yüksek kaliteli bilimsel yayınları, halkın bilimsel bulgulara güvenini ve insanların fikirlerine itibar edilmesini sağlamak için mevcuttur.

• Dürüst araştırmacılar, intihal yapmaz.
• Kaynakları hatalı belirtmez.
• Çürütemeyecekleri itirazları gizlemezler.
• Karşıt görüşleri çarpıtmazlar.

• Verileri yok etmez veya gizlemezler.

Hakemli çalışmalar, bilimsel yöntemi destekleyen ve hayata geçiren çalışmalardır. Bu noktada yayın sürecine dâhil olan tüm tarafların (yazarlar, okuyucular ve araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler) etik ilkelere uyması büyük önem taşımaktadır. Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisi, araştırma ve yayın etiği konusunda ulusal ve uluslararası standartlara bağlıdır. Basın Kanunu, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi’ne uymaktadır. Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisi, Committee on Publication Ethics (COPE), Directory of Open Access Journals (DOAJ), Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA) ve World Association of Medical Editors (WAME) tarafından yayınlanan Uluslararası Etik Yayıncılık İlkelerini benimsemiştir. Ayrıca Türkiye Editörler Çalıştayı Kararlarına da uymayı taahhüt etmektedir.

Basın Kanunu (Ulusal Mevzuat)
Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (Ulusal Mevzuat)

Yayın Etiği Beyanı

Düzeltme, Geri Çekme, Endişe İfadesi

Editörler, yayınlanan makalede, bulguları, yorumları ve sonuçları etkilemeyen küçük hatalar tespit edilirse düzeltme yayınlamayı düşünebilmektedir. Editörler, bulguları ve sonuçları geçersiz kılan büyük hatalar / ihlaller söz konusu olduğunda, makaleyi geri çekmeyi düşünmelidir. Yazarlar tarafından araştırma veya yayını kötüye kullanmaya yönelik olasılık söz konusu ise; bulguların güvenilir olmadığına ve yazarların kurumlarının olayı soruşturmadığına dair kanıtlar var veya olası soruşturma haksız veya sonuçsuz görünüyor ise, editörler endişe ifadesi yayınlamayı düşünmelidir. Düzeltme, geri çekme veya endişe ifadesi ile ilgili olarak COPE ve ICJME yönergeleri dikkate alınır.

İntihali Engelleme Amaçlı Kontrol
Başkalarının fikirlerini, metotlarını, verilerini, uygulamalarını, yazılarını, şekillerini veya eserlerini sahiplerine bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseriymiş gibi sunmaktır. Başkasına ait eser üzerine alıntı yapılması durumunda, yazarın telif hakkı ihlaline ilişkin hükümleri ihlal etmeyecek şekilde doğru bir referans sunması gerekmektedir.

Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisi, gönderilen tüm makaleleri intihal engellemek için taramaktadır. İncelenmeye sunulan çalışmalarda intihal olup olmadığını İthenticate yazılımı kullanılarak kontrol edilir. Benzerlik oranın %20’den az olması beklenir. Benzerlik oranında asıl ölçü, yazarın atıf yapma ve alıntılama kuralların uymasıdır. Benzerlik oranı %1 göründüğü hâlde atıf ve alıntı usulünce yapılmamışsa yine intihal söz konusu olabilir. Bu açıdan atıf ve alıntı kuralları yazar tarafından bilinmeli ve dikkatlice uygulanmalıdır. Kabul edilen etik standartlara uygun olmayan tüm makaleler yayından çıkarılır. Buna yayından sonra tespit edilen olası kuraldışı, uygunsuzluklar içeren makaleler de dahildir.

Anket ve Mülakata Dayanan Çalışmaların Yayını
Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisi, bilimsel süreli yayıncılıkta etik güvence oluşturmak amacıyla, Yayın Etiği Komitesi’nin (COPE) “Dergi Editörleri için Davranış Kuralları ve En İyi Uygulama Rehber İlkeleri” ve “Dergi Yayıncıları için Davranış Kuralları” ilkelerini benimsemektedir. Bu kapsamda dergiye gönderilen çalışmalarda aşağıdaki hususlara uyulmalıdır:
1) Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için (etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.

2) Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.

Özel Sayı Yayımlama Politikası

Dergimizde Yayın Kurulunun talebi üzerine yılda bir kez özel sayı yayımlanabilir. Özel sayıda yer alması için gönderilen makaleler önce Editöryal ön incelemeye tabi tutulur. Sonra derginin yazım kurallarına uygunluk açısından incelenir ve intihali önlemek için benzerlik tarama yapılır. Bu aşamalardan sonra çift taraflı körleme modelinin kullanıldığı akran değerlendirmesi sürecine alınır.

Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisi Yayın Etiği

Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisinde makalelerin kalitesini korumak ve yayın sürecinde ihlalleri önlemek için yazar etiği, editör etiği, hakem etiği ve dergi yönetimi etiğinden oluşan bilimsel yayın etiği şunlardır.

Yazar Etiği
• Raporlama: Yazarlar, araştırmalarının süreci ve sonuçları hakkında editöre dürüst, açık ve eksiksiz bilgi vermeli ve araştırma verilerini doğru ve güvenli bir şekilde saklamalıdır.
• Özgünlük ve intihal: Yazar, editöre gönderdiği/göndereceği çalışmanın orijinal olduğundan, bu çalışmayı kendisinin veya diğer yazarlarla birlikte yazdığından, çalışmanın özgün olduğundan ve başkalarının çalışmalarından veya fikirlerinden intihal yapmadığından emin olmalıdır.
• Gönderilerin tekrarı: Yazarların aynı bilimsel makaleyi birden fazla dergide yayınlamasına izin verilmez. Bu nedenle, yazarların bilimsel makalenin orijinal olduğuna ve başka dergilerde yayınlanmadığına dair editöre beyanda bulunmaları gerekmektedir.
• Yazar statüsü: Yazar, yayınlanmış bilim alanına uygun olarak belirli bir uzmanlık alanında yeterlik veya niteliklere sahip olduğunu editöre bildirmelidir. Makaleyi editöre gönderen yazar birinci yazardır, bu nedenle makalenin yayınlanması sürecinde herhangi bir sorunla karşılaşılırsa iletişime geçilecek kişi birinci yazardır.
• Makale yazımındaki hatalar: Yazar, yayınlanan çalışmada önemli bir hata veya yanlışlık tespit etmesi durumunda, hatayı editöre bildirmekle yükümlüdür. Hatanın tespit edilmesinden sonra yazarın, yazıyı geri çekmek veya düzeltmek için editörle işbirliği yapması gerekmektedir. Bir soruna/hataya ilişkin bilginin kaynağı üçüncü bir kişiden geliyorsa, söz konusu bilimsel çalışmanın doğruluğuna dair geri çekilebilmek/yazıda düzeltmeler yapabilmek veya editöre kanıt sunabilmek yazarının sorumluluğundadır.

