ABSTRACT
Digital platforms that allow individuals to interact and offer a public space where people can share the content they produce and seek their rights play a crucial role in organizing activist protests, promoting new representations, and presenting adversary political voices. New activism, called 'digital activism,' is the activities by individuals or organizations in the digital environment to create the social change they desire. Social movements that started on these platforms with the claim of a better world while expressing social discomforts that are unsuitable for the flow of life may also offer new solutions.
This study reveals the social and political dimensions of how digital activism is shaped in Turkey through the Istanbul Convention, which appears to be the symbol where women, and non-governmental organizations, have struggled for years. The social struggle for both the existence and the implementation of the protection mechanisms of the Istanbul convention, was terminated by the Presidential decree, was analyzed with the content analysis method. Twitter posts under the hashtags "#İstanbulSözleşmesiYaşatır," (IstanbulConventionGivesLife), "#İstanbulSözleşmesindenVazgeçmiyoruz," (WeWon'tAbandonTheIstanbulConvention), "#İstanbulSözleşmesi" (IstanbulConvention) and explored categories related to the reflections of digital activism in Turkey was interpreted. According to the results, while the categories such as informing the public, not yielding, acting together for the benefit of society, and not giving up in the online struggle come to the fore, it is seen that digital is actively used in transferring activism offline. Another important finding of the research is that the main opposition party, individual activists, bar associations, and lawyers, especially women's non-governmental organizations, come to the fore as the most active groups and play an active role outside of digital platforms by directing the society.
Keywords: Digital activism, Istanbul convention, Right-wing populism, Twitter hashtag, Women’s movements
Digital activism Istanbul convention Right-wing populism Women’s movements Twitter hashtag
ÖZ
Bireylerin etkileşime girmesine olanak tanıyan ve insanların ürettikleri içeriği paylaşabilecekleri ve haklarını arayabilecekleri kamusal bir alan sunan dijital platformlar, aktivist protestoların düzenlenmesinde, yeni temsillerin teşvik edilmesinde ve muhalif siyasi seslerin duyurulmasında her geçen gün daha fazla rol oynamaktadır. 'Dijital aktivizm' olarak adlandırılan bu yeni aktivizm bireylerin veya kuruluşların arzu ettikleri toplumsal değişimi yaratmak için dijital ortamda gerçekleştirdikleri faaliyetlerdir. Daha iyi bir dünya iddiasıyla bu platformlarda başlayan toplumsal hareketler, hayatın akışına uygun olmayan toplumsal rahatsızlıkları dile getirirken, yeni çözümler de sunabilmektedir.
Bu çalışma, kadınların ve sivil toplum kuruluşlarının, yıllardır verdiği mücadelenin bir sembolü olarak ortaya çıkan ‘İstanbul Sözleşmesi’ üzerinden Türkiye'de dijital aktivizmin nasıl şekillendiğinin sosyal ve siyasi boyutları ile ortaya koymaktadır. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile feshedilen sözleşmenin hem varlığı hem de koruma mekanizmalarının uygulanması adına verilen toplumsal mücadele, içerik analizi yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Twitter hashdag kampanyasında "#İstanbulSözleşmesiYaşatır," "#İstanbulSözleşmesindenVazgeçmiyoruz," "#İstanbulSözleşmesi" üzerinden yapılan paylaşımlar, dijital aktivizmin Türkiye'deki yansımalarına ilişkin kategoriler keşfedilerek yorumlanmıştır. Çalışmada, çevrimiçi mücadelede bilgilendirme, boyun eğmeme, toplum yararına birlikte hareket etme, vazgeçmeme gibi kategoriler ön plana çıkarken, aktivizmin çevrimdışına aktarılmasında da dijitalin aktif olarak kullanıldığı görülmektedir. Araştırmanın bir diğer önemli bulgusu ise başta kadın sivil toplum örgütleri olmak üzere sırasıyla, ana muhalefet partisi, bireysel aktivistler, barolar ve avukatların en etkin gruplar olarak ön plana çıkması ve toplumu yönlendirerek dijital platformlar dışında da aktif rol oynamalarıdır.
Anahtar Sözcükler: Dijital aktivizm, İstanbul sözleşmesi, kadın hareketleri, sağ popülizm, Twitter hashtag
Dijital aktivizm İstanbul sözleşmesi kadın hareketleri sağ popülizm Twitter hashtag
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | İletişim ve Medya Çalışmaları |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 2023 |
Gönderilme Tarihi | 14 Ocak 2023 |
Kabul Tarihi | 23 Şubat 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |
All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)