Arap aydınlarının despotizm / istibdat meselesine bakışına dair bir örnek: Despotizmin Doğası / Köleliğin İflası – İsti’battan İstibdata, Abdurrahman El-Kevâkibî
Öz
Osmanlı Devleti’nin yıkılışının artık mukadder hale geldiği son yarım yüzyıllık devresinde, dört ana cereyanın yıkımdan kurtuluş reçetesi olarak toplumun ve elitlerin önüne konulduğu genellikle bilinen ve kabul gören bir husustur. Bu çözüm yolları kabaca, Türkleşme, İslamlaşma, Osmanlıcılık ve Batıcılık olarak tasnif edilir. Dönemin İslami hassasiyeti yüksek aydınları, çoğunlukla İslamlaşma ve Osmanlıcılık üst şemsiyesi altında değerlendirilebilecek görüşler ileri sürmüş, bilhassa Arap aydınlarda ise İslamcılık eğilimi daha gözle görünür bir çizgi takip etmiştir. Topluma kurtuluş reçetesi sunduğu diğer kitaplarındaki çizgisine paralel şekilde, öncelikle ve önemle despotizm / istibdat düşüncesiyle mücadeleyi ön plana çıkaran Abdurrahman el-Kevâkibî de bu buhranlı dönemde yaşamış ve eserlerini vermiş bir Arap entelektüelidir.
Kevâkibî’nin yaklaşık bir asır önce despotizme
dair ortaya koyduğu fikirler ve devrimci yaklaşım, insan ve toplum
dinamiklerinin derin dönüşümlere uğradığı günümüzde de önemini halen muhafaza
etmektedir. Çağdaş Arap düşüncesinde artık klasik kaynaklar arasında kabul edilen
Tabâiü’l-İstibdâd ve Mesâirü’l-İsti’bâd, Osmanlı’nın son döneminde Arap
aydınlarının İstanbul’a bakışına dair tarihsel bir vesika olmanın ötesinde; Arap
Baharı sürecindeki halk hareketlerinin sosyolojik dinamiklerini anlamak ve Arap
toplumlarının sosyo-politik hususiyetlerini yakından görebilmek açısından da
ışık tutucu bir perspektif sunmaktadır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Despotizmin Doğası / Köleliğin İflası – İsti’battan İstibdata, Abdurrahman El-Kevâkibî, İstanbul: Mana Yayınları, 2018.
- Daron Acemoğlu & James A. Robinson, Why Nations Fail – The Origins of Power, Prosperity, and Poverty, (New York: Crown Business Publication, 2012).
- Mehmet Akif Koç, “Tarihi İhtilafların Gölgesinde İran-Suudi Arabistan Rekabeti: Şii-Vahhabi İlişkilerinin Dünü ve Bugünü”, İran Çalışmaları Dergı̇si Cilt: 3 (2019), Sayı: 1; 91–120.
- Ş. Tufan Bozpınar, “Kevâkibî, Abdurrahman b. Ahmed”, TDV İslam Ansiklopedisi, https://islamansiklopedisi.org.tr/Kevâkibî-abdurrahman-b-ahmed
- Fahri Yetim, “Modern Bir Aydın Hareketi Olarak Yeni Osmanlılar ve İslam Dünyası”, SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi Nisan 2015, Sayı: 34, 1–18.
- Fatih Tiryaki, “Modern Mısır Düşüncesinde Hilafet Tartışmaları”, International Journal of Political Studies, 2015, Year:1, Vol:1, 13–25.
- H. Bayram Soy, “Arap Milliyetçiliği: Ortaya Çıkışından 1918’e kadar”, bilig, Yaz / 2004 Ê sayı 30: 173–202.