Yayın Etiği
• Yayın kararı: Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisinde hangi yazıların yayımlanacağına karar verme yetkisi dergi editörüne aittir. Bu karar sorunun özüne, bilimsel tartışmanın zenginleştirilmesine yapılan katkıya, değerlendirmede bilimsel yaklaşımı kullanmanın kalitesine ve geçerliliğine /özgünlüğüne göre verilir. Editör, makale inceleme sürecinin kapsamlı, şeffaf, tarafsız, adil ve düşünceli olmasını sağlamalıdır.
• Gizlilik: Editör, yazarlardan alınan bilimsel makaleler hakkında herhangi bir bilgiyi, hakemler ve müstakbel hakemler de dahil olmak üzere, yazarlar dışında hiç kimseye ifşa edemezler.
• Hakem değerlendirmesinden geçmiş makalelerin dağılımı: Editör, hakemleme sürecini adil ve makul bir şekilde yönetmelidir. Ayrıca editör, hakemlere makale inceleme hükümlerini ve sürecini açıkça bildirmelidir. Editör, yayımlanması düşünülen makaleler için yeterli uzmanlığa sahip kişileri seçerek ve herhangi bir çıkar çatışmasından kaçınarak uygun hakemler görevlendirmelidir.
• Objektiflik ve tarafsızlık: Editörler, makaleleri düzenlerken yazarın cinsiyeti, ticari yönü, etnik kökeni, dini, ırkı, gruplar arası ve milliyeti ne olursa olsun objektif, tarafsız ve dürüst olmalıdır.
Hakem Etiği
• Objektiflik ve tarafsızlık: Hakemler dürüst, objektif, önyargısız, bağımsız ve bilimsel gerçeğin tek tarafında olmalıdır. Makale inceleme süreci profesyonel bir şekilde gerçekleştirilir.
• Referans kaynaklarının açıklığı: Hakem, referans kaynaklarının/atıfların uygun ve güvenilir olduğundan emin olmalıdır. Bir referans/atıf kaynağının yazımında bir hata veya sapma tespit edilirse, hakemden gelen notlara göre yazar tarafından düzeltmelerin yapılması için hakem derhal editöre bilgi vermelidir.
• Hakem değerlendirmesinin etkinliği: Hakemler, editör tarafından gönderilen makalelere yanıt vermeli ve belirlenen hakem değerlendirmesi süresine (en fazla 2 hafta) göre çalışmalıdır. Makaleyi gözden geçirmek için ek süreye ihtiyaç varsa, derhal editöre bildirilmesi gerekmektedir.

Yayıncı Etiği
• Karar verme: Dergi yöneticisi/editör kurulu, özellikle politikaların oluşturulması ve herhangi bir özel ilgi olmaksızın dergilerin yayınlanmasına ilişkin kararların alınması ile ilgili olarak, kuruluşun misyonunu ve hedeflerini tanımlamalıdır.
• Özgürlük: Dergi yöneticileri, rahat bir çalışma ortamı yaratmak ve yazarların mahremiyetine saygı duymak için hakemlere ve editörlere özgürlük vermelidir.
• Garanti: Dergi yöneticileri, fikri mülkiyet haklarını (telif hakkı) garanti etmeli, korumalı ve üçüncü şahıslar tarafından alınan fonların yönetiminde şeffaf olmalıdır.
• Çıkar çatışmalarının ifşası: Dergi yöneticileri, diğer taraflarla çıkar çatışmalarını önlemek için yukarıdaki bilimsel yayın etiğini anlamalı, böylece makale yayınlama süreci sorunsuz ve güvenli bir şekilde yürütülür.

Editöryal Gizlilik Yükümlülüğü

Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisinin editörleri, gönderilen tüm çalışmaları gizli belgeler olarak ele almaktadır. Bunun anlamı yazarların izni olmadan bir yazı hakkındaki bilgileri kimseye ifşa etmemeleri demektir. Makale inceleme sürecinde yalnızca editörler, hakemler, yayın kurulu üyeleri makalelere erişim sağlayabilmektedir. Yalnızca, editörün ciddi araştırma suistimalinden şüphelenmesi durumunda, bir yazıyla ilgili ayrıntılar yazarların izni olmadan üçüncü bir şahsa iletilebilmektedir.

