Klinik Araştırma

Türkiye’deki Cerrahların Tercih Ettiği Kasık Fıtığı Ameliyatı Onarım Yöntemleri ve Yöntem Seçimlerine Etki Eden Faktörler

Cilt: 6 Sayı: 1 22 Nisan 2012
PDF İndir

Türkiye’deki Cerrahların Tercih Ettiği Kasık Fıtığı Ameliyatı Onarım Yöntemleri ve Yöntem Seçimlerine Etki Eden Faktörler

Öz

Amaç: Bu anket çalışması, Türkiye’ deki cerrahların kasık fıtığı onarım yöntemlerini, yöntem seçimini ve bu seçimlerine etki eden faktörleri ortaya koymayı amaçlayan bir çalışmadır. Materyal-Metod: Anket, Üniversite Hastanesi’ndeki 175, Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki 101, Sağlık Bakanlığı Devlet Hastanesi’ndeki 57 ve özel merkezde çalışan 6 genel cerrahi uzmanı olmak üzere toplam 339 genel cerrahın geri bildirimleriyle gerçekleşmiştir. Bulgular: Ankete katılan cerrahların %95’i greftli yöntemleri, %19’u greftsiz yöntemleri ve %4’ü de laparoskopik yöntemleri tercih etmişlerdi(seçenekler birden çok işaretlendi). Onarım yöntemine etki eden faktörlerde % 64 ile literatür bilgisi en önde yer alırken, hasta tercihi %1 oranla en sonda yer almıştır. Kasık fıtığı onarım metodunu değiştirme oranı %58 oranında bulunmuştur. Değiştirmeye etki eden faktörlere bakıldığında %40 ile kurslar ve eğitim programları ön sırada yer almıştır. Sonuç: Ülkemizdeki genel cerrahi uzmanlarının bir çoğunun greftli onarım yöntemini tercih ettiğini; bu tercihi yaparken en çok literatür bilgisinden faydalandığını, yarısından fazlasının kurslar ve eğitim programlarından etkilenerek kasık fıtığı onarım yöntemini değiştirdiğini görmekteyiz.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. 1. Hay JM, Boudet MJ, Fingerhaut A et al. Shouldice inguinal hernia repair in the male adult: The gold standart? A multicenter controlled trial in 1578 patients. Ann Surg 1995;222:719-727.
  2. 2. Bay-Nielsen M, Kehlet H, Strand L et all. Quality assessement of 26304 herniorraphies in Denemark: a prospective nationwide study. Lancet 2001; 358:1124–1128.
  3. 3. EU Hernia Trialists Collaboration. Mesh compared with nonmesh methods of open groin hernia repair: systematic review of randomized controlled trials.Br. J. Surg 2000;87:854–9.
  4. 4. Amid PK, Shulman AG, Lichtenstein IL. Critical scrutiny of the open ‘tension-free’ hernioplasty.Am. J. Surg 1993;165 : 369–71.
  5. 5. Robbins AW, Rutkow IM. The meshplug hernioplasty. Surg. Clinic. North Am 1993;73 : 501–12.
  6. 6. KugelRD. Minimally invasive, nonlaparoscopic, preperitoneal, and sutureless, inguinal herniorrhaphy. Am. J. Surg 1999;178:298–302.
  7. 7. Corcione F, Cristinzio G, Maresca M, Cascone U, Titolo G, Califano G Primary inguinal hernia: the held-in mesh repair. Hernia 1997, 1:37–40.
  8. 8. Amid PK, Lichtenstein IL Long-term result and current status of the Lichtenstein open tension-free hernioplasty. Hernia 1998; 2:89–94.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Genel Cerrahi, Tıbbi Genetik (Kanser Genetiği hariç)

Bölüm

Klinik Araştırma

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

22 Nisan 2012

Gönderilme Tarihi

14 Nisan 2012

Kabul Tarihi

14 Nisan 2012

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2012 Cilt: 6 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Karaca, A. (2012). Türkiye’deki Cerrahların Tercih Ettiği Kasık Fıtığı Ameliyatı Onarım Yöntemleri ve Yöntem Seçimlerine Etki Eden Faktörler. Turkish Medical Journal, 6(1), 8-12. https://izlik.org/JA45GA63GN
AMA
1.Karaca A. Türkiye’deki Cerrahların Tercih Ettiği Kasık Fıtığı Ameliyatı Onarım Yöntemleri ve Yöntem Seçimlerine Etki Eden Faktörler. TMJ. 2012;6(1):8-12. https://izlik.org/JA45GA63GN
Chicago
Karaca, Ahmet. 2012. “Türkiye’deki Cerrahların Tercih Ettiği Kasık Fıtığı Ameliyatı Onarım Yöntemleri ve Yöntem Seçimlerine Etki Eden Faktörler”. Turkish Medical Journal 6 (1): 8-12. https://izlik.org/JA45GA63GN.
EndNote
Karaca A (01 Nisan 2012) Türkiye’deki Cerrahların Tercih Ettiği Kasık Fıtığı Ameliyatı Onarım Yöntemleri ve Yöntem Seçimlerine Etki Eden Faktörler. Turkish Medical Journal 6 1 8–12.
IEEE
[1]A. Karaca, “Türkiye’deki Cerrahların Tercih Ettiği Kasık Fıtığı Ameliyatı Onarım Yöntemleri ve Yöntem Seçimlerine Etki Eden Faktörler”, TMJ, c. 6, sy 1, ss. 8–12, Nis. 2012, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA45GA63GN
ISNAD
Karaca, Ahmet. “Türkiye’deki Cerrahların Tercih Ettiği Kasık Fıtığı Ameliyatı Onarım Yöntemleri ve Yöntem Seçimlerine Etki Eden Faktörler”. Turkish Medical Journal 6/1 (01 Nisan 2012): 8-12. https://izlik.org/JA45GA63GN.
JAMA
1.Karaca A. Türkiye’deki Cerrahların Tercih Ettiği Kasık Fıtığı Ameliyatı Onarım Yöntemleri ve Yöntem Seçimlerine Etki Eden Faktörler. TMJ. 2012;6:8–12.
MLA
Karaca, Ahmet. “Türkiye’deki Cerrahların Tercih Ettiği Kasık Fıtığı Ameliyatı Onarım Yöntemleri ve Yöntem Seçimlerine Etki Eden Faktörler”. Turkish Medical Journal, c. 6, sy 1, Nisan 2012, ss. 8-12, https://izlik.org/JA45GA63GN.
Vancouver
1.Ahmet Karaca. Türkiye’deki Cerrahların Tercih Ettiği Kasık Fıtığı Ameliyatı Onarım Yöntemleri ve Yöntem Seçimlerine Etki Eden Faktörler. TMJ [Internet]. 01 Nisan 2012;6(1):8-12. Erişim adresi: https://izlik.org/JA45GA63GN

images?q=tbn:ANd9GcQZab6IkfyWptHpgEqDXak0FExTPqlhftQ3XaXDLLZRvizbcIFRTuoywuqV4bO3X6YVFA&usqp=CAU
22365
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari (CC-BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)