Bilimsel Suistimal İddiaları-Şüpheleri
Bilimsel suistimal bir etik ihlal çeşididir. Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisi, büyük yayın etiği kurumları tarafından oluşturulan rehberliği takip ederek karşılaşılan sorunları vaka bazında ele almaktadır. Editör, etik ihlalden şüphelenirse veya bir ihlal iddiası olursa harekete geçmekle yükümlüdürler. Bu görev hem yayınlanmış hem de yayınlanmamış makaleleri kapsar. Editör, olası suistimallerle ilgili endişeleri dile getiren makaleleri basitçe reddetmemelidir. Etik olarak iddia edilen davaları takip etmekle yükümlüdür. Editör, uygun olduğunda COPE akış şemalarını izlemelidir. Editörler, öncelikle görevi kötüye kullandığından şüphelenilen kişilerden bir yanıt istemelidir. Yanıttan memnun kalmazlarsa, ilgili işverenlerden veya kurumdan araştırma yapmasını istemelidir. Editör, iddia edilen suistimalle ilgili uygun bir soruşturmanın yürütülmesini sağlamak için tüm çabayı göstermelidir. Bu oldukça önemli bir görevdir.
Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisi, COPE'un Başarılı Bir Yazı İşleri için Etik Araç Setine(Ethics toolkit for a successful editorial Office) uymaktadır. Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisi editörleri; intihal, alıntı manipülasyonu, veri tahrifatı, veri uydurması ve diğer araştırma suistimalinin meydana geldiği makalelerin yayınlanmasını önlemek için tedbir almaktadır. Hiçbir durumda Türk DManevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisi veya editörleri bu tür bir suistimalin gerçekleşmesine izin vermeyecektir. Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisi editörleri, dergilerinde yayınlanan bir makaleyle ilgili herhangi bir araştırma suistimali iddiasından haberdar olmaları durumunda, iddialarla ilgili olarak COPE’un yönergelerini izleyeceklerdir.
Hakemler, araştırma veya yayının suistimalinden şüphelendiklerinde durumu editöre iletmelidir. Editör, COPE tavsiyelerine uyarak gerekli işlemleri yürütmekle görevlidir.
Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisi, aşağıdaki veya benzeri konularda suistimal iddialarıyla karşılaştığında COPE akış şemalarına uygulamayı taahhüt etmektedir.
• Tekrar yayından şüphelenildiğinde yapılacaklar
• İntihalden şüphelenildiğinde yapılacaklar
• Uydurma verilerden şüphelenildiğinde yapılacaklar
• Yazarlık değişikliği taleplerinde yapılacaklar
• Açıklanmamış çıkar çatışması durumundan şüphelenildiğinde yapılacaklar
• Haksız veya hediye yazarlıktan şüphelenildiğinde yapılacaklar
• Bir yazıda etik probleminden şüphelenildiğinde yapılacaklar
• Etik ihlal şüphesi e-posta vb. ile doğrudan haber verildiğinde yapılacaklar

• Sosyal medya aracılığıyla etik ihlal şüphesi duyurulduğunda yapılacaklar

Şikayet Prosedürü
Bu prosedür, Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisinin veya yazı kadrosunun sorumluluğunda olan içerik, prosedürler veya politikalarla ilgili şikayetler için geçerlidir. Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisi, olası şikâyetleri hızlı, nazik ve yapıcı bir şekilde çözmeyi amaçlamaktadır.
Şikâyet, Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisinin veya yazı işleri ekibinin sorumluluğunda olan içerik, prosedürler veya politikalarla ilgili olmalıdır. Şikâyetler doğrudan turkdpdeditor@gmail.com adresine e-posta ile gönderilmelidir. Gönderilen şikâyetler e-postaları gizli belge olarak ele alınacaktır. Editör, şikâyetlere anında yanıt verecektir. Editör, şikâyetlerle ilgili COPE akış şemasında belirtilen prosedürü takip etmektedir.
Şikâyetler, editör ekibinin ilgili üyesi tarafından incelenmekte ve sorun çözülemezse şu süreçler izlenmektedir:
• Bu ilk yanıtın yetersiz olduğu düşünülürse, şikâyetçi, şikâyetinin derginin daha kıdemli bir üyesine iletilmesini talep edebilmektedir.
• Şikayetçi hoşnut kalmazsa, şikayetler baş editöre iletilebilmektedir.
• Mümkünse iki hafta içinde tam bir yanıt verilecektir.

COPE, bilimsel dergilerin editörleri için bir uygulama kodu yayınlar. Bu editörler, dergiler ve yayıncılarla olan anlaşmazlıkların çözümünü kolaylaştıracaktır ancak yalnızca derginin kendi şikâyet prosedürleri tükendikten sonra buraya başvuru yapılabilmektedir.

İtiraz Süreci

Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisinde, editörler ve hakemler tarafından yapılan değerlendirmelere dair itirazlar memnuniyetle karşılanmaktadır. Bilimsel içeriği yanlış anlaşıldığı için makalenizin reddedildiğini düşünüyorsanız, lütfen turkdpdeditor@gmail.com adresinden editör ekibimize bir itiraz mesajı gönderin. Bu aşamada makalenizin gözden geçirilmiş bir versiyonunu göndermeye çalışmayın. İtiraz mektubunuzu okuduktan sonra itirazınızın haklı olduğu anlaşılırsa, sizi makalenizin gözden geçirilmiş bir versiyonunu göndermeye davet edebiliriz. Böylece çalışmanız dış hakem sürecine tekrar gönderilir. İtiraz mektubunu mümkün olduğunca ayrıntılı yazmanız oldukça önemlidir. Çünkü her makale için yalnızca bir itiraz dikkate alınmaktadır.

Çıkar Çatışmaları
Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisi, gönderilen makalelerin değerlendirme sürecine dahil olan yazarların ve bireylerin, önyargıya veya çıkar çatışmasına yol açabilecek (finansal, danışman ve kurumsal dahil olmak üzere) mevcut veya potansiyel çıkar çatışmalarını açıklamasını istemektedir.
Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisinin tarafsız incelemeyi sağlamak için editörlerden, çalışanlardan veya yayın kurulu üyelerinden gelen çalışmaları ele almak için belirlenmiş bir süreci bulunmaktadır. Bu tür çalışmalar öncelikle başka dergilere yönlendirilmektedir. Bunun mümkün olmaması halinde gönderinin sahibinin dergideki görevi askıya alınmaktadır. Bu çalışmalar da çift taraflı körleme sürecinde incelenmektedir.

Editör, kendisinin veya aile üyeleri tarafından yazılmış makalelerle ilgili kararlarda yer almamalıdır. Ayrıca, böyle bir çalışma, derginin tüm olağan prosedürlerine tabi olmalıdır. Editör, yazarlar ve hakemler tarafından olası çıkar çatışmalarının ifşa edilmesiyle ilgili ICMJE yönergelerini uygulamalıdır.

Araştırma Etiği İlkeleri
Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisi araştırma etiğinde en yüksek standartları gözetmekte ve aşağıda tanımlanan uluslararası araştırma etiği ilkelerini benimsemektedir. Makalelerin etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır.
• Araştırmanın tasarlanması, tasarımın gözden geçirilmesi ve araştırmanın yürütülmesinde, bütünlük, kalite ve şeffaflık ilkeleri sağlanmalıdır.
• Araştırma ekibi ve katılımcılar, araştırmanın amacı, yöntemleri ve öngörülen olası kullanımları; araştırmaya katılımın gerektirdikleri ve varsa riskleri hakkında tam olarak bilgilendirilmelidir.
• Araştırma katılımcılarının sağladığı bilgilerin gizliliği ve yanıt verenlerin gizliliği sağlanmalıdır. Araştırma katılımcıların özerkliğini ve saygınlığını koruyacak şekilde tasarlanmalıdır.
• Araştırma katılımcıları gönüllü olarak araştırmada yer almalı, herhangi bir zorlama altında olmamalıdırlar.
• Katılımcıların zarar görmesinden kaçınılmalıdır. Araştırma, katılımcıları riske sokmayacak şekilde planlanmalıdır.
• Araştırma bağımsızlığıyla ilgili açık ve net olunmalı; çıkar çatışması varsa belirtilmelidir.
• İnsan denekler ile yapılan deneysel çalışmalarda, araştırmaya katılmaya karar veren katılımcıların yazılı bilgilendirilmiş onayı alınmalıdır. Çocukların ve vesayet altındakilerin veya tasdiklenmiş akıl hastalığı bulunanların yasal vasisinin onayı alınmalıdır.
• Çalışma herhangi bir kurum ya da kuruluşta gerçekleştirilecekse bu kurum ya da kuruluştan çalışma yapılacağına dair onay alınmalıdır.
• İnsan öğesi bulunan çalışmalarda, “yöntem” bölümünde katılımcılardan “bilgilendirilmiş onam” alındığının ve çalışmanın yapıldığı kurumdan etik kurul onayı alındığı belirtilmesi gerekir.

Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisine gönderilen makalelerin hakem ve yayım süreci için yazarlardan herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Makalelerin değerlendirme ve yayımlanma süreçlerinin tamamı ücretsizdir.

Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.